Hajde sad klubovi da vas vidimo! Nema više skrivanja cijene transfera!

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije za MOZZART Sport govori o posledicama koje će Fifino ukidanje menadžerskih licenci imati po klubove u Superligi.

Fudbal 02.04.2015 | 13:00
Hajde sad klubovi da vas vidimo! Nema više skrivanja cijene transfera!

Uefa je striktno zahtevala – stati na put belosvetskim menadžerima koji zarađuju na šteti klubova! Fifa je konačno popustila – poslala je fudbalske agente na smetlište istorije i ukinula vlasništvo treće strane. Takozvani TPO (Third Party Ownership) ili na srpskom mnogo prikladniji izraz – procente kojima su menadžeri i klubovi mešetarili prilikom prodaje igrača. Naravno, postoji opravdana bojazan da novi propisi u svetskom fudbalu u praksi ne samo da neće uspeti da reše problem, već da će dodatno zakomplikovati ionako kontroverzno polje delovanja, ali se generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković potrudio da čitaocima portala MOZZART Sport objasni makar šta je Fifa naumila.

I pre svega kako bi to sve moglo da se odrazi na srpske klubove.
"Menja se nekoliko stvari. Fifa pod broj jedan ukida agente, od danas više ne važi pravilnik o agentima za igrače, već Fifa definiše posrednike koji će prilikom transfera imati određena prava i obaveze. Oni će biti dužni i da nacionalnim savezima dostavljaju određene deklaracije oko ’zastupanja’ igrača. Ali oni više neće biti pod pravnom zaštitom Fife što je mnogo važno pre svega iz ugla samih igrača. Do sada ako je postojao bilo kakav spor između agenta i igrača sve se rešavalo pod jurisdikcijom Fife. Sada to neće biti slučaj. Agenti neće više biti toliko zaštićeni. Takođe, prvi put se propisuje egzaktna provizija za posrednike i ona neće biti veća od 3% od bruto cene transfera ili 3% od bruto plate igrača", kaže Laković za MOZZART Sport.

Ali to je samo uvertira u najveće promene koje če izazvati odluka Fife. Klučna stvar leži u sledećem.
"Teži se ukidanju vlasništva treće strane koje će nestati sa izmenama pravilnika o statusu i transferu igrača i uvođenju novog člana 18 bis. Fifa je naime potpuno zabranila vlasništvo trećih strana nad bilo kakvim pravima igrača - ekonomskim ili nekim drugim. To znači da nikakvi fondovi, agenti ili posrednici neće biti u mogućnosti da prihoduju bilo kakav novac po osnovu budućih ekonomskih zarada igrača. Prevedeno na srpski – neće biti procenata".

Postavlja se međutim pitanje da li je to baš tako lako sprovesti u delo u zemlji čiji najveći klubovi svako malo odvrate navijače sa tribina priznanjem da je neki golobradi mladić makar delom prodat investicionom fondu? Jesenas je javnost spekulisala o tome da je Crvena zvezda unapred "zaradila" na budućim prodajama Luke Jovića i Mihaila Ristića, Partizanov Andrija Živković je zvanično 50 odsto u vlasništvu sada već po običaju neimenovanog fonda, a i Vojvodina je požurila da samo nekoliko dana pre odluke Fife prihvati 1.400.000 evra za Mijata Gaćinovića i Srđana Babića. Možda i zbog sledeće činjenice:
"Svi ugovori potpisani do 31. decembra 2014. godine važiće na rok na koji su zaključeni. Ugovori koji su potpisani posle 1. januara, a do kraja aprila, važiće samo godinu dana", otkriva nam Laković.

I nisu samo fondovi "navika" koje će srpski klubovi morati da se odreknu. Ubuduće ni Zvezda, ni Partizan ni bilo koji drugi srpski klub ne bi smeo da krije cene transfera govoreći o njima kao o poslovnim tajnama. Kako smo ranije pisali Fifa je svim nacionalnim savezima naložila da javno objavljuju podatke o tome kome ide onih 3% provizije. Samim tim bi i vrednost poslova postala javna?
"Da, tačno je. To će biti naša obaveza po osnovu novog pravilnika. Naš pravilnik je u proceduri, do kraja ovog meseca stupiće na snagu. A po njemu ćemo morati da jednom godišnje pravimo da se tako izrazim inventar stanja. Jedan od osnovnih postulata ovih promena je skidanje te anateme oko poslovnih tajni, jer je u nekim Fifinim analizama utvrđeno da se nekoliko milijardi evra odlivalo iz fudbalskog sistema na ime provizija i naknada", potvrđuje Laković i dodaje da su i sami klubovi dužni da do 1. maja Fifi u sklopu takozvanog TMS sistema (Transfer Matching System) dostave sve podatke u vezi sa vlasnicima procenata, odnosno ekonomskih prava igrača.
"Tu će morati da bude sve. Koji igrač je u pitanju, ko je treća strana, koji je procenat u pitanju. Ako ne bude bilo tih podataka Fifa će kažnjavati klubove. Nema tu otpora. To je univerzalno pravilo koje će važiti svuda u svetu".

Do sada nije bilo tako. Vlasništvo treće strane zabranjivale su samo neke zemlje poput Engleske, Francuske, Poljske, pa i Kolumbije. U Brazilu, Portugaliji ili Španiji ono je bilo i te kako zastupljeno. Portugalska Primeira i španska Primera stoga su i zvanično predale tužbu čiji je cilj da ospori i poništi nova pravila Fife. Utisak je da Fifa - i pre svega Uefa - ovaj put neće pristati na kompromis. Pitanje je samo kako će to uticati na klubove koji godinama žive rame uz rame sa menadžerima. A takvih je mnogo. I u Srbiji.

Komentari / 0

Ostavite komentar