Мигранте шверцовали и кријумчари из БиХ

Европске полицијске службе Еуропол и Еуроџаст разбиле су велику криминалну групу коју су чиниле и особе поријеклом из БиХ, а која је, за новац, превозила илегалне мигранте са Косова у Швајцарску, Француску и друге европске земље.

Босна и Херцеговина 25.03.2015 | 20:43
Мигранте шверцовали и кријумчари из БиХ

У акцији у којој је учествовало скоро 400 полицајаца ухапшено је 77 лица с подручја Косова, Чешке, Словачке, Србије, Босне и Херцеговине и Македоније.

Током претреса полиција је конфисковала неколико возила, мобилне телефоне, СИМ картице, компјутере, хард дискове, фалсификоване путне исправе и пратеће документе, као и више од 52.000 евра у готовини.

Како се наводи у саопштењу Еуропола, криминална група мигранте је регрутовала на Косову, да би они сами путовали у Србију, одакле би даље уз помоћ помагача били прокријумчарени у Мађарску.

"По доласку у Мађарску мигранте преузима иста организована мрежа. У већини случајева мигранти траже азил у овој земљи, прије него што се настави њихово кријумчарење према Швајцарској, Италији, Њемачкој и Француској. За вријеме путовања широм Европе мигранте су кријумчарили у возилима, а својим вођама су плаћали како платним картицама, тако и готовином. За једну особу цијена је била око 2.800 евра, а за цијелу породицу која, примјера ради, путује са Косова у Француску плаћало се и до 7.000 евра", наводе у Еурополу.

С обзиром на величину групе и начин на који је била организована, претпоставља се да су ухапшени на овај начин зарадили милионе евра.

Иначе, кријумчари су прекјуче хапшени по Аустрији, Чешкој, Француској, Њемачкој, Мађарској, Словачкој и на Косову.

Како наводе у Еурополу, поводом ове операције на дан хапшења у Француској је формирана мобилна канцеларија у којој су прикупљани оперативни подаци и вршене анализе.

Ова акција први је опипљиви резултат операције "Фалко", коју је иницирала Мађарска у склопу имиграционог акционог плана за 2015. годину.

Како се наводи, чланице ЕУ блиско су сарађивале с органима реда и закона из земаља ван Европске уније, а посебно са косовском полицијом.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 0

Оставите коментар