Migrante švercovali i krijumčari iz BiH

Evropske policijske službe Europol i Eurodžast razbile su veliku kriminalnu grupu koju su činile i osobe porijeklom iz BiH, a koja je, za novac, prevozila ilegalne migrante sa Kosova u Švajcarsku, Francusku i druge evropske zemlje.

Bosna i Hercegovina 25.03.2015 | 20:43
Migrante švercovali i krijumčari iz BiH

U akciji u kojoj je učestvovalo skoro 400 policajaca uhapšeno je 77 lica s područja Kosova, Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Tokom pretresa policija je konfiskovala nekoliko vozila, mobilne telefone, SIM kartice, kompjutere, hard diskove, falsifikovane putne isprave i prateće dokumente, kao i više od 52.000 evra u gotovini.

Kako se navodi u saopštenju Europola, kriminalna grupa migrante je regrutovala na Kosovu, da bi oni sami putovali u Srbiju, odakle bi dalje uz pomoć pomagača bili prokrijumčareni u Mađarsku.

"Po dolasku u Mađarsku migrante preuzima ista organizovana mreža. U većini slučajeva migranti traže azil u ovoj zemlji, prije nego što se nastavi njihovo krijumčarenje prema Švajcarskoj, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj. Za vrijeme putovanja širom Evrope migrante su krijumčarili u vozilima, a svojim vođama su plaćali kako platnim karticama, tako i gotovinom. Za jednu osobu cijena je bila oko 2.800 evra, a za cijelu porodicu koja, primjera radi, putuje sa Kosova u Francusku plaćalo se i do 7.000 evra", navode u Europolu.

S obzirom na veličinu grupe i način na koji je bila organizovana, pretpostavlja se da su uhapšeni na ovaj način zaradili milione evra.

Inače, krijumčari su prekjuče hapšeni po Austriji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i na Kosovu.

Kako navode u Europolu, povodom ove operacije na dan hapšenja u Francuskoj je formirana mobilna kancelarija u kojoj su prikupljani operativni podaci i vršene analize.

Ova akcija prvi je opipljivi rezultat operacije "Falko", koju je inicirala Mađarska u sklopu imigracionog akcionog plana za 2015. godinu.

Kako se navodi, članice EU blisko su sarađivale s organima reda i zakona iz zemalja van Evropske unije, a posebno sa kosovskom policijom.

Izvor: Nezavisne novine

 

Komentari / 0

Ostavite komentar