Јосиповић: "Шатораши" би пјевали с Бајагом да не пјева на екавици

Доскорашњи председник Хрватске Иво Јосиповић, кога је на тој функцији заменила десно оријентисана Колинда Грабар-Китаровић, оцењује да протести бранитеља у тој земљи немају за циљ одбрану њихових права, већ стварање тензија и рушење владе Зорана Милановића.

Регион 19.03.2015 | 15:52
Јосиповић: "Шатораши" би пјевали с Бајагом да не пјева на екавици

Јосиповић пише да би "шатораши" (пошто су демонстранти разапели и шаторе) са Бајагом, да не пева на многима од њих омраженој екавици, врло радо запевали његову песму - Пада влада".

"Уосталом, на свом су противправно подигнутом шатору истакли паролу - Оба су пала, оба ће пасти. Легитимно очекивање. Један сам ја – бивши председник, пао на изборима по свим правилима демократије...Али, шта ако онај други не падне? Наравно, ту су шатораши да му помогну, ако је помоћ уопште у овом случају и потребна", навео је Јосиповић у колумни за интернет страницу "Аутограф" коју преноси Јутарњи лист.

Јосиповић оцењује да је зазивање смене власти на улици прешло границу коју демократско друштво може толерисати а истовремено критикује и владу

о чијој ефикасности, како пише, понајбоље говори време које је било потребно да надлежне државне институције открију организаторе непријављеног и нелегалног окупљања и да против њих покрену прекршајни поступак.

Он подсећа да је и сам обилазио демонстранте у шатору у Савској улици у Загребу на самом почетку протеста али да се брзо видело да су проблеми бранитеља само повод за протесте с дубоко политичком, страначком платформом.

Јасно је, стварање тензија, заправо је главни циљ шатораша, а мржња према политичким опонентима се маскирала у домољубље и заштиту бранитељских права, каже Јосиповић и оцењује да ће, ако Влада падне у недемократским околностима уз мању или већу помоћ шатораша за хрватску државу и друштво доћи "дани гнева, драматични попут оних Моцартових из Реквијема", каже Јосиповић.

Према његовим речима, Хрватска ће се од тога опорављати деценију, можда и више.

Али, могући је и други сценарио. Можда баш шатораши који многе плаше својом агресивношћу и недемократичношћу, мотивишу бираче да свој глас дају актуелној влади, не зато што је сматрају успешном, него због страха од шатор-демократије, процењује Јосиповић.

Тада ће Милановић и његови морати променити темпо, уместо елегије коначно ће, ако не желимо потпуни привредни и социјални суноврат, морати с "Бумбаровим летом" Корсакова полетети одлучно и брзо, закључује доскорашњи хрватски председник.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бивши савјетник

19.03.2015 15:00

Једе ..вна,да није било њих никад он не би био предсједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

19.03.2015 21:34

Јосиповић отишао ако оде и МИлановић Колинда ће их награди слањем полициске јединице за разбијање демонстрација, а ХДЗ ће да краде више него у вријеме Санадера.

ОДГОВОРИТЕ