Josipović: "Šatoraši" bi pjevali s Bajagom da ne pjeva na ekavici

Doskorašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koga je na toj funkciji zamenila desno orijentisana Kolinda Grabar-Kitarović, ocenjuje da protesti branitelja u toj zemlji nemaju za cilj odbranu njihovih prava, već stvaranje tenzija i rušenje vlade Zorana Milanovića.

Region 19.03.2015 | 15:52
Josipović: "Šatoraši" bi pjevali s Bajagom da ne pjeva na ekavici

Josipović piše da bi "šatoraši" (pošto su demonstranti razapeli i šatore) sa Bajagom, da ne peva na mnogima od njih omraženoj ekavici, vrlo rado zapevali njegovu pesmu - Pada vlada".

"Uostalom, na svom su protivpravno podignutom šatoru istakli parolu - Oba su pala, oba će pasti. Legitimno očekivanje. Jedan sam ja – bivši predsednik, pao na izborima po svim pravilima demokratije...Ali, šta ako onaj drugi ne padne? Naravno, tu su šatoraši da mu pomognu, ako je pomoć uopšte u ovom slučaju i potrebna", naveo je Josipović u kolumni za internet stranicu "Autograf" koju prenosi Jutarnji list.

Josipović ocenjuje da je zazivanje smene vlasti na ulici prešlo granicu koju demokratsko društvo može tolerisati a istovremeno kritikuje i vladu

o čijoj efikasnosti, kako piše, ponajbolje govori vreme koje je bilo potrebno da nadležne državne institucije otkriju organizatore neprijavljenog i nelegalnog okupljanja i da protiv njih pokrenu prekršajni postupak.

On podseća da je i sam obilazio demonstrante u šatoru u Savskoj ulici u Zagrebu na samom početku protesta ali da se brzo videlo da su problemi branitelja samo povod za proteste s duboko političkom, stranačkom platformom.

Jasno je, stvaranje tenzija, zapravo je glavni cilj šatoraša, a mržnja prema političkim oponentima se maskirala u domoljublje i zaštitu braniteljskih prava, kaže Josipović i ocenjuje da će, ako Vlada padne u nedemokratskim okolnostima uz manju ili veću pomoć šatoraša za hrvatsku državu i društvo doći "dani gneva, dramatični poput onih Mocartovih iz Rekvijema", kaže Josipović.

Prema njegovim rečima, Hrvatska će se od toga oporavljati deceniju, možda i više.

Ali, mogući je i drugi scenario. Možda baš šatoraši koji mnoge plaše svojom agresivnošću i nedemokratičnošću, motivišu birače da svoj glas daju aktuelnoj vladi, ne zato što je smatraju uspešnom, nego zbog straha od šator-demokratije, procenjuje Josipović.

Tada će Milanović i njegovi morati promeniti tempo, umesto elegije konačno će, ako ne želimo potpuni privredni i socijalni sunovrat, morati s "Bumbarovim letom" Korsakova poleteti odlučno i brzo, zaključuje doskorašnji hrvatski predsednik.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bivši savjetnik

19.03.2015 15:00

Jede ..vna,da nije bilo njih nikad on ne bi bio predsjednik.

ODGOVORITE
Name

Brod

19.03.2015 21:34

Josipović otišao ako ode i MIlanović Kolinda će ih nagradi slanjem policiske jedinice za razbijanje demonstracija, a HDZ će da krade više nego u vrijeme Sanadera.

ODGOVORITE