Да ли заиста правилно перете зубе?

Већина особа не одржава хигијену уста на правилан начин. И не зна у чему греши...

Здравље 18.03.2015 | 13:19
Да ли заиста правилно перете зубе?

Прање зуба је, наизглед, једноставан поступак, али већина особа не одржава хигијену уста на правилан начин. И не зна у чему греши... Али, када посете зубара, многе фрапира чињеница да опет имају каријес на неколико зуба, а од последње поправке је прошло само два, три месеца.

Забрињавајуће звучи и податак да више од 2,4 милијарде људи потпуно занемарује оралну хигијену. Ово је закључак истраживања објављеног у стручном часопису "Јоурнал оф Дентал Ресеарцх". Зато, уколико желите да сачувате блистав осмех, ујутро и увече обавезно користите четкицу и пасту, и то на следећи начин:

1. Набавите средње тврду четкицу, јер мека не скида наслаге, а груба оштећује глеђ и десне.

2. Четкицу поставите са спољне стране између зуба и десни и лаганим, вибрирајућим покретима, померајте је лево-десно. Тим покретом омогућавате влакнима да продру између зуба. Затим је вуците на доле (ако су горњи зуби у питању) или горе када перете доње.

3. Унутрашњу страну предњих зуба перите тако што ћете да четкицу држите вертикално, а затим померате нежно горе-доле.

4. Унутрашњу страну бочних зуба перите повлачећи енергично четкицу на горе (код доњих зуба), односно на доле (горњи).

5. Гризне површине чистите кружним покретима, а четкицу држите потпуно хоризонтално.

6. Веома је важно да четкице за зубе редовно мењате, највише после три до четири месеца.

Најчешћа грешка: Наслаге хране, које се налазе на површини зуба, неће се скинути ако четкицу повлачите само лево-десно, већ ће се сабијати између зуба и временом узроковати каријес. Такође, уколико четкицу померате само горе-доле, наслаге (које су пуне бактерија) набијате у десне и правите "гнојне џепове".

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар