Сједница није одржана због недостатка кворума

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ данас није одржана због недоласка три делегата из Републике Српске, због чега није било кворума за рад и одлучивање у овом дому.

Босна и Херцеговина 17.03.2015 | 12:55
Сједница није одржана због недостатка кворума

Сједници нису присуствовали чланови Клуба српских делегата Средоје Новић и Небојша Радмановић из СНСД-а, те Драгутин Родић из ДНС-а, а присутни су били Дарко Бабаљ и Огњен Тадић из СДС-а.

Клубови бошњачког и хрватског народа били су у пуном саставу.

Предсједавајући Дома народа БиХ Бариша Чолак констатовао је да нису присутна по најмање три представника из сваког народа и да нема услова за њено одржавање.

"У што краћем року сазваћемо нову сједницу кад се за то стекну услови", рекао је Чолак и додао да је контактирао представнике свих клубова како би се покушали отклонити настали проблеми у функционисању Дома народа.

Из СНСД-а јуче је саопштено да њихова два делегата, Новић и Радмановић, неће учествовати у раду Дома народа парламента БиХ све док се не испоштују принципи који су до сада важили у формирању заједничких комисија Парламентарне скупштине БиХ.

На састанку предсједника СНСД-а Милорада Додика са ужим руководством странке, који је одржан јуче у Бањалуци, констатовано је да је у процесу избора органа парламента БиХ, посебно заједничких комисија оба дома, недопустиво умањивање значаја представника СНСД-а на нивоу БиХ, јер су постојећи пословници јасно дефинисали заступљеност представника опозиције у тим комисијама.

"Сматрамо недопустивим и неодговорним од СДС-а да се у име Републике Српске у заједничку комисију за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне аганције БиХ предложи и изабере посланик СДА Садик Ахметовић, а елиминише посланик СНСД-а", наводи се у саопштењу.

Закључено је да је неприхватљива политика јачања институција БиХ на штету Републике Српске, коју је прихватио СДС, а коју низ година планира и проводи СДА, што је, како се наводи, постало очигледно избором Младена Иванића бошњачким гласовима у Српској, као и избором Огњена Тадића за члана Колегијума Дома народа са само једним гласом ЗА од делегата из реда српског народа.

За дневни ред данашње сједнице били су предвиђени извјештај Централне изборне комисије /ЦИК/ о провођењу општих избора у БиХ 2014. године, те годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за 2013. годину.

Делегати су данас требали да изаберу и чланове заједничких комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ из Дома народа, те чланове из Дома народа у више делегација парламента БиХ.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цезар

17.03.2015 12:11

Поставите мене за високог представника. Одузећу им посланичке мандате и расписати нове изборе за та три мандата. Дајте мени власт, уредићу ову вукојебину за три дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лагумџија

17.03.2015 12:11

Лагумџија и Додик су годинама водили власт у БиХ, па видимо докле су нас довели, радних мјеста је све мање, свакодневни штрајкови, блокаде, паљевине, пензије мале или касне, ма људи није у томе проблем што ће неко блокирати рад државних институција, већ што СНСД губи позиције, па нема куда више са својим послушницима, а видљиве су и големе пукотине у његовој странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ддд

17.03.2015 20:02

Не знам шта је Лагумџији био циљ али Додику Босна сигурно није.

Name

шта сад

17.03.2015 12:15

Има ли излаза из ове опструкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цезар

17.03.2015 12:23

Помети око куће

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

17.03.2015 12:40

Оно што сад ради СНСД, од 2010-2014 радила је СДА, и тако у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВАКО

17.03.2015 12:51

НЕМОЗЕ СЕ ДОБИЈАТИ ПЛАТА И БЕНЕФИЦИЈЕ А НЕ ДОЛАЗИТИ НА ПОСАО ; ПА КО СУ ОНИ ???

ОДГОВОРИТЕ