Sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije održana zbog nedolaska tri delegata iz Republike Srpske, zbog čega nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje u ovom domu.

Bosna i Hercegovina 17.03.2015 | 12:55
Sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma

Sjednici nisu prisustvovali članovi Kluba srpskih delegata Sredoje Nović i Nebojša Radmanović iz SNSD-a, te Dragutin Rodić iz DNS-a, a prisutni su bili Darko Babalj i Ognjen Tadić iz SDS-a.

Klubovi bošnjačkog i hrvatskog naroda bili su u punom sastavu.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Bariša Čolak konstatovao je da nisu prisutna po najmanje tri predstavnika iz svakog naroda i da nema uslova za njeno održavanje.

"U što kraćem roku sazvaćemo novu sjednicu kad se za to steknu uslovi", rekao je Čolak i dodao da je kontaktirao predstavnike svih klubova kako bi se pokušali otkloniti nastali problemi u funkcionisanju Doma naroda.

Iz SNSD-a juče je saopšteno da njihova dva delegata, Nović i Radmanović, neće učestvovati u radu Doma naroda parlamenta BiH sve dok se ne ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku predsjednika SNSD-a Milorada Dodika sa užim rukovodstvom stranke, koji je održan juče u Banjaluci, konstatovano je da je u procesu izbora organa parlamenta BiH, posebno zajedničkih komisija oba doma, nedopustivo umanjivanje značaja predstavnika SNSD-a na nivou BiH, jer su postojeći poslovnici jasno definisali zastupljenost predstavnika opozicije u tim komisijama.

"Smatramo nedopustivim i neodgovornim od SDS-a da se u ime Republike Srpske u zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agancije BiH predloži i izabere poslanik SDA Sadik Ahmetović, a eliminiše poslanik SNSD-a", navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da je neprihvatljiva politika jačanja institucija BiH na štetu Republike Srpske, koju je prihvatio SDS, a koju niz godina planira i provodi SDA, što je, kako se navodi, postalo očigledno izborom Mladena Ivanića bošnjačkim glasovima u Srpskoj, kao i izborom Ognjena Tadića za člana Kolegijuma Doma naroda sa samo jednim glasom ZA od delegata iz reda srpskog naroda.

Za dnevni red današnje sjednice bili su predviđeni izvještaj Centralne izborne komisije /CIK/ o provođenju opštih izbora u BiH 2014. godine, te godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH za 2013. godinu.

Delegati su danas trebali da izaberu i članove zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda, te članove iz Doma naroda u više delegacija parlamenta BiH.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Cezar

17.03.2015 12:11

Postavite mene za visokog predstavnika. Oduzeću im poslaničke mandate i raspisati nove izbore za ta tri mandata. Dajte meni vlast, urediću ovu vukojebinu za tri dana.

ODGOVORITE
Name

Lagumdžija

17.03.2015 12:11

Lagumdžija i Dodik su godinama vodili vlast u BiH, pa vidimo dokle su nas doveli, radnih mjesta je sve manje, svakodnevni štrajkovi, blokade, paljevine, penzije male ili kasne, ma ljudi nije u tome problem što će neko blokirati rad državnih institucija, već što SNSD gubi pozicije, pa nema kuda više sa svojim poslušnicima, a vidljive su i goleme pukotine u njegovoj stranci.

ODGOVORITE
Name

ddd

17.03.2015 20:02

Ne znam šta je Lagumdžiji bio cilj ali Dodiku Bosna sigurno nije.

Name

шта сад

17.03.2015 12:15

Има ли излаза из ове опструкције.

ODGOVORITE
Name

ре цезар

17.03.2015 12:23

Помети око куће

ODGOVORITE
Name

RS

17.03.2015 12:40

Ono što sad radi SNSD, od 2010-2014 radila je SDA, i tako u krug.

ODGOVORITE
Name

OVAKO

17.03.2015 12:51

NEMOZE SE DOBIJATI PLATA I BENEFICIJE A NE DOLAZITI NA POSAO ; PA KO SU ONI ???

ODGOVORITE