Могерини у Бриселу предлаже почетак европског пута БиХ

Високи представник за спољне послове и безбједност ЕУ Федерика Могерини, данас ће министрима спољних послова Европске уније у Бриселу, предложити започињање процедуре стављања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са Босном и Херцеговином.

Босна и Херцеговина 16.03.2015 | 08:30
Могерини у Бриселу предлаже почетак европског пута БиХ

Могерини ће данас обавијестити чланице ЕУ да је БиХ испунила услове које је тражила Европска унија.

Овај корак долази као директна реакција Брисела на потписивање заједничке изјаве лидера и институција у БиХ о европским перпсективама земље и отвара могућност подношења апликације за европско чланство. Закључак Савјета министара спољних послова очекује се у другој половини априла.

Активирање овог споразума ће деблокирати европски пут за БиХ, али како је рекла портпарол високе представнице Маја Коцијанчич, то ће зависити од напретка у провођењу реформи у наредним мјесецима.

То је приликом фебруарске посјете БиХ нагласила Могерини рекавши да се морају направити конкретне мјере у циљу приближавања БиХ Европској унији те да се не смије више дозволити да се праве исте политичке грешке као у прошлости.

Као приоритете је истакла и реформе у здравству, образовању те реформе у социјалном сектору, успостављање функционалне тржишне економије, успостављање правне државе, јачање административних капацитета како би се оснажила учинковитост институција на свим нивоима.

Могерини је истакла  да успостављање ефикасног Механизма координације остаје кључно за успјешну интеракцију за будуће чланство.

Приликом боравка у Сарајеву, 23. фебруара, Могерини је нагласила да је ЕУ снажно опредијељена за БиХ додајући да њено присуство потврђује то опредјељење будући да је у три мјесеца два пута посјетила БиХ.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Логика...

16.03.2015 08:00

БиХ је јединствена због тога сто феноменално функционира са приједлозима... Вец двије деценије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

16.03.2015 08:22

Изгледа да БИХ политичари не знају ни дисати без ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

16.03.2015 09:00

Неће ваљда инсистирати на поглављу 23..!!?? Нека то заобиђу, или оставе за крај па ћемо се нагодити, ако је икако могуће. Иначе, гдје би приспјели тако обезглављени, остадосмо без главара, па ко да води ову сретну и веселу, раздрагану и распјевану земљу, скупа са народом, укључујући и ентитете који је чине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

16.03.2015 09:59

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.03.2015 10:39

А засто се ви једноставно не захвалите ЕУ и пренесте им оно сто вецина градјана мисли, а то је да би се прво требали посветити домацој привреди па онда размисљати о уласку у било какав савез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

16.03.2015 11:08

ДОБРО КАЗЕ МАРКО ,САМО ЈА ОВДЈЕ НЕ ВИДИМ НИКАКВУ ПРИВРЕДУ ; СТА ЈЕ ТО - ВЕЦИНА ЗИВИ НА ВЕРЕСИЈУ ??