Mogerini u Briselu predlaže početak evropskog puta BiH

Visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbjednost EU Federika Mogerini, danas će ministrima spoljnih poslova Evropske unije u Briselu, predložiti započinjanje procedure stavljanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom.

Bosna i Hercegovina 16.03.2015 | 08:30
Mogerini u Briselu predlaže početak evropskog puta BiH

Mogerini će danas obavijestiti članice EU da je BiH ispunila uslove koje je tražila Evropska unija.

Ovaj korak dolazi kao direktna reakcija Brisela na potpisivanje zajedničke izjave lidera i institucija u BiH o evropskim perpsektivama zemlje i otvara mogućnost podnošenja aplikacije za evropsko članstvo. Zaključak Savjeta ministara spoljnih poslova očekuje se u drugoj polovini aprila.

Aktiviranje ovog sporazuma će deblokirati evropski put za BiH, ali kako je rekla portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič, to će zavisiti od napretka u provođenju reformi u narednim mjesecima.

To je prilikom februarske posjete BiH naglasila Mogerini rekavši da se moraju napraviti konkretne mjere u cilju približavanja BiH Evropskoj uniji te da se ne smije više dozvoliti da se prave iste političke greške kao u prošlosti.

Kao prioritete je istakla i reforme u zdravstvu, obrazovanju te reforme u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države, jačanje administrativnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim nivoima.

Mogerini je istakla  da uspostavljanje efikasnog Mehanizma koordinacije ostaje ključno za uspješnu interakciju za buduće članstvo.

Prilikom boravka u Sarajevu, 23. februara, Mogerini je naglasila da je EU snažno opredijeljena za BiH dodajući da njeno prisustvo potvrđuje to opredjeljenje budući da je u tri mjeseca dva puta posjetila BiH.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Logika...

16.03.2015 08:00

BiH je jedinstvena zbog toga sto fenomenalno funkcionira sa prijedlozima... Vec dvije decenije.

ODGOVORITE
Name

007

16.03.2015 08:22

Izgleda da BIH političari ne znaju ni disati bez EU.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

16.03.2015 09:00

Neće valjda insistirati na poglavlju 23..!!?? Neka to zaobiđu, ili ostave za kraj pa ćemo se nagoditi, ako je ikako moguće. Inače, gdje bi prispjeli tako obezglavljeni, ostadosmo bez glavara, pa ko da vodi ovu sretnu i veselu, razdraganu i raspjevanu zemlju, skupa sa narodom, uključujući i entitete koji je čine.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

16.03.2015 09:59

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

Marko

16.03.2015 10:39

A zasto se vi jednostavno ne zahvalite EU i preneste im ono sto vecina gradjana misli, a to je da bi se prvo trebali posvetiti domacoj privredi pa onda razmisljati o ulasku u bilo kakav savez.

ODGOVORITE
Name

JANKO

16.03.2015 11:08

DOBRO KAZE MARKO ,SAMO JA OVDJE NE VIDIM NIKAKVU PRIVREDU ; STA JE TO - VECINA ZIVI NA VERESIJU ??