Нови лијек за псоријазу

Нови медикамент против неизлечиве дерматозе показао се ефикасним.

Здравље 15.03.2015 | 09:10
Нови лијек за псоријазу

АМЕРИЧКА агенција ФДА одобрила је лек за лечење одраслих оболелих од псоријазе. Нови медикамент ("секукинумаб") убризгава се испод коже и показао је охрабрујуће резултате.


Одобрење лека било је засновано на четири клиничка испитивања која су обухватила више од 2.400 људи и открила да је лек ефикаснији од неактивних плацебо сличних лекова.

Да лек "обећава" - потврђује резултат да је током третмана 75 одсто пацијената осећало побољшање, а после третмана сви пацијенти осетили су промену набоље. То је потврда да је нови лек ефикаснији од било ког другог за псоријазу.

Лек је, иначе, намењен одраслим особама које користе лекове који путују кроз крвоток, који се лече путем УВ зрачења или користе обе терапије.

"Секукинумаб" је лабораторијски створено антитело које делује против интерлеукина 17 А, проинфламаторног протеина за који је претходно доказано да је повезан са настанком псоријазе. Интензиван одговор на примену новог лека показује да су истраживачи коначно открили прави узрок псоријазе.

Према речима професора Марка Лебола, директора одељења за дерматологију у "Икан" медицинској школи њујоршке болнице "Маунт Синај", до сада су у терапији псоријазе примењивани лекови који супримирају велики део имуног система, због чега су имали многобројна нежељена дејства.

- Оба истраживања показују да нови лек блокира мали део имуног система и то онај који је одговоран за патогенезу псоријазе, чиме се добијају најбољи терапијски ефекти у терапији псоријазе. Лек је још у поступку испитивања.

Проблеми са овим леком могу се јавити код пацијената са хроничним или повратним инфекцијама или код пацијената са Кроновом болешћу. Могући нежељени ефекти јесу инфекције горњих респираторних органа и пролив.

Нови лек ће се вероватно ускоро појавити на америчком, а затим и на европском тржишту. Када ће бити доступан нашим пацијентима, још није познато.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар