Novi lijek za psorijazu

Novi medikament protiv neizlečive dermatoze pokazao se efikasnim.

Zdravlje 15.03.2015 | 09:10
Novi lijek za psorijazu

AMERIČKA agencija FDA odobrila je lek za lečenje odraslih obolelih od psorijaze. Novi medikament ("sekukinumab") ubrizgava se ispod kože i pokazao je ohrabrujuće rezultate.


Odobrenje leka bilo je zasnovano na četiri klinička ispitivanja koja su obuhvatila više od 2.400 ljudi i otkrila da je lek efikasniji od neaktivnih placebo sličnih lekova.

Da lek "obećava" - potvrđuje rezultat da je tokom tretmana 75 odsto pacijenata osećalo poboljšanje, a posle tretmana svi pacijenti osetili su promenu nabolje. To je potvrda da je novi lek efikasniji od bilo kog drugog za psorijazu.

Lek je, inače, namenjen odraslim osobama koje koriste lekove koji putuju kroz krvotok, koji se leče putem UV zračenja ili koriste obe terapije.

"Sekukinumab" je laboratorijski stvoreno antitelo koje deluje protiv interleukina 17 A, proinflamatornog proteina za koji je prethodno dokazano da je povezan sa nastankom psorijaze. Intenzivan odgovor na primenu novog leka pokazuje da su istraživači konačno otkrili pravi uzrok psorijaze.

Prema rečima profesora Marka Lebola, direktora odeljenja za dermatologiju u "Ikan" medicinskoj školi njujorške bolnice "Maunt Sinaj", do sada su u terapiji psorijaze primenjivani lekovi koji suprimiraju veliki deo imunog sistema, zbog čega su imali mnogobrojna neželjena dejstva.

- Oba istraživanja pokazuju da novi lek blokira mali deo imunog sistema i to onaj koji je odgovoran za patogenezu psorijaze, čime se dobijaju najbolji terapijski efekti u terapiji psorijaze. Lek je još u postupku ispitivanja.

Problemi sa ovim lekom mogu se javiti kod pacijenata sa hroničnim ili povratnim infekcijama ili kod pacijenata sa Kronovom bolešću. Mogući neželjeni efekti jesu infekcije gornjih respiratornih organa i proliv.

Novi lek će se verovatno uskoro pojaviti na američkom, a zatim i na evropskom tržištu. Kada će biti dostupan našim pacijentima, još nije poznato.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar