“Без вакцине, дијете незаштићено за цио живот“

“Родитељи који одлуче да не вакцинишу своју децу оставиће их незаштићене за читав живот” поручио је имунолог са Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут'' Предраг Кон.

Здравље 12.03.2015 | 07:53
“Без вакцине, дијете незаштићено за цио живот“

'Ко одлучи од родитеља да не вакцинише дете оставио га је незаштићеног за читав живот. То исто дете ће имати двадесет и више година, засниваће породицу и планираће своје дете, а када његово дете треба да крене у вртић размислиће да је невакцинисан'', рекао је Кон на трибини ''Зашто вакцина нема алтернативу?'' Центра за промоцију науке.

Он поручује да су то ''најблаже речено'' грешке и додаје да мишљења појединаца нису наука.

''Од када радим имунизација нам је пала на најниже нивое због таквих утицаја, а последице тога ће се видети тек за пет до десет година ако се не тргнемо'', рекао је Кон коментаришући поједине наводе да је вакцинација опасна и да може да доведе чак и до смрти деце.

Он објашњава да се све одлуке које се тичу било које јавно здравствене мере, а вакцинација је јавна здравствена мера, мера која чува здравље, доносе искључиво на основу медицине засноване на доказима.

Према његовим речима, не може се донети одлука на основу тога ''да ли ми се свиђа или не''.

Како каже, постоји процедура која подразумева да постоје одредјени научни радови који су рангирани.

Истиче и да медицина врло јасно каже да не би било уопште епидемије мора да се вакцинише 95 одсто грађана.

Биохемичар са Хемијског факултета Универзитета у Београду Лука Михајловић оценио је да су ''генерално вакцине нешто што је сигурно''.

''Увек може нешто да крене наопако и да све зависи како је вакцина спремљена и шта садржи, али генерално су вакцине нешто што је сигурно", сматра Михајловић.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

доктор

14.03.2015 20:25

Како да вакцинисемо пацијенте када су нам Богданиц и Томас укинули вакцине. Па господо вас посао је да их набавите а не да смисљате изговоре. Инааце тако су способни даих ми зовемо Лолек и Болек. Тузан двојац опасних намјера

ОДГОВОРИТЕ