Зараза трихинелом у Вишеграду

У Универзитетску болницу Фоча за посљедња три дана јавила су се 23 пацијента са подручја Вишеграда са симптомима трихинелозе, која је код већина и лабораторијски потврђена.

Република Српска 11.03.2015 | 17:15
Зараза трихинелом у Вишеграду

Начелник Инфективног одјељења фочанске болнице Јелена Фиреску-Говедарица рекла је да су три, од 23, пацијента задржана на болничком лијечењу, а да су остали на амбулантном лијечењу и на праћењу.

"Први пацијент који је дошао на болничко лијечење је шумарски техничар, а притом ловац. У соцепидемиолошкој анкети смо сазнали да је конзумирао кобасицу од меса дивље и домаће свиње. Они су месо су прегледали, налаз је био уредан и конзумирали су га у великим количинама. Имамо податак да је чак 60 људи конзумирало то месо", рекла је она.

Она је напоменула да за сада нико од пацијената нема веће компликације.

"Најчешћа компликација је упала срчаног мишића и због тога радимо превентивно ултразвук срца и преглед кардиолога. Савјетујемо свим особама које су конзумирале то месо, и ако немају тегоба, да дођу да ураде лабораторијске налазе, да се јаве породичном љекару и да дођу на преглед код инфектолога", навела је Фиреску-Говедарица.

Према њеним ријечима, има људи који немају тегобе, а у лабораторији је потврђена трихинелоза и мора се укључити терапија.

У вишеградском Дому здравља кажу да би узрок заразе могле бити кобасице произведене у кућној радиности, те да је од јутрос примијећен долазак већег броја пацијената из насеља Вучине.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар