Радници сутра блокирају пут Сарајево-Зворник

Радници Нове Романије а.д. Соколац поново су најавили блокаду регионалног пута Сарајево - Зворник у четвртак 12. марта, у времену од 10:30 до 11 часова, како би скренули пажњу шире јавности на тешку ситуацију у којој су у протеклих годину дана нашли.

Република Српска 11.03.2015 | 13:04
Радници сутра блокирају пут Сарајево-Зворник

Око 68 радника овог привредног друштва плате нису примили већ 12 мјесеци, а о топлим оброцима и другим правима из радног односа могу да сањају.

- Гладни смо и немамо куд кући, јер је већина радника једини хранитељ породице. Обраћали смо се свима али није било помоћи. Не радимо од 13. октобра прошле године и не знамо какав је наш радно-правни статус. На наше посљедње обраћање за помоћ министру индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петру Ђокићу добили смо штуре одговоре који су били кап у препуној чаши наше жучи, каже предсједник Синдикалне организације Нове Романије Вељко Жугић.

На њихову адресу јуче су из ресорног министарства стигли одговори у писменој форми, без печата Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, па се у синдикалној организаицји родила сумња у њихову вјеродостојност. Министарство излаз из тренутног стања види у запошљавању 30 радника код новог послодавца, фирме Л.А. ЦОСТ д.о.о. Соколац која ће почети са радом 16. марта, затим рјешавање статуса дијела радника кроз Програм социјалног збрињавања, упућивањем на Биро за запошљавање и ангажовањем на пословима у дијелу предузећа који неће бити под закупом.

Драгиша Дрљић, члан синдикалног одбора Нове Романије, каже да су од помоћника министра Милорада Мотике, који је недавно у производном кругу разговарао са радницима тражили да се направи пресјек досадашњег пословања и финансијског стања у предузећу, како би се добила права слика о раду управе.

- Тешко је рећи колико укупно дугују радницима јер је исплата текла неравномјерно. Сумњамо да су паре из наше фирме нестајале на више начина, зато желимо да се томе стане у крај, покрене питање одговорности и да сачувамо радна мјеста за све оне који могу и хоће да раде, каже Дрљић, напомињући да ће помоћ у рјешавању овог Гордијевог чвора затражити од МУП- а Републике Српске, па чак и СИПЕ.

Од средине прошле године дио производних погона финалне прераде Нове Романије изнајмила је Еко столарија д. о.о. Соколац, која овом предузећу дугује 3.448 КМ на име закупнине. Због блокираног рачуна Нове Романије та средства још нису уплаћена. Овом привредном друштву 23 правна лица дугују укупно више од 925.300 КМ, од чега је извјесна наплата потраживања од 72.300 КМ. Према прегледу тих потраживања који је сачинило ресорно министарство, Новој Романији навише дугује ИМW Цомпанy д.о.о. Бањалука. За дуг од 383.740 КМ поднесена је тужба још 2008. године, пресуда донесена 2010. у корист соколачког предузећа, али суд није предузимао никакве друге радње након доношења рјешења о извршењу. На списку највећих дужника су и; Интер-Коп д.о.о. Шабац (107.203 КМ), Даркос д.о.о. Чачак (79.270 КМ) и ТБМ Сyстем д.о.о. Сарајево (64.300 КМ).

Радници Нове Романије траже да се што прије наплате потраживања предузећа, исплати бар дио заосталих плата, да се до краја испоштују права радника који би остали без посла уколико би нови послодавац, италијанска фирма Л.А.ЦОСТ д.о.о. Соколац, уз закуп дијела примарног погона преузео и 30 радника овог привредног друштва. Раније најављивана блокада Регионалног пута Сарајево – Зворник одгођења је због доласка помоћника министра за инудстрију, енергетику и рударство Српске Милорада Мотике у круг Нове Романије и датих обећања за превазилажење сложене ситуације у предузећу.

 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

комсомолац

11.03.2015 12:13

Шта је са штрајком Космосових радника. Јесу ли им дали бар једну од тих 15 плата што им дугују?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

11.03.2015 18:30

Сад траже плате ? А за изборе гласали за дрекавца, што да им неко даје плате које сад траже?

Name

007

11.03.2015 12:28

Када ће се смањити плате поличарима и администрацији?Они као да не живе у овој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дода јуниор

11.03.2015 12:30

"Не радимо од 13. октобра прошле године" радили сте за изборе, чекајте опет идуће и бит ће посла, добро сте одрадили, похвале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага Народа

11.03.2015 15:02

Зна ли неко кад, како и коме је прије неколико година поклоњен овај некада гигант у преради дрвета. Ја знам, али нецу (за сада да вам казем). Радници нису криви, али су криви сви они политицари сто су ти људи подрзавали на изборима. Ту је све приљено по партиској линији , и сад кусају оно сто су својевремено закувале њихове водје. Да ли се ико сјеца помпезне најаве америцког инвеститора да би се под том паролом дала огромна концесија на експлоатацију сума. Ста би од тога? Наравно ниста. И онда фирму у стецају мупи Влада РС да би онда својим партиским кабадахијама са Сокоца то дала на даље крцмење . Схватите, Влада РС продаје успјесне фирме (Телеком) да би куповала (за ције и које паре) пропала предузеца. И то се зове успјесна Влада и успјесно водјење економије. А ти народе, настави и даље да им дајес гласове

Name

З.К. (Као З. Ковацевиц)

11.03.2015 15:14

Ста оцекујете од новог Министра инд. и енергетике. Па њему це требати цијели мандат да схвати који криминал је направио његов претходник (пардон претходникова љубавница) приликом додјела концесије, посебно за мале хидроелектране. На новог министра (Дјокица) се врси страсан притисак да то прикрије, јер иза свега , логицно, стоји велики владар. И док Дјокиц ријеси ту дилему, предузеца као сто је Нова Романија це да пропадају. За сада Дјокиц је забио главу у пијесак и понаса се као да га се не тице, а не зна да је и прикри ање кривицног дјела и поциниоца исто тако, ако не и веце, кривицно дјело. Дјокиц це из овог изаци "или као пуковник, или као покојник". Па ти бирај

Name

страва и ужас

11.03.2015 17:36

Дода Јуниоре ту си 100-посто у праву. За идуће изборе опет дођи и обећаји да ће свагдје ићи и да ће свешта купит. И опет их слажи. Научили су они на то и опет ће гласати за СНСД и Бају. Искрено није ми их ни жао нека опет гласају за СНСД и Бају па неће имати проблема у животу. СВЕ МЕД И МЛИЈЕКО

Name

Трећи човјек

11.03.2015 12:46

Политичари, предсједник републике, предсједник владе, министри, помоћници министара, предсједници општина, директори невладиних и којекаквих све не организација, те остали радници у органима републичке и локалне управе, те доктори, економисти, правници итд, не би смјели имати плату већу од 1200КМ. Ни теоретски. Већу плату би морали имати само директори успјешних ПРОИЗВОДНИХ државних предузећа која нису монополисти, а и инжењери и мајстори који су заслужни за добар рад таквих предузећа. Ако остане овако како је сад, јешће се ускоро млада кора, и то сирова. Приватна предузећа морају под микроскоп да се види шта то они уствари раде, производе ли ишта или се баве лоповлуцима заједно са политичарима и УИО. Да би се ово провело потребна је нова власт и челична метла. Да би оваква власт била изгласана потребан је неки други народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гласач

11.03.2015 13:33

То би изгласали само Швицарци.

Name

алтец

11.03.2015 13:22

Господо потпуно разумијем васу ситуацију али блокирајте путеве и куце онима којима сте дали вас глас на изборима и који су вас довели у овакву ситуацију (Кошарцима и Мајкицима) а не нама ни кривим ни дузним да блокирате пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фајронт

11.03.2015 13:32

Кљуц у браву и на пецање , иде прољеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

11.03.2015 13:43

Након 15 година срели се Мујо и Хасо.Каже Мујо:Ја радим 15 година у Телекому,прошле године сам добио тринесту плату.На то ће Хусо:Код мене је много боље,ја радим 15 година у шумарији и прошле године сам добио шеснесту плату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд Соколац

11.03.2015 14:04

Па ста би ви??? Јесмо ли Вам обецали да цемо све средити али мало коју годину само да се стрпите... П.С. Не заборавите опет гласати за нас иду опстински избори ;-)

Name

камелеон

11.03.2015 13:59

Невјероватно, ови пропадају а у Сокоцу и Палама нико није пропао ко се бавио шумом, дали крађом или легално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

11.03.2015 14:51

Полиција би под хитно морала спријечити ту најављену блокаду пута,јер се ради о о "очигледном покушају прелијевања кризе из ФБиХ у РС" (можда дириговано од тих страних обавјештајаца смјештених у хотелу "Тузла" !!??),а и ти радници су невјероватно безобразни због те одлуке о блокади пута... Али,стани мало па ради се о радницима предузећа из РС-а !!?? Е,сада ми више ништа није јасно !!?? Поздрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

11.03.2015 14:54

Тако и треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

крсто

11.03.2015 15:07

Идите и блокирајте Владу Републике Српске.Не ометајте народ који путује или иде на посао нисмо ми који пролазимо тим путем криви

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зеница

11.03.2015 15:29

Не годи ти тај зенички чисти зрак па бунцаш. Имаш своју државу па води бригу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

11.03.2015 15:36

Гдје су сада они силни бранитељи Српске из СНСДа да подрзе ове опљацкане људе а могу позвати и оне јазавце,увлакаце сто јуце онако угодно теферицисе са Спирицем и Клосарцем па да заједно захтјевају кривицне пријаве против свих оних мафијаса сто су опљацкали на хиљаде фирми у Српској а десетине хиљада људи оставили без икаквих примања а Српску доведосе пред банкрот,самим тим и до нестанка.Гдје сте сада велике патриоте и браниоци Републике Српске?ФУЈ ГАДОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕЦНИК

11.03.2015 16:02

БИО СИ КРИМИНАЛАЦ А ВЈЕРОВАТНО СИ И ОСТАО САМО ЦЕКАМО ГДЈЕ ЦЕС СЕ УВАЛИТИ БИВСИ МИН КОВАЦЕВИЦУ ВЕЛИКИ ПОЗЗ ИЗ ОКУПИРАНОГ ПЕЦНИКА КОД ВУКОСАВЉА ВАС ОГОРЦЕНИ НАРОД МАСЕ СА ДОКУМЕНТОМ О ПОЛИТИЦИ ДОДЈЕЛЕ КОНЦЕСИЈЕ И НАВИЈА ЗА ВАС И ВАСУ НИСКОГРАДЊУ ЛАКТАСИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд

11.03.2015 16:37

Косарац це доци сутра то рјесити,МОЈИ ДРАГИ ГЛАСАЦИ,само реците у колико сати да додјем,ако буде сједница у Парламенту БиХ ја цу напустити сједницу и долазим преци сте ми ви или било ко други, поњецу и пара мало јер сте ви гласали за мене.

ОДГОВОРИТЕ