Очајни због болести и дугова траже помоћ Владе Српске

Удружење обољелих од лимфома "Снага" у Републици Српској позвало је надлежне да што прије формирају фонд солидарности за финансијску помоћ тешко обољелим пацијентима у Републици Српској, јер су обољели и њихове породице очајни због огромних трошкова њиховог лијечења.

Република Српска 11.03.2015 | 10:30
Очајни због болести и дугова траже помоћ Владе Српске

Александра Гордић, предсједница "Снаге", обољела од малигног Нон-Хочкиновог лимфома, која се налази на лијечењу на Онкологији Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука, истакла је да је иницијатива за формирање фонда покренута још у фебруару прошле године на састанку у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

"То су огромни издаци, дижемо кредите, посуђујемо новац, упадамо у дугове и то је један зачарани круг који нас и наше породице мучи као и болест. Породице постају полурадно способне јер морају да његују члана породице", прича за "Независне" Гордићева и додаје да је замишљено да фонд помаже пацијенте који треба да иду на скупе операције у иностранству.

"Када треба хитна интервенција, нема времена за чекање да се прикупи новац кроз организовање хуманитарне акције за ту особу", објашњава она.

Гордићева је додала да су слични фондови заживјели у европским и западним земљама, те да Удружење "Снага" очекује да ће ускоро министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић одржати састанак с њима по овом питању.

Александра Гордић, која је мајка двоје дјеце, као илустрацију потешкоћа с којима се свакодневно боре, наводи примјер своје породице, која је током њеног дугогодишњег лијечења морала да подигне неколико кредита, те да су трошкови лијечења за њу, рачунајући и садашње трошкове, око 45.000 КМ.

"Једним кредитом покривате други, на крају сам ставила и родитељски стан под хипотеку, како бисмо породица и ја преживјели", навела је Гордићева. Тренутно породица Александре Гордић и Удружење "Снага" прикупљају новац за њено лијечење преко хуманитарног броја 1413.

С истим циљем у Концертној дворани Банског двора у Бањалуци 15. марта биће одржан хуманитарни концерт "Сада Сашка треба нашу помоћ".

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске потврдили су да планирају оснивање оваквог фонда током ове године, јер схватају његов значај.

"Прошле године смо покренули иницијативу за оснивање фонда солидарности преко којег би се прикупљала средства и финансирали тешко обољели пацијенти у Републици Српској, али због катастрофалних поплава које су задесиле Српску прошле године ова идеја досад није реализована", навели су у Служби за односе с јавношћу ресорног министарства.

Како истичу у Министарству, за обезбјеђење иницијалних средстава за пуњење овог фонда биће организована аукција слика, а потом и други хуманитарни догађаји како би се обезбиједила финансијска подршка у виду донација од стране појединаца и друштва за опстанак и успјешно функционисање овог фонда.

Додају да ће почетак рада, као и све активности у вези с радом овог фонда бити потпуно транспарентни и доступни јавности, као и свим удружењима пацијената из Републике Српске.

У Удружењу обољелих од лимфома "Снага" има око 250 чланова, док њихова Фацебоок група окупља око 1.500 чланова. Како каже Гордићева, имају велику подршку удружења из Федерације и региона.

"Сви обољели се боре лавовски с болешћу, како би преживјели. Али нашим породицама су потребне субвенције за електричну енергију и гријање", поручује Гордићева.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Снсд

11.03.2015 09:38

Додик и додиковци су покрали хјеб од народа,а глупи народ нека настави са подршком најмрацније политике у задњих 100 година. Скоро да нема дана без самоубиства у РСу то нам је лично Додик приредио и СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

извините

11.03.2015 09:38

Није ми стварно јасно. Лијечење у Републици Српској је бесплатно а ако тренутно нема неког лијека у болници Фонд рефундира троскове. Хоце ли неко да ми објасни који додатни троскови су у питању. Разумијем да је за лијечење у иностранству за несто сто се код нас не ради али у нашим болницама???

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионер 11.03.2015

11.03.2015 10:13

Е мој народе само да видите како се властодржци лијече њима долазе лијекови и доктори хеликоптером ми на Паприковцу не можемо живјети од буке тих дана кад је неко од њих у болници или их хитно одвозе из Б.Л. хеликоптером ко зна у који град и на наш трошак багра једна.

ОДГОВОРИТЕ