Љуто чисти пушачка плућа

Ако не можете да се одрекнете лоше навике, бар умањите штетне последице дувана. Зачини попут чилија подстичу разградњу слузи. И ђумбир помаже против злоћудних оболења.

Здравље 10.03.2015 | 07:49
Љуто чисти пушачка плућа

ЦИГАРЕТЕ садрже више од четири хиљаде отрова, а велики број састојака је идентичан онима који се налазе у токсичним депонијама. Лоша навика у којој милиони уживају оставља трагове у плућима, где се поред осталих отрова таложе и најопаснији: катран и никотин.


Ако већ не можете да се одрекнете цигарета, без обзира на то колико знали о свим штетним странама које оне са собом носе, барем смањите ризик од оболевања од рака.

Постоје бројни начини како плућа можете очистити од катрана и смањити ризике од појава инфекција:

ИНХАЛАЦИЈЕ УЉИМА

Два до три пута недељно се инхалирајте етеричним уљима еукалиптуса, пеперминта, рузмарина или мајчине душице. То ће помоћи да се брзо очисте плућа од токсина и вишка слузи. Загрејте воду у шерпи и у њу додајте неколико капи природних етеричних уља. Удисање топле паре са етеричним уљима делује опуштајуће и одмах ће олакшати проблеме са дисањем. Може се користити не само за детоксикацију плућа, него и код грипа, прехладе, бронхитиса, ларингитиса и других респираторних тегоба.

ПРОМЕНА ИСХРАНЕ

Попут свих других врста чишћења организма, чишћење плућа укључује корекцију исхране. Здрава исхрана је битна јер покреће природне механизме чишћења тела и јача имунитет. Препоручује се да уносите више воде, воћа и поврћа.

ВИШЕ МАГНЕЗИЈУМА

Магнезијум је минерал који се углавном препоручује људима који болују од астме. Он може повећати капацитет плућа. Најједноставнији начин уноса овог минерала је конзумирање клица, орашастих плодова и пасуља. Селен је веома моћан антиоксиданс, а бразилски ораси су најбољи извор селена у храни. Има га и у разним врстама рибе попут туне, лососа и бакалара, али и у јагњетини, јајима и житарицама.

ЧИЛИ

Љута храна попут чилија помаже у разградњи вишка слузи у плућима. Управо због тога када једете љуту храну, можете осетити како вам одмах почне да цури нос. На исти начин љута храна делује и на вишак слузи и катрана у плућима, помажући нашем организму да их лакше елиминише.

ВОДА

Обична вода је најбоље средство за чишћење организма! Покушајте да не уносите газиране сокове, кафу или алкохол. Добра хидрација је кључна за здравље и убрзава процес чишћења од токсина.

ЛУК И КОПРИВА

Лук је универзална биљка богата је многим важним нутритијентима. Спречава настанак многих болести, укључујући рак и инфекције плућа, помаже у разградњи слузи и избацивању токсина из организма. Коприва је препуна гвожђа и врло је корисна и као средство за дезинфекцију плућа и борбу против инфекција.

ГРЕЈПФРУТ И НАР

Флавоноиди у овом воћу чисте плућа. Сличну улогу имају и јабуке. Нар садржи бројне антиоксидансе, а они успоравају развој плућних обољења, међу којима је и рак плућа.

КУКУРУЗ ШЕЋЕРАЦ

Ово је намирница која садржи бета-криптоксантин за који се сматра да штити плућа од карцинома јер представља снажан антиоксиданс.

ЂУМБИР

Као природни лек и намирница ђумбир помаже у одбрани од злоћудних обољења. Ово је још једно снажно средство за "избацивање" токсина из плућа. Можете пити чај од корена ђумбира чиме ћете себи олакшати дисање, а комадић ђумбира можете појести и уз оброк.

ЧАЈ ОД БОРОВИХ ИГЛИЦА

Традиционално се користи за испирање уста и грла, али може вам бити и добар савезник у борби против рака плућа.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар