Какав ће вам рачунар требати за Wиндоwс 10?

Прошло је већ неко време да чланови Инсидер програма могу преузети ране верзије Wиндоwс 10 оперативног система, а док су утисци из верзије у верзију све бољи, полако ваља почети размишљати и о томе који рачунару ће моћи да покретати овај ОС.

Информационе технологије 09.03.2015 | 11:29
Какав ће вам рачунар требати за Wиндоwс 10?

Проблема не би смело да буде, с обзиром на то да је Мицрософт већ објавио техничке карактеристике рачунара потребне за покретање следеће генерације Wиндоwс ОС-а. Наравно, треба имати на уму да Мицрософт у сваком тренутку може изменити минималне захтјеве, јер је Wиндоwс 10 још увек у Превиеw издању, никако довршеног кода.

Потребно је дакле имати рачунар с процесором од 1ГХз или више, 1ГБ радне меморије за 32-битну верзију ОС-а или 2ГБ радне меморије за 64-битну верзију, 16ГБ слободног простора те графичку картицу која подржава ДирецтX 9 и поседује одговарајући WДДМ управљачки програм. Звучи познато? Врло вероватно, већ неколико генерација Wиндоwс ОС има врло сличне захтеве, а захваљујући оптимизацијама, Wиндоwс 8.x се неретко понаша и брже у раду од 'седмице' на старим рачунарима.

За разлику од самог минималног препорученог хардвера, можда ће највећи проблем у причи бити заправо управљачки програми (драјвери). Док Wиндоwс 10 сасвим сигурно обећава већи ниво компатибилности, постоји могућност да ће драјвери једноставно отказати послушност за део хардвера, било да је реч о основи или периферији.

С друге стране, алати за проверу компатибилности су бесплатни па и препоручљиви, посебно за рачунаре старије од десетак година. Wиндоwси ће редовно питати корисника пре надоградње за проверу и детаљну анализу компатибилности рачунара и софтвера.

Ствари ипак нису потпуно једноставне, пише ЗДНет. Док су тражене техничке карактеристике исте и за Wиндоwс 7, Wиндоwс 8.x и Wиндоwс 10 Тецхницал Превиеw, ваља уочити један детаљ с Wиндоwс 8.x странице, а то је да не може бити реч о било каквом процесору који ради, ето, на 1ГХз или вишем радном такту. Чип, наиме, мора подржавати ПАЕ, НX и ССЕ2, што је детаљно објашњено наМицрософтовим страницама.

Како стоји рачунар корисника по том питању најједноставније је проверити алатом попут ЦПУ-З - и након покретања обратити пажњу на поља подржаних инструкција. Ако у пољу Инструцтионс стоји ССЕ2, ЕМ64Т (подршка за ПАЕ) и ВТ-д или В-x (потребно за НX подршку), процесор је компатибилан и с новијим Wиндоwс ОС-ом. Такође постоји могућност да, иако процесор подржава НX, треба посетити БИОС и омогућити опцију пре инсталације.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ССД

09.03.2015 10:51

Желите ли користити Wиндоwс 10 Буилд 9926. (посљедња пробна верзија) онда ако имате слиједеће: Процесор: и74790К, матичну плочу: Гигабyте З97-Д3Х, ССД: 512 ГБ. РАМ ДДР3 16 ГБ и графичку картицу Гигабyте Гефорце ГТX 650. Са овим компонентама нећете имати никаквих проблема, само инсталација система и то је то. Јест да ова верзија рачунара са легалним Wиндоwсом кошта око 2.500,00 КМ. али ко има лову нека му је са срећом..

ОДГОВОРИТЕ