Kakav će vam računar trebati za Windows 10?

Prošlo je već neko vreme da članovi Insider programa mogu preuzeti rane verzije Windows 10 operativnog sistema, a dok su utisci iz verzije u verziju sve bolji, polako valja početi razmišljati i o tome koji računaru će moći da pokretati ovaj OS.

Informacione tehnologije 09.03.2015 | 11:29
Kakav će vam računar trebati za Windows 10?

Problema ne bi smelo da bude, s obzirom na to da je Microsoft već objavio tehničke karakteristike računara potrebne za pokretanje sledeće generacije Windows OS-a. Naravno, treba imati na umu da Microsoft u svakom trenutku može izmeniti minimalne zahtjeve, jer je Windows 10 još uvek u Preview izdanju, nikako dovršenog koda.

Potrebno je dakle imati računar s procesorom od 1GHz ili više, 1GB radne memorije za 32-bitnu verziju OS-a ili 2GB radne memorije za 64-bitnu verziju, 16GB slobodnog prostora te grafičku karticu koja podržava DirectX 9 i poseduje odgovarajući WDDM upravljački program. Zvuči poznato? Vrlo verovatno, već nekoliko generacija Windows OS ima vrlo slične zahteve, a zahvaljujući optimizacijama, Windows 8.x se neretko ponaša i brže u radu od 'sedmice' na starim računarima.

Za razliku od samog minimalnog preporučenog hardvera, možda će najveći problem u priči biti zapravo upravljački programi (drajveri). Dok Windows 10 sasvim sigurno obećava veći nivo kompatibilnosti, postoji mogućnost da će drajveri jednostavno otkazati poslušnost za deo hardvera, bilo da je reč o osnovi ili periferiji.

S druge strane, alati za proveru kompatibilnosti su besplatni pa i preporučljivi, posebno za računare starije od desetak godina. Windowsi će redovno pitati korisnika pre nadogradnje za proveru i detaljnu analizu kompatibilnosti računara i softvera.

Stvari ipak nisu potpuno jednostavne, piše ZDNet. Dok su tražene tehničke karakteristike iste i za Windows 7, Windows 8.x i Windows 10 Technical Preview, valja uočiti jedan detalj s Windows 8.x stranice, a to je da ne može biti reč o bilo kakvom procesoru koji radi, eto, na 1GHz ili višem radnom taktu. Čip, naime, mora podržavati PAE, NX i SSE2, što je detaljno objašnjeno naMicrosoftovim stranicama.

Kako stoji računar korisnika po tom pitanju najjednostavnije je proveriti alatom poput CPU-Z - i nakon pokretanja obratiti pažnju na polja podržanih instrukcija. Ako u polju Instructions stoji SSE2, EM64T (podrška za PAE) i VT-d ili V-x (potrebno za NX podršku), procesor je kompatibilan i s novijim Windows OS-om. Takođe postoji mogućnost da, iako procesor podržava NX, treba posetiti BIOS i omogućiti opciju pre instalacije.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SSD

09.03.2015 11:51

Želite li koristiti Windows 10 Build 9926. (posljednja probna verzija) onda ako imate slijedeće: Procesor: i74790K, matičnu ploču: Gigabyte Z97-D3H, SSD: 512 GB. RAM DDR3 16 GB i grafičku karticu Gigabyte Geforce GTX 650. Sa ovim komponentama nećete imati nikakvih problema, samo instalacija sistema i to je to. Jest da ova verzija računara sa legalnim Windowsom košta oko 2.500,00 KM. ali ko ima lovu neka mu je sa srećom..

ODGOVORITE