Паметне рукавице за даљинско управљање уређајима

Угледавши се на Тонија Старка, аустралијски средњошколац прионуо је на посао и осмислио паметне рукавице за даљинско управљање уређајима.

Информационе технологије 06.03.2015 | 21:29
Паметне рукавице за даљинско управљање уређајима

Са само 16 година Џејк Копингер одлучио је да заплови иноваторским водама па је направио прототип паметних рукавица за даљинску контролу уређаја које данас познајемо под заједничким називом Интернет оф тхингс. Идеја се каже, родила из жеље да мање робујемо уређајима, а више их прилагођавамо себи.

Рукавица комуницира преко апликације с паметним телефоном, а блуетоотхом с другим уређајима. Прву верзију рукавице дизајнирао је док још у школи нису учили тригонометрију, па је био приморан да је сам научи како би написао алгоритам који препознаје гестикулације.

“Звучи компликовано, али заправо се све своди на процес отварања wеб странице,” објаснио је Џејк принцип рада рукавице за чију је израду потрошио око 200 долара, и тако доказао да за напредну технологију нису увек потребна велика улагања.

Иако су га наговарали да пројекат пренесе на неку од платформи за групно финансирање, нудили инжењерске послове и слично, Џејк је све интересантне понуде одбио док не заврши школовање.

У међувремену је с пројектом Сwирлесqуе наступио и ван граница домовине када је прошле године постао један од четири финалиста Интеловог ИСЕФ-а, сајма за младе информатичаре у Калифорнији.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар