Борци Рогатице љути на Тужилаштво БиХ

Демобилисани борци ВРС са подручја Рогатице у саопштењу су изразили оштар протест против учесталих хапшења и начина лишавања слободе бивших сабораца.

Босна и Херцеговина 03.03.2015 | 22:30
Борци Рогатице љути на Тужилаштво БиХ

Најоштрије протестујемо против нових хапшења наших сабораца. Како начина на који су лишени слободе тако и учестале појаве хапшења демобилисаних припадника Рогатичке бригаде Војске Републике Српске.

Упркос чињеници да смо, већ у неколико наврата, тражили од надлежних правосудних органа БиХ да се људи не хапсе на кућном прагу, уз трауме које том приликом преживљавају њихове породице, него да се позивају редовним путем, као и сви остали грађани у случајевима кад постоји потреба да се од њих узимају изјаве или врше друге радње из надлежности правосудних органа, то се и даље чини, упркос нашим захтјевима.

Такође, иако нам није намјера да улазимо о оцјењивање рада Тужилаштва и Посебног одјељења за ратне злочине Суда БиХ, не можемо а да не примијетимо да је број наших сабораца против којих су у току поступци пред овим правосудним институцијама необично велики.

Истовремено, познати су нам бројни случајеви гдје поуздано знамо да су припадници такозване Армије БиХ починили злочине над цивилима српске националности на подручју општине Рогатица, постоје и живи свједоци као и материјални докази да злочини јесу почињени, али су правосудни органи БиХ, у тим случајевима, инертни и потпуно неажурни, за разлику од предмета против наших сабораца, стоји у саопштењу које је потписао предсједник Општинске борачке организације у Рогатици Миленко Рајак.

Саопштење Борачке организације, Рогатица

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хронолоски преглед

03.03.2015 21:46

Треба све то на неки нацин ставити у ред посто је у Рогатици било злоцина на обје стране. Материјали се морају сјединити и хронолоски третирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

04.03.2015 09:12

Није ствар у томе сто се неко терети за злоцине. Било их је на свим странама отприлике у процентима колико је ко дрзао територије али је проблем у поступању према осумњиценима. Кад се Срби хапсе увјек иде преко СИПЕ хапсење у рана јутра те онај театрални поступак одводјења у Тузиластво и разна саопстења. Кад се хапси муслиман то иде преко позива па се накнадно ако има довољно индиција подизе оптузница и све иде даљњим током. Само је проблем у нацину поступања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зозо

04.03.2015 11:05

Босићу јави се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.03.2015 12:25

Гдје је КРСМАНОВИЋ??

ОДГОВОРИТЕ