Borci Rogatice ljuti na Tužilaštvo BiH

Demobilisani borci VRS sa područja Rogatice u saopštenju su izrazili oštar protest protiv učestalih hapšenja i načina lišavanja slobode bivših saboraca.

Bosna i Hercegovina 03.03.2015 | 22:30
Borci Rogatice ljuti na Tužilaštvo BiH

Najoštrije protestujemo protiv novih hapšenja naših saboraca. Kako načina na koji su lišeni slobode tako i učestale pojave hapšenja demobilisanih pripadnika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske.

Uprkos činjenici da smo, već u nekoliko navrata, tražili od nadležnih pravosudnih organa BiH da se ljudi ne hapse na kućnom pragu, uz traume koje tom prilikom preživljavaju njihove porodice, nego da se pozivaju redovnim putem, kao i svi ostali građani u slučajevima kad postoji potreba da se od njih uzimaju izjave ili vrše druge radnje iz nadležnosti pravosudnih organa, to se i dalje čini, uprkos našim zahtjevima.

Takođe, iako nam nije namjera da ulazimo o ocjenjivanje rada Tužilaštva i Posebnog odjeljenja za ratne zločine Suda BiH, ne možemo a da ne primijetimo da je broj naših saboraca protiv kojih su u toku postupci pred ovim pravosudnim institucijama neobično veliki.

Istovremeno, poznati su nam brojni slučajevi gdje pouzdano znamo da su pripadnici takozvane Armije BiH počinili zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području opštine Rogatica, postoje i živi svjedoci kao i materijalni dokazi da zločini jesu počinjeni, ali su pravosudni organi BiH, u tim slučajevima, inertni i potpuno neažurni, za razliku od predmeta protiv naših saboraca, stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik Opštinske boračke organizacije u Rogatici Milenko Rajak.

Saopštenje Boračke organizacije, Rogatica

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Hronoloski pregled

03.03.2015 21:46

Treba sve to na neki nacin staviti u red posto je u Rogatici bilo zlocina na obje strane. Materijali se moraju sjediniti i hronoloski tretirati.

ODGOVORITE
Name

srbac

04.03.2015 09:12

Nije stvar u tome sto se neko tereti za zlocine. Bilo ih je na svim stranama otprilike u procentima koliko je ko drzao teritorije ali je problem u postupanju prema osumnjicenima. Kad se Srbi hapse uvjek ide preko SIPE hapsenje u rana jutra te onaj teatralni postupak odvodjenja u Tuzilastvo i razna saopstenja. Kad se hapsi musliman to ide preko poziva pa se naknadno ako ima dovoljno indicija podize optuznica i sve ide daljnjim tokom. Samo je problem u nacinu postupanja.

ODGOVORITE
Name

zozo

04.03.2015 11:05

Bosiću javi se.

ODGOVORITE
Name

007

04.03.2015 12:25

Gdje je KRSMANOVIĆ??

ODGOVORITE