Желимо остати на истој политичкој платформи

Завршене су хитне сједнице Колегија и Предсједништва Странке демократске акције које су одржане поводом дефинисања става странке о формирању Владе Федерације БиХ.

Босна и Херцеговина 02.03.2015 | 19:59
Желимо остати на истој политичкој платформи

Бакир Изетбеговић, замјеник предсједника Странке демократске акције, рекао је новинарима да власт на федералном и државном нивоу желе формирати на истој платформи на којој су и почели.

"Странки демократске акције није прихватљива мањинска влада. Потребна је стабилна влада у којој ће учествовати представници свих странака из коалиционог аранжмана", рекао је Изетбеговић.

Он је још једном позвао ДФ да се врати за преговарачки сто, те је поручио да ће, каква год њихова одлука била, формирати власт.

Подсјећамо, трећи неуспјешни састанак делегација политичких странака које чине већину на државном и федералном нивоу, јучер је напустио предсједник Демократске фронте, Жељко Комшић.

Комшић је казао да Демократска фронта неће имати своје министре у Влади Федерације БиХ, али да је спреман подржати "мањинску владу" СДА и ХДЗ-а како би се откочио процес формирања Федералне владе.

Предсједник ХДЗ БиХ, Драган Човић, остао је при захтјеву да се овој странци и другим странкама окупљеним око њих додијели шест министарства у Федералној влади у чему га је подржао Бакир Изетбеговић.

Изетбеговић је јуче изјавио како је Човићу предложио само оно што је раније договорио с Комшићем и да му није јасно Комшићево понашање.

Уколико до 11. марта лидери коалиционих странака не постигну договор о формирању власти на државном нивоу Предсједништво БиХ ће морати, умјесто Дениса Звиздића из СДА, именовати новог предсједавајућег Вијећа министара БиХ како те одређују уставне одредбе и Закон о Савјету министара БиХ.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

РС

02.03.2015 19:09

Шта је ово, нема коментара, не могу вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

02.03.2015 19:26

Ви се понасате као у циркусу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

02.03.2015 19:31

Моземо прицати ста хоцемо, али у свим овим текстовима и мору корупције једино нигдје нема имена Зељка Комсица. Небитно ста мислим о њему као политицару и дали је симаптицан или није, али га нема нигдје у овим лоповско-мафијаским диловима. Био је у предсједниству, био је у СДПу није да није могао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

02.03.2015 20:55

Али га зато има у плановима других свјетских центара моћи...

Name

ре рс

02.03.2015 19:39

Има коментара Додик Цовиц Лагумдзија Никсиц они хоце да ово растуре на дрзавном нивоу да не одговарају за пљацку БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

02.03.2015 20:24

Комсиц је позељан свима у коалирању. Нема трагова криминала иза себе, релативно је добар резултат остварио као нова странка, а има највецу мултиетницку структуру странке и прилицно велики раст популарности. Као такав, идеално би послузио СДА-у да прикрије свој национализам, а и да умири своје бирацко тијело које осјеца све веце симпатије према ДФ-у. У разговорима са медјународном заједницом, ДФ им мозе користити као параван који це сакрити "идилицну љубав" ултранационалистицких ХДЗ и СДА. СДА призељкује и министра Србина из ДФ-а и тако онемогуцити ХДЗ-у да прогура некога из СНСД-овог миљеа "струцњака". Тако би СДА пред Босњацким бирацима испала циста јер није дозволила Милетовом цовјеку да удје у владу. ХДЗ-у ДФ треба из једног простог разлога. Просле изборе су на сав глас плакали како им је Комсиц узео хрватско мјесто у предсједниству позивајуци се на изборни резултат медју Хрватима. Након сто им је допустио да освоје мјесто цлана предсједниства некандидујуци свога цовјека на ту функцију, ХДЗ се мора на неки нацин одузити ДФ-у и дати им одговарајуци број позиција према изборном резултату, инаце на сљедец им изборима ДФ мозе поново избацити ХДЗ из власти својим изборним резултатом који је веци од ХДЗ-овог. Конацно, ДФ-ов резултат има посебну тезину због мултиетницности ове странке. Велики број цланова из реда Осталих, као и оних који се изјасњавају као "Босанци" мозе додатно да закомпликује националистицке позиције појединих странака, посебно ХДЗ-а. Наиме, бројно стање најмалобројнијег конститутивног је опасно близу бројном стању Осталих, за које је ДФ, једна од ријетких странака које их могу представљати. Пресуда Сејдиц-Финци иде у корист ДФ-у и зато је ХДЗ највеци коцницар проведбе ове пресуде. Из остала два конститутивна народа симпатије иду висе у корист мултиетницкој, него националној странци трецег народа. Истовремено, Комсиц у јавним наступима објелодањује и јавно критикује закулисне радње и кафанске договоре, које би СДА и ХДЗ највисе хтјели сакрити. Одбијајуци да да пристанак, гурнуо је Изетбеговица да саопсти "Високом Представнику Срба", Цовицу да Милетов цовјек неце уци у владу. Све у свему, мислим да је Комсиц пуно озбиљнији сахиста него сто су га Изетбеговиц и Цовиц схватили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бобо

03.03.2015 07:00

Па ако неце Комшић узмите из Савеза за промјене,видис да су коректни.

ОДГОВОРИТЕ