Želimo ostati na istoj političkoj platformi

Završene su hitne sjednice Kolegija i Predsjedništva Stranke demokratske akcije koje su održane povodom definisanja stava stranke o formiranju Vlade Federacije BiH.

Bosna i Hercegovina 02.03.2015 | 19:59
Želimo ostati na istoj političkoj platformi

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije, rekao je novinarima da vlast na federalnom i državnom nivou žele formirati na istoj platformi na kojoj su i počeli.

"Stranki demokratske akcije nije prihvatljiva manjinska vlada. Potrebna je stabilna vlada u kojoj će učestvovati predstavnici svih stranaka iz koalicionog aranžmana", rekao je Izetbegović.

On je još jednom pozvao DF da se vrati za pregovarački sto, te je poručio da će, kakva god njihova odluka bila, formirati vlast.

Podsjećamo, treći neuspješni sastanak delegacija političkih stranaka koje čine većinu na državnom i federalnom nivou, jučer je napustio predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić.

Komšić je kazao da Demokratska fronta neće imati svoje ministre u Vladi Federacije BiH, ali da je spreman podržati "manjinsku vladu" SDA i HDZ-a kako bi se otkočio proces formiranja Federalne vlade.

Predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, ostao je pri zahtjevu da se ovoj stranci i drugim strankama okupljenim oko njih dodijeli šest ministarstva u Federalnoj vladi u čemu ga je podržao Bakir Izetbegović.

Izetbegović je juče izjavio kako je Čoviću predložio samo ono što je ranije dogovorio s Komšićem i da mu nije jasno Komšićevo ponašanje.

Ukoliko do 11. marta lideri koalicionih stranaka ne postignu dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou Predsjedništvo BiH će morati, umjesto Denisa Zvizdića iz SDA, imenovati novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kako te određuju ustavne odredbe i Zakon o Savjetu ministara BiH.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

RS

02.03.2015 19:09

Šta je ovo, nema komentara, ne mogu vjerovati.

ODGOVORITE
Name

Zoki

02.03.2015 19:26

Vi se ponasate kao u cirkusu

ODGOVORITE
Name

Miko

02.03.2015 19:31

Mozemo pricati sta hocemo, ali u svim ovim tekstovima i moru korupcije jedino nigdje nema imena Zeljka Komsica. Nebitno sta mislim o njemu kao politicaru i dali je simaptican ili nije, ali ga nema nigdje u ovim lopovsko-mafijaskim dilovima. Bio je u predsjednistvu, bio je u SDPu nije da nije mogao.

ODGOVORITE
Name

Aha

02.03.2015 20:55

Ali ga zato ima u planovima drugih svjetskih centara moći...

Name

re rs

02.03.2015 19:39

Ima komentara Dodik Covic Lagumdzija Niksic oni hoce da ovo rasture na drzavnom nivou da ne odgovaraju za pljacku BiH.

ODGOVORITE
Name

Navijac

02.03.2015 20:24

Komsic je pozeljan svima u koaliranju. Nema tragova kriminala iza sebe, relativno je dobar rezultat ostvario kao nova stranka, a ima najvecu multietnicku strukturu stranke i prilicno veliki rast popularnosti. Kao takav, idealno bi posluzio SDA-u da prikrije svoj nacionalizam, a i da umiri svoje biracko tijelo koje osjeca sve vece simpatije prema DF-u. U razgovorima sa medjunarodnom zajednicom, DF im moze koristiti kao paravan koji ce sakriti "idilicnu ljubav" ultranacionalistickih HDZ i SDA. SDA prizeljkuje i ministra Srbina iz DF-a i tako onemoguciti HDZ-u da progura nekoga iz SNSD-ovog miljea "strucnjaka". Tako bi SDA pred Bosnjackim biracima ispala cista jer nije dozvolila Miletovom covjeku da udje u vladu. HDZ-u DF treba iz jednog prostog razloga. Prosle izbore su na sav glas plakali kako im je Komsic uzeo hrvatsko mjesto u predsjednistvu pozivajuci se na izborni rezultat medju Hrvatima. Nakon sto im je dopustio da osvoje mjesto clana predsjednistva nekandidujuci svoga covjeka na tu funkciju, HDZ se mora na neki nacin oduziti DF-u i dati im odgovarajuci broj pozicija prema izbornom rezultatu, inace na sljedec im izborima DF moze ponovo izbaciti HDZ iz vlasti svojim izbornim rezultatom koji je veci od HDZ-ovog. Konacno, DF-ov rezultat ima posebnu tezinu zbog multietnicnosti ove stranke. Veliki broj clanova iz reda Ostalih, kao i onih koji se izjasnjavaju kao "Bosanci" moze dodatno da zakomplikuje nacionalisticke pozicije pojedinih stranaka, posebno HDZ-a. Naime, brojno stanje najmalobrojnijeg konstitutivnog je opasno blizu brojnom stanju Ostalih, za koje je DF, jedna od rijetkih stranaka koje ih mogu predstavljati. Presuda Sejdic-Finci ide u korist DF-u i zato je HDZ najveci kocnicar provedbe ove presude. Iz ostala dva konstitutivna naroda simpatije idu vise u korist multietnickoj, nego nacionalnoj stranci treceg naroda. Istovremeno, Komsic u javnim nastupima objelodanjuje i javno kritikuje zakulisne radnje i kafanske dogovore, koje bi SDA i HDZ najvise htjeli sakriti. Odbijajuci da da pristanak, gurnuo je Izetbegovica da saopsti "Visokom Predstavniku Srba", Covicu da Miletov covjek nece uci u vladu. Sve u svemu, mislim da je Komsic puno ozbiljniji sahista nego sto su ga Izetbegovic i Covic shvatili.

ODGOVORITE
Name

bobo

03.03.2015 07:00

Pa ako nece Komšić uzmite iz Saveza za promjene,vidis da su korektni.

ODGOVORITE