Хомер Симпсон геније

Хомер Симпсон у епизоди "Чаробњак из Евергрин тераса", која је емитована још 1998. постаје проналазач и у једном тренутку стоји испред компликоване једначине.

Забава 02.03.2015 | 14:38
Хомер Симпсон геније

Популарни анимирани лик Хомер Симпсон скоро да је успео да предвиди масу Хигсовог бозона, или божје честице и то више од деценије пре него што је то научницима пошло за руком, наводи се у новој књизи о математици у серији "Симпсонови".

- Та једначина предвиђа масу божије честице. Уколико је решите до краја добићете масу бозона која је само малчице већа од стварне масе те елементарне честице. Невероватно је да Хомер предвиђа тако нешто чак 14 година пре самог открића - објашњава Симон Синг, аутор књиге "Тхе Симпсонс анд тхеир Матхематицал Сецретс".

Он у књизи наводи и како су "Симпсонови" ТВ шоу у ударном термину који има највише математике у телевизијској историји и да су бројни гледаоци популарне породице управо - математичари.

Синг објашњава како је већ прва права епизода "Симпсонових" имала шалу везану за калкулус, а кроз целу серију протезали су се математички појмови.

- Симпсонови су сигурно подстичу и цене све који одлуче да се баве математиком. Надам се да ће тинејџери пронаћи инспирацију у овом популарном цртаћу - закључује Синг.

Шта је Хигсов бозон?

Постојање Хигсовог бозона предвиђено је 1964. године као објашњење за Хигсов механизам, механизам по којем елементарне честице добијају масу. Док се сматра да је потврђено постојање Хигсовог механизма, сам бозон - камен темељац ове теорије - није посматран и његово постојање није било потврђено. До неутврђеног открића бозона дошло је 2012. године.

Зато што је Хигсов бозон веома велика честица, и распада се скоро одмах пошто настане, само акцелератор честица велике енергије може да га посматра и сними. Експерименти који су потврдили и одредили природу Хигсовог бозона користећи велики хадронски сударач (ЛХЦ) у ЦЕРН-у, почели су ране 2010. године, и извођени су у теватрону Фермилаб-а до 2011. године, када се затворио.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар