Homer Simpson genije

Homer Simpson u epizodi "Čarobnjak iz Evergrin terasa", koja je emitovana još 1998. postaje pronalazač i u jednom trenutku stoji ispred komplikovane jednačine.

Zabava 02.03.2015 | 14:38
Homer Simpson genije

Popularni animirani lik Homer Simpson skoro da je uspeo da predvidi masu Higsovog bozona, ili božje čestice i to više od decenije pre nego što je to naučnicima pošlo za rukom, navodi se u novoj knjizi o matematici u seriji "Simpsonovi".

- Ta jednačina predviđa masu božije čestice. Ukoliko je rešite do kraja dobićete masu bozona koja je samo malčice veća od stvarne mase te elementarne čestice. Neverovatno je da Homer predviđa tako nešto čak 14 godina pre samog otkrića - objašnjava Simon Sing, autor knjige "The Simpsons and their Mathematical Secrets".

On u knjizi navodi i kako su "Simpsonovi" TV šou u udarnom terminu koji ima najviše matematike u televizijskoj istoriji i da su brojni gledaoci popularne porodice upravo - matematičari.

Sing objašnjava kako je već prva prava epizoda "Simpsonovih" imala šalu vezanu za kalkulus, a kroz celu seriju protezali su se matematički pojmovi.

- Simpsonovi su sigurno podstiču i cene sve koji odluče da se bave matematikom. Nadam se da će tinejdžeri pronaći inspiraciju u ovom popularnom crtaću - zaključuje Sing.

Šta je Higsov bozon?

Postojanje Higsovog bozona predviđeno je 1964. godine kao objašnjenje za Higsov mehanizam, mehanizam po kojem elementarne čestice dobijaju masu. Dok se smatra da je potvrđeno postojanje Higsovog mehanizma, sam bozon - kamen temeljac ove teorije - nije posmatran i njegovo postojanje nije bilo potvrđeno. Do neutvrđenog otkrića bozona došlo je 2012. godine.

Zato što je Higsov bozon veoma velika čestica, i raspada se skoro odmah pošto nastane, samo akcelerator čestica velike energije može da ga posmatra i snimi. Eksperimenti koji su potvrdili i odredili prirodu Higsovog bozona koristeći veliki hadronski sudarač (LHC) u CERN-u, počeli su rane 2010. godine, i izvođeni su u tevatronu Fermilab-a do 2011. godine, kada se zatvorio.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar