Човић: Могућа промјена у коалицији

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да у недјељу, 1. марта, очекује постизање договора између ХДЗ-а БиХ, СДА и ДФ-а о формирању федералне власти, али ако до њега не дође, најавио је могућност формирања нових парламентарних већина.

Босна и Херцеговина 27.02.2015 | 19:42
Човић: Могућа промјена у коалицији

"Увјерен сам да ћемо у недјељу завршити преговоре и рећи 'дали смо шансу овој парламентарној већини'. То је наш циљ. Ако се то не успије, могуће су другачије комбинације. Искрено се не веселим било каквим другим комбинацијама", рекао је Човић након данашње сједнице Предсједништва странке у Мостару и нагласио да се процес преговора мора окончати.

Он није желио коментарисати, како је рекао, "амбиције других" о уласку у власт, мислећи при томе на изјаве предсједника ХДЗ-а 1990 Мартина Рагужа да је ова странка спремна ићи у преговоре на нивоу БиХ уколико пропадне тренутна коалиција.

"Странке окупљене око Хрватског народног сабора (ХНС) имају пуни легитимитет и одговорност. Ми имамо у Дому народа Парламента БиХ све, као и у Дому народа Федерације БиХ (ФБиХ). Видјећемо у недјељу. Тада морамо изаћи пред јавност или са договором или са другим размишљањима и процјенама", поручио је Човић.

Успостављање власти била је тема и данашње сједнице проширеног Предсједништва ХДЗ-а БиХ. "Кратко смо прокоментарисали да у структури Савјету министара БиХ на три министарске и четири позиције замјеника које припадају ХДЗ-у требају бити представници из свих подручја и да морају бити заступљене даме", рекао је Човић.

Имена кандидата за Савјет министара данас нису разматрана, јер је јасан став ХДЗ-а БиХ да до договора за федерални ниво нема ни провођења договора на нивоу БиХ. "Рекли смо да ће Савјет министара ићи паралелно са ентитетском влашћу. Ми данас нисмо уопште разговарали о именима, јер нисмо имали јасну слику о будућој влади ФБиХ", рекао је Човић.

Када су у питању преговори о формирању власти на федералном нивоу, Човић је нагласио да је битно разликовати преговарачке стране, односно да су на једној страни странке окупљене око ХНС-а, а на другој страни СДА и ДФ. Човић је још једном напоменуо да ХДЗ очекује у Федерацији минимално шест министарстава.

"Многи кажу да се не желе сврставати уз један народ, али у Уставу стоји јасна расподјела. Доживљавам СДА и ДФ као једну партнерску страну и број шест. Што се мене тиче - то је то. Није то хир, то одговара изборним резултатима и односима у БиХ. Ово није грађанска држава и нема симетрије у броју гласова и мандата...", рекао је Човић.

 Када је ријеч о успостављање власти, кантонални представници су водство ХДЗ-а БиХ данас упознали са динамиком разговора, а закључено је да се, када је ријеч о овом нивоу власти, више не чека. "До 13. марта би требало да буде именована Влада Ливањског кантона, а том динамиком ићи ће се и у Посавском кантону.

Остају нам онда Херцеговачко-неретвански и Средњобосански кантон у којима је специфична структура становништва. Настојаће се и да се у овим кантонима тај процес заврши до средине марта", рекао је Човић.

Предсједништво ХДЗ-а данас је још једном разматрало и планове за сутрашњи Хрватски народни сабор, гдје би требало да буде усвојена Декларација која, уз остало, тражи сазивање међународне конференције о БиХ, успостављање симетричне федералне земље, као и низ нових рјешења о начину одлучивања у ентитетским владама.

Извор: Клиx, СРНА

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Опозиција

27.02.2015 18:48

Овај смрад нас дрзи у саци ! Сви градјани хрватске националности имају пасос ЕУ. Сва веца представниства фирми су у њиховим рукама, контролису Електропривреду на нивоу БиХ ! Ко је овде луд , колико цемо то трпити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

деСертер

27.02.2015 19:11

Можда вас држи али не и нас.

Name

србин бл

27.02.2015 19:00

Наравно да се не веселис "другим комбинацијама" кад те комбинације не укљуцују ХДЗ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн69

27.02.2015 19:55

Овај нас и те како дрзи у шаци ,видјео је он да полако почиње приближавање између Босњака и Срба са циљем напретка цијеле БиХ,али овом мешетару то непасе. Њему као и Баји циљ је статус кво јер само тако они функционирају.Систем спојених посуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

27.02.2015 20:42

Као да си мене питао ста да написес

Name

Геограпхy

27.02.2015 23:39

Тачно тако, њему као ни Додику не одговара приближавање ЕУ јер тиме иду и реформе са којима ће њих двојица завршити у затвору.

Name

констатација

27.02.2015 20:00

Он је само за коалицију с бајом из бајинаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

27.02.2015 20:35

НЕ БИ БИЛО ПОЖЕЉНО ,АЛИ СЕ МОЖЕ И БЕЗ ХДЗ-А ,А ОВА ЧОВИЋЕВА ПАТКА ЈЕ ДА БАР МАЛО УЧВСТИ ДОГОВОР ДА ГА ОДМАХ НЕ ХАПСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.деСертер

27.02.2015 20:45

Највисе он коци и дрзи у саци РС, мало размисли

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубо

27.02.2015 21:09

Нема ниста од Савјета министара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

27.02.2015 21:38

Ма пусти њега, него како ће Баја платити Цеци, а хоће ли Цеца платити порез, или ће просути причу да џаба пјева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немозе

27.02.2015 21:39

Ја ти неби дао сесту столицу из ината, зато сто си је обецо дати СНСД-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љигавац

27.02.2015 22:07

Овај љигавац исти дрекавац али празном пуском прјети! Зна ста га цека па одуговлаци хапсење папцина. Све це доци на своје готови су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

27.02.2015 22:39

Опасан тип и извор би замутио

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

27.02.2015 22:53

Биједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја БЛ

28.02.2015 02:28

Гледао сам прије два дана Дневник ФТВ-а. Гост Мартин Рагуз. На конкретно водитељкино питање, да ли је спреман уци у власт у Федерацији и БиХ умјесто Цовица, одмах је одговорио "да"! Знаци, манипулатор Цовиц је стављен пред сврсен цин. Висе ниста не зависи од њега, а јос мање од Додика! Ако неце, има ко хоце као представник Хрвата! Готово је, гаме овер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

28.02.2015 10:51

Било би лијепо да је тако. Нажалост, он "држи" Домове народа и у ФБиХ, и у БиХ!

Name

дрекавац

28.02.2015 05:26

Ма од краја избора он прави разне опструкције пошто је са бајом у талу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пакт

28.02.2015 05:43

Прецизније је ипак рећи да је та осовина Додик-Човић само природни наставак осовине Цвјетковић-Мачек из краљевине,затим Туђман -Милошевић из Карађорђева,па даље Бобан-Караџић из Граца у циљу парчања БиХ,јел тако?Сасвим је јасно да ово што сада ради Човић је блокада државног парламента по налогу Додика ,а у којем Додик не сједи,него Додикова опзиција...

ОДГОВОРИТЕ