Čović: Moguća promjena u koaliciji

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da u nedjelju, 1. marta, očekuje postizanje dogovora između HDZ-a BiH, SDA i DF-a o formiranju federalne vlasti, ali ako do njega ne dođe, najavio je mogućnost formiranja novih parlamentarnih većina.

Bosna i Hercegovina 27.02.2015 | 19:42
Čović: Moguća promjena u koaliciji

"Uvjeren sam da ćemo u nedjelju završiti pregovore i reći 'dali smo šansu ovoj parlamentarnoj većini'. To je naš cilj. Ako se to ne uspije, moguće su drugačije kombinacije. Iskreno se ne veselim bilo kakvim drugim kombinacijama", rekao je Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke u Mostaru i naglasio da se proces pregovora mora okončati.

On nije želio komentarisati, kako je rekao, "ambicije drugih" o ulasku u vlast, misleći pri tome na izjave predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža da je ova stranka spremna ići u pregovore na nivou BiH ukoliko propadne trenutna koalicija.

"Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) imaju puni legitimitet i odgovornost. Mi imamo u Domu naroda Parlamenta BiH sve, kao i u Domu naroda Federacije BiH (FBiH). Vidjećemo u nedjelju. Tada moramo izaći pred javnost ili sa dogovorom ili sa drugim razmišljanjima i procjenama", poručio je Čović.

Uspostavljanje vlasti bila je tema i današnje sjednice proširenog Predsjedništva HDZ-a BiH. "Kratko smo prokomentarisali da u strukturi Savjetu ministara BiH na tri ministarske i četiri pozicije zamjenika koje pripadaju HDZ-u trebaju biti predstavnici iz svih područja i da moraju biti zastupljene dame", rekao je Čović.

Imena kandidata za Savjet ministara danas nisu razmatrana, jer je jasan stav HDZ-a BiH da do dogovora za federalni nivo nema ni provođenja dogovora na nivou BiH. "Rekli smo da će Savjet ministara ići paralelno sa entitetskom vlašću. Mi danas nismo uopšte razgovarali o imenima, jer nismo imali jasnu sliku o budućoj vladi FBiH", rekao je Čović.

Kada su u pitanju pregovori o formiranju vlasti na federalnom nivou, Čović je naglasio da je bitno razlikovati pregovaračke strane, odnosno da su na jednoj strani stranke okupljene oko HNS-a, a na drugoj strani SDA i DF. Čović je još jednom napomenuo da HDZ očekuje u Federaciji minimalno šest ministarstava.

"Mnogi kažu da se ne žele svrstavati uz jedan narod, ali u Ustavu stoji jasna raspodjela. Doživljavam SDA i DF kao jednu partnersku stranu i broj šest. Što se mene tiče - to je to. Nije to hir, to odgovara izbornim rezultatima i odnosima u BiH. Ovo nije građanska država i nema simetrije u broju glasova i mandata...", rekao je Čović.

 Kada je riječ o uspostavljanje vlasti, kantonalni predstavnici su vodstvo HDZ-a BiH danas upoznali sa dinamikom razgovora, a zaključeno je da se, kada je riječ o ovom nivou vlasti, više ne čeka. "Do 13. marta bi trebalo da bude imenovana Vlada Livanjskog kantona, a tom dinamikom ići će se i u Posavskom kantonu.

Ostaju nam onda Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton u kojima je specifična struktura stanovništva. Nastojaće se i da se u ovim kantonima taj proces završi do sredine marta", rekao je Čović.

Predsjedništvo HDZ-a danas je još jednom razmatralo i planove za sutrašnji Hrvatski narodni sabor, gdje bi trebalo da bude usvojena Deklaracija koja, uz ostalo, traži sazivanje međunarodne konferencije o BiH, uspostavljanje simetrične federalne zemlje, kao i niz novih rješenja o načinu odlučivanja u entitetskim vladama.

Izvor: Klix, SRNA

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Opozicija

27.02.2015 18:48

Ovaj smrad nas drzi u saci ! Svi gradjani hrvatske nacionalnosti imaju pasos EU. Sva veca predstavnistva firmi su u njihovim rukama, kontrolisu Elektroprivredu na nivou BiH ! Ko je ovde lud , koliko cemo to trpiti?

ODGOVORITE
Name

deSerter

27.02.2015 19:11

Možda vas drži ali ne i nas.

Name

srbin bl

27.02.2015 19:00

Naravno da se ne veselis "drugim kombinacijama" kad te kombinacije ne ukljucuju HDZ..

ODGOVORITE
Name

Bn69

27.02.2015 19:55

Ovaj nas i te kako drzi u šaci ,vidjeo je on da polako počinje približavanje između Bosnjaka i Srba sa ciljem napretka cijele BiH,ali ovom mešetaru to nepase. Njemu kao i Baji cilj je status kvo jer samo tako oni funkcioniraju.Sistem spojenih posuda.

ODGOVORITE
Name

rs

27.02.2015 20:42

Kao da si mene pitao sta da napises

Name

Geography

27.02.2015 23:39

Tačno tako, njemu kao ni Dodiku ne odgovara približavanje EU jer time idu i reforme sa kojima će njih dvojica završiti u zatvoru.

Name

konstatacija

27.02.2015 20:00

On je samo za koaliciju s bajom iz bajinaca.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

27.02.2015 20:35

NE BI BILO POŽELJNO ,ALI SE MOŽE I BEZ HDZ-A ,A OVA ČOVIĆEVA PATKA JE DA BAR MALO UČVSTI DOGOVOR DA GA ODMAH NE HAPSE.

ODGOVORITE
Name

re.deSerter

27.02.2015 20:45

Najvise on koci i drzi u saci RS, malo razmisli

ODGOVORITE
Name

ljubo

27.02.2015 21:09

Nema nista od Savjeta ministara...

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

27.02.2015 21:38

Ma pusti njega, nego kako će Baja platiti Ceci, a hoće li Ceca platiti porez, ili će prosuti priču da džaba pjeva.

ODGOVORITE
Name

Nemoze

27.02.2015 21:39

Ja ti nebi dao sestu stolicu iz inata, zato sto si je obeco dati SNSD-u.

ODGOVORITE
Name

ljigavac

27.02.2015 22:07

Ovaj ljigavac isti drekavac ali praznom puskom prjeti! Zna sta ga ceka pa odugovlaci hapsenje papcina. Sve ce doci na svoje gotovi su.

ODGOVORITE
Name

Miki

27.02.2015 22:39

Opasan tip i izvor bi zamutio

ODGOVORITE
Name

bosna

27.02.2015 22:53

Bijednik.

ODGOVORITE
Name

Gaja BL

28.02.2015 02:28

Gledao sam prije dva dana Dnevnik FTV-a. Gost Martin Raguz. Na konkretno voditeljkino pitanje, da li je spreman uci u vlast u Federaciji i BiH umjesto Covica, odmah je odgovorio "da"! Znaci, manipulator Covic je stavljen pred svrsen cin. Vise nista ne zavisi od njega, a jos manje od Dodika! Ako nece, ima ko hoce kao predstavnik Hrvata! Gotovo je, game over...

ODGOVORITE
Name

xy

28.02.2015 10:51

Bilo bi lijepo da je tako. Nažalost, on "drži" Domove naroda i u FBiH, i u BiH!

Name

drekavac

28.02.2015 05:26

Ma od kraja izbora on pravi razne opstrukcije pošto je sa bajom u talu.

ODGOVORITE
Name

pakt

28.02.2015 05:43

Preciznije je ipak reći da je ta osovina Dodik-Čović samo prirodni nastavak osovine Cvjetković-Maček iz kraljevine,zatim Tuđman -Milošević iz Karađorđeva,pa dalje Boban-Karadžić iz Graca u cilju parčanja BiH,jel tako?Sasvim je jasno da ovo što sada radi Čović je blokada državnog parlamenta po nalogu Dodika ,a u kojem Dodik ne sjedi,nego Dodikova opzicija...

ODGOVORITE