Серија А опет 4. у Европи - прескочени Португалци!

Сјајним резултатима у Лиги Европе клубови са Чизме су коначно почели да враћају УЕФА коефицијент! 

Фудбал 28.02.2015 | 17:00
Серија А опет 4. у Европи - прескочени Португалци!

Свих шест италијанских клубова који су прошлог лета започели такмичење у еврокуповима су и даље у игри. Серија А је једина лига у Европи чији ниједан представник до сада није елиминисан. Овај биланс италијанских клубова је највише последица сјајних партија њихових клубова у Лиги Европе у којој су укупно одиграли 40 утакмица (заједно са квалификацијама)!

Торино (12 утакмица) и Интер (10 мечева) су такмичење започели још у августу кроз квалификације и успели су прво да прво уђу у групну фазу, па да прођу у шеснаестину финала и на крају међу 16 најбољих. Фиорентина је била директан учесник групне фазе (осам), Наполи им се придружио после елиминације у плеј-офу за Лигу шампиона (осам) да би на крају дошла и Рома након испадања у групи елитног такмичења. У међувремену је Јувентус једини успео да прође у осмину финала и има солидне шансе да се пласира и у четвртфинале.

Италијани су дуго времена неправдено поцењоивалои Лигу Европе док су у Лиги шампиона полако губили корак са Шпанцима, Енглезима и немцима. Све то је резултаирало губитком четвртог места у квалификацијама за Лигу шампиона у корист Бундеслиге пред сезону 2011/2012. И после тога се наставио пад Италијана, а УЕФА коефицијент је био све мањи. На крају су их престигли и Португалци, а па је Серија А у ову сезону ушла као пета најјача Лига Европе.

И коначно, ове сезоне су Италијани почели достојанствено да бране част њиховог фудбала. Захваљујући резултатима у досадашњем делу сезоне, Италија је престигла Португал и вратила се на четврзто место. делом захваљујући и јако слабим резултатим португалских клубова, пошто је само Порто био на нивоу претходних сезона. Ове сезоне су само шпански клубови сакупили више бофдова за УЕФА коефицијент од италијанских.

Коментари / 0

Оставите коментар