Вучићево "њет“ Путину

Након што је државни секретар САД Џон Кери поручио да је Србија „на линији ватре” између Русије и Америке, саговорници „Блица” кажу да се Београд већ определио.

Србија 27.02.2015 | 07:42
Вучићево "њет“ Путину

Председник руског Савета за спољну политику и одбрану Фјодор Лукјанов, новинар „Економиста” Тим Џуда и предавач на Лондонској школи економије Џејмс Кер-Линдзи сматрају да је Србија донела одлуку да се окрене Западу, а да су јој везе с Русијом сваким даном све тање.

Руски стручњак Лукјанов уверен је да влада премијера Александра Вучића недвосмислено иде ка ЕУ.

- Београд гледа на ЕУ као на највећег партнера. Не видим ни да Русија нуди неку алтернативну опцију за Србију, мада има шта да изгуби. На пример, Русија ће изгубити сарадњу са Србијом у области енергетике, јер је ЕУ врло сумњичава око руског енергетског присуства у Европи. Зато се Русија окреће Истоку - поручује Лукјанов за „Блиц”.

Тим Џуда каже да Владимир Путин зна да нема много тога да понуди Србији.

- Србија је за Путина карта с којом се игра како би нервирао Запад. Али, не жели ни да изгуби своје гасне муштерије и пропагандни снимци које је објавила „Раша тудеј”, ТВ станица коју води Кремљ, критикујући Вучића јасан су знак да је Москва љута на Србију - сматра Џуда.

Џејмс Кер-Линдзи сматра да је Србија, због украјинске кризе, под све већим притиском да одабере страну. Како каже, Руси су свесни да се Београд све више окреће ЕУ.

- Једина снажна веза Москве и Београда је руска подршка у СБ УН у вези са статусом Косова. Међутим, ако Србија и ЕУ реше питање Косова, Русија ће изгубити и последњу важну тачку контроле над Србијом - закључује Кер-Линдзи.

Ипак, у Вашингтону се плаше да Москва неће тек тако одустати од Србије.

- Русија маршира ка Србији са већим утицајем него икада пре - казао је сенатор Кристофер Марфи у расправи о украјинској кризи у уторак у Сенату САД.

„Чудан ангажман“ Владе Србије са Блером:

 Лукјанов: То је бачен новац

Фјодор Лукјанов каже да је „чудно” то што Влада Србије сарађује са фирмом Тонија Блера. „То је заиста необично, не само зато што је стајао иза војне ваздушне кампање против Србије, већ пре свега због квалитета услуга које може да пружи. Блер је познат по томе да своје име продаје оном ко га добро плати, укључујући диктатора Моамера Гадафија. Ипак, није се прославио својом ефикасношћу, и то је бачен новац”, сматра Лукјанов.

Линдзи: Још један доказ Русима

„Руси везу са Тонијем Блером виде као још један доказ да премијер Вучић води Србију у јаснијем европском правцу. Ипак, посматрано из Британије, где је Блер прилично дискредитована фигура, постоји истинска конфузија зашто би ико хтео своју судбину да повери њему. Такође, играо је велику улогу у НАТО бомбардовању, а сада је дочекан раширених руку у Београду”, каже Џејмс Кер-Линдзи.

Шта је наљутило Путина

-После пропасти Јужног тока, Вучић разговарао са Бајденом о снадбевању америчким гасом
-Дачић у име Србије потписао са НАТО Акциони план о партнерству
-Руси су желели да тендер за Железару буде састављен тако да њихове фирме имају више шансе
-Влада Србије договорила сарадњу са консултантском фирмом Тонија Блера
-Београд наставио примену Бриселског споразума са Приштином
- Американци им се мешају у покушај куповине српског „Телекома”

Извор: Блиц

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Обрад Бијелић

27.02.2015 06:45

Исправно.Русија нас је неколико пута преварила кроз историју.Нама је мјесто у ЕУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.02.2015 07:16

Тачно. Европа нас никад није преварила кроз историју. Они нас обожавају.

Name

ПУТИН

27.02.2015 07:21

НЕ ТРЕБА ПУТИН ДА СЕ ЉУТИ, МИ ЋЕМО ИЗГИНУТИ ЗА МАЈКУ РУСИЈУ. ГИНЕМО МИ ЗА ЊУ ВЕЋ ОДАВНО, ПОСЕБНО СМО ГИНУЛИ 1991,НЕ ДАМО МИ НАТОУ НА РУСКЕ ГРАНИЦЕ ПА НЕСТА СРБА У ХРВАТСКОЈ,А МАЛО ОСТАДЕ И У БОСНИ. УМЈЕСТО ДА УДЈЕМО У НАТО КАО У СВИ, НИКО ГА НЕ ВОЛИ А СВИ УШЛИ. САМО МИ СОЛИРАМО И ГИНЕМО. КО БУДАЛЕ КАКВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

франкфурт

27.02.2015 07:42

А Руси као не знају да је стотине хиљада Срба вец 30_40 година у Европи .... Не зиви се од емоције нико доле не оцекује емоције вец који евро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

27.02.2015 09:21

Ста су Руси урадили да спреце бомбардовање цивилниг циљева Србије ниста, ама бас ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

27.02.2015 10:42

Ово ме подсјеца на прослост која се понавља, УСА-ТИТО-СТАЉИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

27.02.2015 14:25

Читам ове коментаре и баш сам "задивљен" знањем. Нисмо ми бранили Русију него себе 92. Сјетите се само ко је молио да му НАТО бомбардује властиту државу. 92 Русија је била много слаба да би помогла. Прочитах да Србија има користи од Русије "само" у СБ УН у вези са статусом Косова баш је то мало. Нико не помиње гас... Баш ме занима гдје нас је то Рсија издала а гдје помогла јер видим да има доста историчара.Иду људи у Русију да раде мало се распитајте. Уосталом шта хоћете да Србија буде отирач за ноге западу а да Руси помажу, е неће моћи. Што се статуса Косова тиче то је питање запада и Вучића одавно рјешено само не смију још да објаве. Није Вучуић рекао Путину "њет" него Србији. Уосталом сигурно му је бољи савез са онима који су сравнили трећину Србије и убијали цивиле него са Русијом.Живјела западна демократија! Е моји прозападњаци, глава не служи само за шишање и да је ставиш на јастук. Треба и размишљати, по могућности...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.02.2015 19:05

Сад кад Србија зарати са Русијом има да Амери и Свабе посаљу долара не знам само гдје це Вуциц да их слози, добицемо од њих као кад су Слободана ухапсили исто цемо добити а то је дјоко, казу Србија је карта у рукама Путине мозда је али код Сваба смо wц папир са којим це да се обрису...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.02.2015 21:14

Србија нема користи од Руса а ни од Запада. Србија мора да гледа да се спаси сто се спасити мозе. Иако је вец много тога изгубљено. Ако се окрене против Запада мозе се десити да запад подрзи ове мудзахедине у Раској или Мадјаре у Војводини . Сваста се ту јос мозе рузног десити зато спаси сто се спасити мозе. Добро Вуциц ради, ... да би спасао Србију . Само ми велики ратници се лупамо у прса и ратовали би голоруки против Запада. Е биједо зар нам није доста ратова. Хајмо једном средити границе и поцистити у дрзави сто се мозе. Кренути градити земљу од нуле и за сто година да будемо уредјена дрзава и да нам дјеца раде код куце а не по Западу. Путин гледа да своју дрзаву направи сто јацом ... се њему за Србијом и Србима. А тако и Запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

27.02.2015 21:57

Нека Србија окреце ледја Русији, ми нецемо никад. Ми њима никад не моземо заборавити кад су признали БиХ у авнојевским границама 1992.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

09.04.2015 17:25

Као најбољег официра у пуку, командант га је предложио за прелазак у краљеву гарду у Београд. У јесен 1919. године поручник Михаиловић је постао водник 3. чете 1. батаљона пешадијског пука краљеве гарде. Међутим, није се дуго задржао у краљевој гарди, због једног инцидента у кафани Слобода, уочи поноћи 31. децембра. Његов друг, гардијски поручник Стефан Бухоњицки, припит је држао здравицу, у којој је похвално споменуо бољшевичку револуцију. Када су Бохоњицком због тога упућене претње, Дража је извадио пиштољ, репетирао и ставио на сто, рекавши: Да видимо ко је бољи Србин од мене!. Добио је 15 дана затвора, а онда је већ 25. јануара 1920, враћен у 28. пешадијски пук у Скопље.

ОДГОВОРИТЕ