Vučićevo "njet“ Putinu

Nakon što je državni sekretar SAD Džon Keri poručio da je Srbija „na liniji vatre” između Rusije i Amerike, sagovornici „Blica” kažu da se Beograd već opredelio.

Srbija 27.02.2015 | 07:42
Vučićevo "njet“ Putinu

Predsednik ruskog Saveta za spoljnu politiku i odbranu Fjodor Lukjanov, novinar „Ekonomista” Tim Džuda i predavač na Londonskoj školi ekonomije Džejms Ker-Lindzi smatraju da je Srbija donela odluku da se okrene Zapadu, a da su joj veze s Rusijom svakim danom sve tanje.

Ruski stručnjak Lukjanov uveren je da vlada premijera Aleksandra Vučića nedvosmisleno ide ka EU.

- Beograd gleda na EU kao na najvećeg partnera. Ne vidim ni da Rusija nudi neku alternativnu opciju za Srbiju, mada ima šta da izgubi. Na primer, Rusija će izgubiti saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, jer je EU vrlo sumnjičava oko ruskog energetskog prisustva u Evropi. Zato se Rusija okreće Istoku - poručuje Lukjanov za „Blic”.

Tim Džuda kaže da Vladimir Putin zna da nema mnogo toga da ponudi Srbiji.

- Srbija je za Putina karta s kojom se igra kako bi nervirao Zapad. Ali, ne želi ni da izgubi svoje gasne mušterije i propagandni snimci koje je objavila „Raša tudej”, TV stanica koju vodi Kremlj, kritikujući Vučića jasan su znak da je Moskva ljuta na Srbiju - smatra Džuda.

Džejms Ker-Lindzi smatra da je Srbija, zbog ukrajinske krize, pod sve većim pritiskom da odabere stranu. Kako kaže, Rusi su svesni da se Beograd sve više okreće EU.

- Jedina snažna veza Moskve i Beograda je ruska podrška u SB UN u vezi sa statusom Kosova. Međutim, ako Srbija i EU reše pitanje Kosova, Rusija će izgubiti i poslednju važnu tačku kontrole nad Srbijom - zaključuje Ker-Lindzi.

Ipak, u Vašingtonu se plaše da Moskva neće tek tako odustati od Srbije.

- Rusija maršira ka Srbiji sa većim uticajem nego ikada pre - kazao je senator Kristofer Marfi u raspravi o ukrajinskoj krizi u utorak u Senatu SAD.

„Čudan angažman“ Vlade Srbije sa Blerom:

 Lukjanov: To je bačen novac

Fjodor Lukjanov kaže da je „čudno” to što Vlada Srbije sarađuje sa firmom Tonija Blera. „To je zaista neobično, ne samo zato što je stajao iza vojne vazdušne kampanje protiv Srbije, već pre svega zbog kvaliteta usluga koje može da pruži. Bler je poznat po tome da svoje ime prodaje onom ko ga dobro plati, uključujući diktatora Moamera Gadafija. Ipak, nije se proslavio svojom efikasnošću, i to je bačen novac”, smatra Lukjanov.

Lindzi: Još jedan dokaz Rusima

„Rusi vezu sa Tonijem Blerom vide kao još jedan dokaz da premijer Vučić vodi Srbiju u jasnijem evropskom pravcu. Ipak, posmatrano iz Britanije, gde je Bler prilično diskreditovana figura, postoji istinska konfuzija zašto bi iko hteo svoju sudbinu da poveri njemu. Takođe, igrao je veliku ulogu u NATO bombardovanju, a sada je dočekan raširenih ruku u Beogradu”, kaže Džejms Ker-Lindzi.

Šta je naljutilo Putina

-Posle propasti Južnog toka, Vučić razgovarao sa Bajdenom o snadbevanju američkim gasom
-Dačić u ime Srbije potpisao sa NATO Akcioni plan o partnerstvu
-Rusi su želeli da tender za Železaru bude sastavljen tako da njihove firme imaju više šanse
-Vlada Srbije dogovorila saradnju sa konsultantskom firmom Tonija Blera
-Beograd nastavio primenu Briselskog sporazuma sa Prištinom
- Amerikanci im se mešaju u pokušaj kupovine srpskog „Telekoma”

Izvor: Blic

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Obrad Bijelić

27.02.2015 06:45

Ispravno.Rusija nas je nekoliko puta prevarila kroz istoriju.Nama je mjesto u EU .

ODGOVORITE
Name

Igor

27.02.2015 07:16

Tačno. Evropa nas nikad nije prevarila kroz istoriju. Oni nas obožavaju.

Name

PUTIN

27.02.2015 07:21

NE TREBA PUTIN DA SE LJUTI, MI ĆEMO IZGINUTI ZA MAJKU RUSIJU. GINEMO MI ZA NJU VEĆ ODAVNO, POSEBNO SMO GINULI 1991,NE DAMO MI NATOU NA RUSKE GRANICE PA NESTA SRBA U HRVATSKOJ,A MALO OSTADE I U BOSNI. UMJESTO DA UDJEMO U NATO KAO U SVI, NIKO GA NE VOLI A SVI UŠLI. SAMO MI SOLIRAMO I GINEMO. KO BUDALE KAKVE.

ODGOVORITE
Name

frankfurt

27.02.2015 07:42

A Rusi kao ne znaju da je stotine hiljada Srba vec 30_40 godina u Evropi .... Ne zivi se od emocije niko dole ne ocekuje emocije vec koji evro.

ODGOVORITE
Name

snouden

27.02.2015 09:21

Sta su Rusi uradili da sprece bombardovanje civilnig ciljeva Srbije nista, ama bas nista.

ODGOVORITE
Name

rodjo

27.02.2015 10:42

Ovo me podsjeca na proslost koja se ponavlja, USA-TITO-STALJIN.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

27.02.2015 14:25

Čitam ove komentare i baš sam "zadivljen" znanjem. Nismo mi branili Rusiju nego sebe 92. Sjetite se samo ko je molio da mu NATO bombarduje vlastitu državu. 92 Rusija je bila mnogo slaba da bi pomogla. Pročitah da Srbija ima koristi od Rusije "samo" u SB UN u vezi sa statusom Kosova baš je to malo. Niko ne pominje gas... Baš me zanima gdje nas je to Rsija izdala a gdje pomogla jer vidim da ima dosta istoričara.Idu ljudi u Rusiju da rade malo se raspitajte. Uostalom šta hoćete da Srbija bude otirač za noge zapadu a da Rusi pomažu, e neće moći. Što se statusa Kosova tiče to je pitanje zapada i Vučića odavno rješeno samo ne smiju još da objave. Nije Vučuić rekao Putinu "njet" nego Srbiji. Uostalom sigurno mu je bolji savez sa onima koji su sravnili trećinu Srbije i ubijali civile nego sa Rusijom.Živjela zapadna demokratija! E moji prozapadnjaci, glava ne služi samo za šišanje i da je staviš na jastuk. Treba i razmišljati, po mogućnosti...

ODGOVORITE
Name

Md

27.02.2015 19:05

Sad kad Srbija zarati sa Rusijom ima da Ameri i Svabe posalju dolara ne znam samo gdje ce Vucic da ih slozi, dobicemo od njih kao kad su Slobodana uhapsili isto cemo dobiti a to je djoko, kazu Srbija je karta u rukama Putine mozda je ali kod Svaba smo wc papir sa kojim ce da se obrisu...

ODGOVORITE
Name

Marko

27.02.2015 21:14

Srbija nema koristi od Rusa a ni od Zapada. Srbija mora da gleda da se spasi sto se spasiti moze. Iako je vec mnogo toga izgubljeno. Ako se okrene protiv Zapada moze se desiti da zapad podrzi ove mudzahedine u Raskoj ili Madjare u Vojvodini . Svasta se tu jos moze ruznog desiti zato spasi sto se spasiti moze. Dobro Vucic radi, ... da bi spasao Srbiju . Samo mi veliki ratnici se lupamo u prsa i ratovali bi goloruki protiv Zapada. E bijedo zar nam nije dosta ratova. Hajmo jednom srediti granice i pocistiti u drzavi sto se moze. Krenuti graditi zemlju od nule i za sto godina da budemo uredjena drzava i da nam djeca rade kod kuce a ne po Zapadu. Putin gleda da svoju drzavu napravi sto jacom ... se njemu za Srbijom i Srbima. A tako i Zapad.

ODGOVORITE
Name

Antifasista

27.02.2015 21:57

Neka Srbija okrece ledja Rusiji, mi necemo nikad. Mi njima nikad ne mozemo zaboraviti kad su priznali BiH u avnojevskim granicama 1992.

ODGOVORITE
Name

Lune

09.04.2015 17:25

Као најбољег официра у пуку, командант га је предложио за прелазак у краљеву гарду у Београд. У јесен 1919. године поручник Михаиловић је постао водник 3. чете 1. батаљона пешадијског пука краљеве гарде. Међутим, није се дуго задржао у краљевој гарди, због једног инцидента у кафани Слобода, уочи поноћи 31. децембра. Његов друг, гардијски поручник Стефан Бухоњицки, припит је држао здравицу, у којој је похвално споменуо бољшевичку револуцију. Када су Бохоњицком због тога упућене претње, Дража је извадио пиштољ, репетирао и ставио на сто, рекавши: Да видимо ко је бољи Србин од мене!. Добио је 15 дана затвора, а онда је већ 25. јануара 1920, враћен у 28. пешадијски пук у Скопље.

ODGOVORITE