Јапан спречава нову катастрофу у БиХ, власт ћути и посматра

Јапан ће уложити 6,2 милиона КМ у два пројекта обнове након мајских поплава. Ријеч је о управљању клизиштима и санацији пет Центара за дјецу с инвалидитетом у БиХ.

Босна и Херцеговина 23.02.2015 | 22:10
Јапан спречава нову катастрофу у БиХ, власт ћути и посматра

Водена бујица, а затим клизишта. Више од 3.000 их је активирано усљед прошлогодишњих поплава. Резултат - приближно 2.000 уништених домова.

Сада Влада Јапана намјерава помоћи да се то у будућности спријечи. Пет милиона марака уложиће у пројект којим ће бити санирано 10 угрожених локација у БиХ. И то седам мјесеци након упозорења јапанског амбасадора да његова земља неће донирати средства за обнову од поплава, без конкретних пројеката.

"У случају катастрофа владе морају имати цјеловит план обнове. Нажалост, влада БиХ није могла направити план обнове, па је Влада Јапана одлучила да ради с УНДП-ем", казао је амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки.

А не само да БиХ није израдила јединствен план обнове. Ни штете нису правовремено процијењене.

"Имамо један податак који је мене фрапирао, а то је да је само један кантон доставио процјену штета - то је Босанско-подрињски кантон", казао је Фахрудин Солак, директор Федералне управе цивилне заштите.

Приближно двије милијарде евра штете начиниле су у БиХ мајске поплаве. На Донаторској конференцији у Бриселу обезбијеђено је 809 милиона. А велики број погођених и даље сања о својим домовима.

Извор: Н1

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дивља јабука

23.02.2015 22:31

Господине Хидео Јамазаки, хвала вам за то што сте до сад урадили. Неки људи су баш настрадали. Молим вас да провјерите да ли би влада Јапана можда могла донирати овом народу предсједнике владе БиХ и оба ентитета и министре за све три те владе. Исто тако предсједника БиХ и предсједнике ентитета. Требају нам и делегати у скупштинама а и тужиоци, полицајци и судије. А ових домаћих да се ријешимо. Нису ни за шта. Озбиљно вас питам. Баш ме интересује да ли се народ слаже са мном. Баш да видим хоће ли бити више плусева или минуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

24.02.2015 09:02

Јамазаки не дај ниста ! Сједи на каwасаки и разгули од лопова.

Name

слазем се...

24.02.2015 01:49

...Са дивљом јабуком, а јос бих додао да нам влада Јапана донира ако мозе своје докторе, дрзавне слузбенике и остале који су на будзету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

24.02.2015 07:15

Па ја нисам ни оцекивао да се клизистима брину Спириц, Мајкицева или Клосарац. Немају они времена, имају вазнија посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

даре

24.02.2015 13:02

Дивља јабуко,то говорим вец 7година ...у праву си ,свако сабран це потврдити. Нема нама среце.

ОДГОВОРИТЕ