Japan sprečava novu katastrofu u BiH, vlast ćuti i posmatra

Japan će uložiti 6,2 miliona KM u dva projekta obnove nakon majskih poplava. Riječ je o upravljanju klizištima i sanaciji pet Centara za djecu s invaliditetom u BiH.

Bosna i Hercegovina 23.02.2015 | 22:10
Japan sprečava novu katastrofu u BiH, vlast ćuti i posmatra

Vodena bujica, a zatim klizišta. Više od 3.000 ih je aktivirano usljed prošlogodišnjih poplava. Rezultat - približno 2.000 uništenih domova.

Sada Vlada Japana namjerava pomoći da se to u budućnosti spriječi. Pet miliona maraka uložiće u projekt kojim će biti sanirano 10 ugroženih lokacija u BiH. I to sedam mjeseci nakon upozorenja japanskog ambasadora da njegova zemlja neće donirati sredstva za obnovu od poplava, bez konkretnih projekata.

"U slučaju katastrofa vlade moraju imati cjelovit plan obnove. Nažalost, vlada BiH nije mogla napraviti plan obnove, pa je Vlada Japana odlučila da radi s UNDP-em", kazao je ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki.

A ne samo da BiH nije izradila jedinstven plan obnove. Ni štete nisu pravovremeno procijenjene.

"Imamo jedan podatak koji je mene frapirao, a to je da je samo jedan kanton dostavio procjenu šteta - to je Bosansko-podrinjski kanton", kazao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Približno dvije milijarde evra štete načinile su u BiH majske poplave. Na Donatorskoj konferenciji u Briselu obezbijeđeno je 809 miliona. A veliki broj pogođenih i dalje sanja o svojim domovima.

Izvor: N1

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

23.02.2015 22:31

Gospodine Hideo Jamazaki, hvala vam za to što ste do sad uradili. Neki ljudi su baš nastradali. Molim vas da provjerite da li bi vlada Japana možda mogla donirati ovom narodu predsjednike vlade BiH i oba entiteta i ministre za sve tri te vlade. Isto tako predsjednika BiH i predsjednike entiteta. Trebaju nam i delegati u skupštinama a i tužioci, policajci i sudije. A ovih domaćih da se riješimo. Nisu ni za šta. Ozbiljno vas pitam. Baš me interesuje da li se narod slaže sa mnom. Baš da vidim hoće li biti više pluseva ili minusa.

ODGOVORITE
Name

BIH

24.02.2015 09:02

Jamazaki ne daj nista ! Sjedi na kawasaki i razguli od lopova.

Name

slazem se...

24.02.2015 01:49

...Sa divljom jabukom, a jos bih dodao da nam vlada Japana donira ako moze svoje doktore, drzavne sluzbenike i ostale koji su na budzetu...

ODGOVORITE
Name

Mikailo

24.02.2015 07:15

Pa ja nisam ni ocekivao da se klizistima brinu Spiric, Majkiceva ili Klosarac. Nemaju oni vremena, imaju vaznija posla.

ODGOVORITE
Name

dare

24.02.2015 13:02

Divlja jabuko,to govorim vec 7godina ...u pravu si ,svako sabran ce potvrditi. Nema nama srece.

ODGOVORITE