За труднице и чајеви само уз одобрење

Терапија Узимање лекова и додатака исхрани у трудноћи - Нежељене ефекте могу да изазову и препарати алтернативне и народне медицине.

Здравље 23.02.2015 | 09:59
За труднице и чајеви само уз одобрење

Труднице морају посебно да воде рачуна о свему што уносе у организам: храни, течности, а нарочито лековима. Иако неки подаци показују да само један одсто аномалија буде узроковано познатим нежељеним дејством лекова, већина трудница је у дилеми да ли терапија коју пију може да има лош утицај на плод.

Ако жена уђе у трудноћу планирано и са оптималним здрављем, већа је шанса да трудноћа и трудница буду оптимално здраве, каже др Мирослава Гојнић Дугалић, начелник Одељења за патологију трудноће у Гинеколошко-акушерској клиници Клиничког центра Србије:

- Иако је у гравидитету потребан посебан опрез када су лекови у питању, јер многи могу да имају нежељене ефекте, њихову употребу је често немогуће избећи. Труднице треба да имају на уму да ниједан лек који се примењује и прописује женама у другом стању никада није небезбедан ни за мајку, ни за бебу.

Иако се води рачуна о томе да се поптуно избегну сви потенцијално тератогени лекови, нарочито у првом тромесечју трудноће, када се формирају бебини органи, не можемо са сигурношћу знати да ли ће, ипак, неки лек изазвати одређени нежељени ефекат.

- Пре него што посегне за лековима, доктор треба да уради добру анамнезу - сматра др Гојнић Дугалић. - Ако трудница има контракције, што је доста често, некада само давање лека за контракције неће решити проблем. Јер, у основи проблема може да буде анемија, или инфекција. Разлози за контракције, проблеме са грлићем или превремени порођај могу да леже у многобројним факторима, и добар перинатолог мора да сагледа комплетан организам, не само материцу труднице. Повећавање дозе прогестеронских препарата неће у тим случајевима решити проблем, јер овај лек не делује на узрок.

У таквим ситуацијама, лекари имају на располагању антиагрегациону, антикоагулациону терапију и кортикостероиде. Ови препарати обезбеђују добру циркулацију, не дозвољавају затварање крвних судова и тако спречавају контракције. Оваквим избором терапије не само да одржавате трудноћу, него спречавате да трудноћа испровоцира неко обољење за које жена има предиспозицију. На пример, спречава се да "из чиста мира" дође до тромбозе вена, антифосфолипидног синдрома (који изазива спонтани побачај) и сл.

Одговорност за узимање медикамената је и на самим трудницама, које треба да знају да не подлежу олако саветима других и да слушају само свог лекара. Неке труднице прибегавају природном лечењу, заборављајући да и природни лекови, који иначе нису штетни, у трудноћи могу да имају лоше последице. Тако се коришћење пургативних чајева на пример, никако не препоручује трудницама, па оне не би требало никако на своју руку да користе ни алтернативну, нити народну медицину.

- Основно правило је да никада ништа трудница не треба да узима без савета са лекаром - закључује др Гојнић Дугалић. - Неки потпуно безазлени аналгетици могу да буду штетни за труднице, зато је опрез неопходан.

 ФОЛАН ОБАВЕЗАН

Иако већину потребних хранљивих материја и мајка и беба могу да добију уравнотеженом исхраном, неке супстанце, попут фолне киселине, труднице треба додатно да уносе. Ова материја је потребна за превенцију поремећаја централног нервног система и кичменог стуба код детета, јер је најчешће не уносимо довољно храном. Када се дозирају витамини и минерали, треба имати на уму услове живота труднице, квалитет хране коју она уноси, као и квалитет препарата, јер нису сви искористљиви у истој мери, напомиње др Мирослава Гојнић Дугалић.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар