Za trudnice i čajevi samo uz odobrenje

Terapija Uzimanje lekova i dodataka ishrani u trudnoći - Neželjene efekte mogu da izazovu i preparati alternativne i narodne medicine.

Zdravlje 23.02.2015 | 09:59
Za trudnice i čajevi samo uz odobrenje

Trudnice moraju posebno da vode računa o svemu što unose u organizam: hrani, tečnosti, a naročito lekovima. Iako neki podaci pokazuju da samo jedan odsto anomalija bude uzrokovano poznatim neželjenim dejstvom lekova, većina trudnica je u dilemi da li terapija koju piju može da ima loš uticaj na plod.

Ako žena uđe u trudnoću planirano i sa optimalnim zdravljem, veća je šansa da trudnoća i trudnica budu optimalno zdrave, kaže dr Miroslava Gojnić Dugalić, načelnik Odeljenja za patologiju trudnoće u Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije:

- Iako je u graviditetu potreban poseban oprez kada su lekovi u pitanju, jer mnogi mogu da imaju neželjene efekte, njihovu upotrebu je često nemoguće izbeći. Trudnice treba da imaju na umu da nijedan lek koji se primenjuje i propisuje ženama u drugom stanju nikada nije nebezbedan ni za majku, ni za bebu.

Iako se vodi računa o tome da se poptuno izbegnu svi potencijalno teratogeni lekovi, naročito u prvom tromesečju trudnoće, kada se formiraju bebini organi, ne možemo sa sigurnošću znati da li će, ipak, neki lek izazvati određeni neželjeni efekat.

- Pre nego što posegne za lekovima, doktor treba da uradi dobru anamnezu - smatra dr Gojnić Dugalić. - Ako trudnica ima kontrakcije, što je dosta često, nekada samo davanje leka za kontrakcije neće rešiti problem. Jer, u osnovi problema može da bude anemija, ili infekcija. Razlozi za kontrakcije, probleme sa grlićem ili prevremeni porođaj mogu da leže u mnogobrojnim faktorima, i dobar perinatolog mora da sagleda kompletan organizam, ne samo matericu trudnice. Povećavanje doze progesteronskih preparata neće u tim slučajevima rešiti problem, jer ovaj lek ne deluje na uzrok.

U takvim situacijama, lekari imaju na raspolaganju antiagregacionu, antikoagulacionu terapiju i kortikosteroide. Ovi preparati obezbeđuju dobru cirkulaciju, ne dozvoljavaju zatvaranje krvnih sudova i tako sprečavaju kontrakcije. Ovakvim izborom terapije ne samo da održavate trudnoću, nego sprečavate da trudnoća isprovocira neko oboljenje za koje žena ima predispoziciju. Na primer, sprečava se da "iz čista mira" dođe do tromboze vena, antifosfolipidnog sindroma (koji izaziva spontani pobačaj) i sl.

Odgovornost za uzimanje medikamenata je i na samim trudnicama, koje treba da znaju da ne podležu olako savetima drugih i da slušaju samo svog lekara. Neke trudnice pribegavaju prirodnom lečenju, zaboravljajući da i prirodni lekovi, koji inače nisu štetni, u trudnoći mogu da imaju loše posledice. Tako se korišćenje purgativnih čajeva na primer, nikako ne preporučuje trudnicama, pa one ne bi trebalo nikako na svoju ruku da koriste ni alternativnu, niti narodnu medicinu.

- Osnovno pravilo je da nikada ništa trudnica ne treba da uzima bez saveta sa lekarom - zaključuje dr Gojnić Dugalić. - Neki potpuno bezazleni analgetici mogu da budu štetni za trudnice, zato je oprez neophodan.

 FOLAN OBAVEZAN

Iako većinu potrebnih hranljivih materija i majka i beba mogu da dobiju uravnoteženom ishranom, neke supstance, poput folne kiseline, trudnice treba dodatno da unose. Ova materija je potrebna za prevenciju poremećaja centralnog nervnog sistema i kičmenog stuba kod deteta, jer je najčešće ne unosimo dovoljno hranom. Kada se doziraju vitamini i minerali, treba imati na umu uslove života trudnice, kvalitet hrane koju ona unosi, kao i kvalitet preparata, jer nisu svi iskoristljivi u istoj meri, napominje dr Miroslava Gojnić Dugalić.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar