У БИХ данас стиже Федерика Могерини

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је, уочи данашње посете Босни и Херцеговини, да је БиХ у врху приоритета Уније.

Босна и Херцеговина 23.02.2015 | 07:42
 У БИХ данас стиже Федерика Могерини

"Сама чињеница да долазим у посету БиХ други пут у три месеца јасно показује колико је ваша земља важна ЕУ и мени лично", истакла је Могерини у интервјуу за "Независне новине", наводећи да грађани и лидери БиХ морају да искористе прилику за своју европску будућност - без одлагања.

Могерини је, како је објављено на сајту листа, рекла да су масовни грађански протести у БиХ из 2014. године нагласили крхку социјално-економску ситуацију и потребу фокусирања на социјално-оекономске реформе и бољу функционалност у БиХ и да су се зато министри спољних послова ЕУ одлучили за обновљени приступ Босни и Херцеговини. 

"За остваривање напретка на путу ка чланству у ЕУ, Савет за спољне послове нагласио је да изјаву треба усагласити Председништво БиХ, уз потпис лидера политичких странака и усвајање у парламенту БиХ. Изјава треба да јасно наведе опређељење за реформе и ангажман руководства и становништва, које је више него спремно за напредак на европском путу", казала је Могерини.

Она је поздравила усвајање писане изјаве у парламенту БиХ 23. фебруара, наводећи да ће јој то омогућити да на одговарајући начин информишем министре спољних послова ЕУ, а да државе чланице потом могу одлучивати о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању. 

"Становништво широм БиХ првенствено очекује бољи живот и перспективу за себе и своју децу, а реформе ће бити осмишљене како би се остварио управо тај циљ", нагласила је Могерини.

Према њеним речима, спровођење пресуде "Сејдић и Финци" није изостављено из плана рада и приликом захтева Европској комисији за израду мишљења о могућој апликацији за чланство, Савет ће тражити од Комисије да обрати посебну пажњу на стање у смислу спровођење пресуде у том предмету.

Могерини ће данас посетити БиХ и састати се с члановима Председништва и руководством оба вијећа Парламентарне скупштине БиХ, најављено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Предвиђено је учешће и обраћање Могерини на заједничкој седници оба вијећа парламента БиХ.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

СНСД

23.02.2015 07:47

Не зна она какве дебиле ми имамо за политичаре. Не зна она да дрекавац не зна ништа друго него да завадја грађане ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисхницк

23.02.2015 07:51

Е кукава нам мајка ко брине о нама. Прије 19 година нас бомбардовали и слали Томахавке а сад ће нас учити како требамо реформисати друштво на силу. Све сте ви ово европска и америчка господо криви па вам сад оно као жао. Сметала вам слога и заједништво у СФРЈ па кад сте то срушили и осиромашили нас и уништили сад ћете нам рећи како требамо даље и спроводићете реформе. Шта се има овде реформисати кад је већ све уништено. Што у рату, што у миру. Ви са својим банкама и каматама од 10-15% пола приватне имовине у БиХ сте ставили под хипотеку, а друштвену имовину сте добили од наших квази вођа за марку-двије. Од '97 сте све политичаре куповали а ове данас ни не требате куповати. Урадиће све што кажете јер имате све у рукама као и њихову свету плату. У одметника покажете прстом па га онда ови наши среде са ужитком додворавајући вам се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

23.02.2015 08:23

Бомбардовали су и Њемацку 45-е. Срусили је до темеља и подијелили. Једну је контролисала Америка и Британија једну Руси . У коју су радје исли да раде и која је напредовала? Православац сам , Русе као велики слободарски народ волим и цијеним али су цесто имали проблем са водјама као и ми. Русија нас мозе купити и направити од нас богато предградје Москве али смо далеко и нисмо јој интерес, имају прецих проблема. Од њих има користи само Милорад , бусајуци се у своја православна прса застицена НАТО панциром 97-е године. Зато, једно схватите, интереси и само интереси. Стета је сто насе заступају продане дусе и издајници најгоре врсте.

Name

Крајисхницк

23.02.2015 10:57

Поредити наш и њемачки народ и ситуацију код њих тада и садашњу код нас је апсурдно. Вјероватно знате да су Нијемци 6 година радили џабе на обнављању државе. Само за оброк и за боље сутра. Можете ли ви убиједити ваших шест комшија да вам дођу 6 дана радити џабе? Тј. само за оброк да раде 6 дана. Такође поредити комунистичку Русију (која је такође масонски производ) са данашњом која је на правом путу нема смисла. Русија показује зубе на границама попут Грузије и Украјине. Доћи ће вријеме када ће се сфера утицаја проширити на све славенске земље па и шире... Америчку демократију видимо у Либији, Ираку, Сирији, Египту итд. Сви су боље живјели док им Амери не потурише "демократију" па сад владају у свим тим земљама што и јесте примарни и секундарни циљ.

Name

Опозиција

23.02.2015 11:44

Засто ја да их убиједим ? Нека их власт убиједи. Али мислим да не смију на митинг "убједјивања" доци Додик, Скрбиц и остали са свитом и милионским возним парком.

Name

Едо , Слатина - Тузла

23.02.2015 08:16

Досла да " построји насе моцне и битне политицаре "!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈБ

23.02.2015 09:15

Федерика, могу ли ја мало код тебе у Брисел?

ОДГОВОРИТЕ
Name

X Фактор

23.02.2015 09:44

Било би боље да је досао Лавров, али добро. Вјековима идемо у погресном правцу. У томе смо прваци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слађа

23.02.2015 10:47

Евроазијска унија би са Србијом и Републиком Српском имала преко 60% свих свијетских природних богатстава у својим рукама (Гас, нафта и сл.) Београду је већ нуђено да буде један од 4 центра те уније, а РС-у је обећано осамостаљење. О томе у нашим медијима нема ништа. Е мој Вучићу.

Name

Стеван

23.02.2015 09:54

Тукли нас, бомбардовали нас, исмијавали нас, хоце преко обецања да цемо у ЕУ да створе унитарну БиХ са једном полицијом и без РС. Само се ви из РС смјескајте. Ипак сте ви само политицари. Нема ту ни "Д" од дрзавника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

23.02.2015 10:04

Површина Евроазијске Уније која је ступила на снагу званично 01.01.2015.године је 5 пута већа од ЕУ и више него дупло од САД. То је само први корак у ширењу Евроазеса који ће ићи ка унутрашњости Азије (Иран, Турска, Сирија) а временом и ка Западу дубље у Европу јер је незадовољство Европском Унијом све више изражено нарочито у земљама које су примамвљиве за Москву попут Грчке, Бугарске, Румуније, Чешке, Словачке а да не помињемо земље које чак и нису у ЕУ попут Србије, Македоније Црне Горе, Републике Српске. Не само да ово значи бољу и сигурнију будућност већ то значи и самосталну Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

23.02.2015 10:42

Па иди ради у Кину и Вијетнам ко ти брани.

Name

Боки

23.02.2015 10:18

Нека господја Могхерини донесе нама закон о раду као у њеној земљи па цу јој вјеровати да има добре намјере.Нека уведе финанцијску полицију каква је у Италији са истим овластењима.Замислите код њих финанза се само појави у фирми истјера све из бироа све попецати и контролисе документацију неколико дана па цак и седмица.Да нама дају такав закон и да се спроводи не би било неплацених година пензионог и здравственог.Не би било неплацених пореза и болница које лице на стале а не на болнице.Док не буде тако висе сам уњедјен да њима треба насе трзисте гдје све могу да продају и робови који це за њих радити дзабе а производе они пласирати у еу и добро се богатити.Лако провјерити је и да њихове банке својим дрзављанима дају кредите са 6 до 7 посто камате а колика је овде код нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

23.02.2015 11:11

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

23.02.2015 11:31

Мислим да је касно драга господјо за вас долазак нама у БиХ само Бог и неко цудо мозе помоци друго ниста!!!

ОДГОВОРИТЕ