U BIH danas stiže Federika Mogerini

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je, uoči današnje posete Bosni i Hercegovini, da je BiH u vrhu prioriteta Unije.

Bosna i Hercegovina 23.02.2015 | 07:42
 U BIH danas stiže Federika Mogerini

"Sama činjenica da dolazim u posetu BiH drugi put u tri meseca jasno pokazuje koliko je vaša zemlja važna EU i meni lično", istakla je Mogerini u intervjuu za "Nezavisne novine", navodeći da građani i lideri BiH moraju da iskoriste priliku za svoju evropsku budućnost - bez odlaganja.

Mogerini je, kako je objavljeno na sajtu lista, rekla da su masovni građanski protesti u BiH iz 2014. godine naglasili krhku socijalno-ekonomsku situaciju i potrebu fokusiranja na socijalno-oekonomske reforme i bolju funkcionalnost u BiH i da su se zato ministri spoljnih poslova EU odlučili za obnovljeni pristup Bosni i Hercegovini. 

"Za ostvarivanje napretka na putu ka članstvu u EU, Savet za spoljne poslove naglasio je da izjavu treba usaglasiti Predsedništvo BiH, uz potpis lidera političkih stranaka i usvajanje u parlamentu BiH. Izjava treba da jasno navede opređeljenje za reforme i angažman rukovodstva i stanovništva, koje je više nego spremno za napredak na evropskom putu", kazala je Mogerini.

Ona je pozdravila usvajanje pisane izjave u parlamentu BiH 23. februara, navodeći da će joj to omogućiti da na odgovarajući način informišem ministre spoljnih poslova EU, a da države članice potom mogu odlučivati o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

"Stanovništvo širom BiH prvenstveno očekuje bolji život i perspektivu za sebe i svoju decu, a reforme će biti osmišljene kako bi se ostvario upravo taj cilj", naglasila je Mogerini.

Prema njenim rečima, sprovođenje presude "Sejdić i Finci" nije izostavljeno iz plana rada i prilikom zahteva Evropskoj komisiji za izradu mišljenja o mogućoj aplikaciji za članstvo, Savet će tražiti od Komisije da obrati posebnu pažnju na stanje u smislu sprovođenje presude u tom predmetu.

Mogerini će danas posetiti BiH i sastati se s članovima Predsedništva i rukovodstvom oba vijeća Parlamentarne skupštine BiH, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Predviđeno je učešće i obraćanje Mogerini na zajedničkoj sednici oba vijeća parlamenta BiH.

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

SNSD

23.02.2015 07:47

Ne zna ona kakve debile mi imamo za političare. Ne zna ona da drekavac ne zna ništa drugo nego da zavadja građane ove zemlje.

ODGOVORITE
Name

Krajishnick

23.02.2015 07:51

Е кукава нам мајка ко брине о нама. Прије 19 година нас бомбардовали и слали Томахавке а сад ће нас учити како требамо реформисати друштво на силу. Све сте ви ово европска и америчка господо криви па вам сад оно као жао. Сметала вам слога и заједништво у СФРЈ па кад сте то срушили и осиромашили нас и уништили сад ћете нам рећи како требамо даље и спроводићете реформе. Шта се има овде реформисати кад је већ све уништено. Што у рату, што у миру. Ви са својим банкама и каматама од 10-15% пола приватне имовине у БиХ сте ставили под хипотеку, а друштвену имовину сте добили од наших квази вођа за марку-двије. Од '97 сте све политичаре куповали а ове данас ни не требате куповати. Урадиће све што кажете јер имате све у рукама као и њихову свету плату. У одметника покажете прстом па га онда ови наши среде са ужитком додворавајући вам се.

ODGOVORITE
Name

Opozicija

23.02.2015 08:23

Bombardovali su i Njemacku 45-e. Srusili je do temelja i podijelili. Jednu je kontrolisala Amerika i Britanija jednu Rusi . U koju su radje isli da rade i koja je napredovala? Pravoslavac sam , Ruse kao veliki slobodarski narod volim i cijenim ali su cesto imali problem sa vodjama kao i mi. Rusija nas moze kupiti i napraviti od nas bogato predgradje Moskve ali smo daleko i nismo joj interes, imaju precih problema. Od njih ima koristi samo Milorad , busajuci se u svoja pravoslavna prsa zasticena NATO pancirom 97-e godine. Zato, jedno shvatite, interesi i samo interesi. Steta je sto nase zastupaju prodane duse i izdajnici najgore vrste.

Name

Krajishnick

23.02.2015 10:57

Поредити наш и њемачки народ и ситуацију код њих тада и садашњу код нас је апсурдно. Вјероватно знате да су Нијемци 6 година радили џабе на обнављању државе. Само за оброк и за боље сутра. Можете ли ви убиједити ваших шест комшија да вам дођу 6 дана радити џабе? Тј. само за оброк да раде 6 дана. Такође поредити комунистичку Русију (која је такође масонски производ) са данашњом која је на правом путу нема смисла. Русија показује зубе на границама попут Грузије и Украјине. Доћи ће вријеме када ће се сфера утицаја проширити на све славенске земље па и шире... Америчку демократију видимо у Либији, Ираку, Сирији, Египту итд. Сви су боље живјели док им Амери не потурише "демократију" па сад владају у свим тим земљама што и јесте примарни и секундарни циљ.

Name

Opozicija

23.02.2015 11:44

Zasto ja da ih ubijedim ? Neka ih vlast ubijedi. Ali mislim da ne smiju na miting "ubjedjivanja" doci Dodik, Skrbic i ostali sa svitom i milionskim voznim parkom.

Name

Edo , Slatina - Tuzla

23.02.2015 08:16

Dosla da " postroji nase mocne i bitne politicare "!

ODGOVORITE
Name

JB

23.02.2015 09:15

Federika, mogu li ja malo kod tebe u Brisel?

ODGOVORITE
Name

X Faktor

23.02.2015 09:44

Bilo bi bolje da je dosao Lavrov, ali dobro. Vjekovima idemo u pogresnom pravcu. U tome smo prvaci.

ODGOVORITE
Name

Slađa

23.02.2015 10:47

Evroazijska unija bi sa Srbijom i Republikom Srpskom imala preko 60% svih svijetskih prirodnih bogatstava u svojim rukama (Gas, nafta i sl.) Beogradu je već nuđeno da bude jedan od 4 centra te unije, a RS-u je obećano osamostaljenje. O tome u našim medijima nema ništa. E moj Vučiću.

Name

Stevan

23.02.2015 09:54

Tukli nas, bombardovali nas, ismijavali nas, hoce preko obecanja da cemo u EU da stvore unitarnu BiH sa jednom policijom i bez RS. Samo se vi iz RS smjeskajte. Ipak ste vi samo politicari. Nema tu ni "D" od drzavnika.

ODGOVORITE
Name

Srbin

23.02.2015 10:04

Površina Evroazijske Unije koja je stupila na snagu zvanično 01.01.2015.godine je 5 puta veća od EU i više nego duplo od SAD. To je samo prvi korak u širenju Evroazesa koji će ići ka unutrašnjosti Azije (Iran, Turska, Sirija) a vremenom i ka Zapadu dublje u Evropu jer je nezadovoljstvo Evropskom Unijom sve više izraženo naročito u zemljama koje su primamvljive za Moskvu poput Grčke, Bugarske, Rumunije, Češke, Slovačke a da ne pominjemo zemlje koje čak i nisu u EU poput Srbije, Makedonije Crne Gore, Republike Srpske. Ne samo da ovo znači bolju i sigurniju budućnost već to znači i samostalnu Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Opozicija

23.02.2015 10:42

Pa idi radi u Kinu i Vijetnam ko ti brani.

Name

Boki

23.02.2015 10:18

Neka gospodja Mogherini donese nama zakon o radu kao u njenoj zemlji pa cu joj vjerovati da ima dobre namjere.Neka uvede financijsku policiju kakva je u Italiji sa istim ovlastenjima.Zamislite kod njih finanza se samo pojavi u firmi istjera sve iz biroa sve popecati i kontrolise dokumentaciju nekoliko dana pa cak i sedmica.Da nama daju takav zakon i da se sprovodi ne bi bilo neplacenih godina penzionog i zdravstvenog.Ne bi bilo neplacenih poreza i bolnica koje lice na stale a ne na bolnice.Dok ne bude tako vise sam unjedjen da njima treba nase trziste gdje sve mogu da prodaju i robovi koji ce za njih raditi dzabe a proizvode oni plasirati u eu i dobro se bogatiti.Lako provjeriti je i da njihove banke svojim drzavljanima daju kredite sa 6 do 7 posto kamate a kolika je ovde kod nas?

ODGOVORITE
Name

SAŠA

23.02.2015 11:11

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

snouden

23.02.2015 11:31

Mislim da je kasno draga gospodjo za vas dolazak nama u BiH samo Bog i neko cudo moze pomoci drugo nista!!!

ODGOVORITE