Неизвјесност на Косову и Метохији

Егзодус Албанаца са Косова и Метохије у земље ЕУ, који је евидентан посљедњих мјесеци доказ је да једностаним проглашењем независности Приштина није ријешила проблеме својих грађана, рекла је Рада Трајковић, предсједница Европског поктрета Срба, са Космета. С друге стране, према њеним ријечима, упркос дијалогу Београда и Приштине, положај Срба све је тежи.

Србија 19.02.2015 | 22:51
Неизвјесност на Косову и Метохији

Срби са Косова и Метохије са зебњом чекају прољеће, плашећи се за безбједност, за радна мјеста и за сам опстанак у покрајини, каже Рада Трајковић.

Недавне демонстрације Албанаца у Приштини, усмјерене, наводно, ка очувању „Трепче“ у власништву Косову, показале су велику дозу србофобије, која је привременим властима на Космету и даље потребна.

Народ живи у таквом окружењу да дочекује прољеће са страхом шта ће се десити са њиховом дјецом и са њима. Да ли ће уопште остати у својим кућама. Да ли ће можда бити неких протеста или немира. Да ли ће албанска већина или екстремисти поћи према нијима. Знате, ове демонстрације које су биле прије неколико дана, биле су језиве. То су буквално биле демонстрације које су дубоко антисрпске“, рекла је Трајковићева у емисији „Пулс“ БН телевизије.

С друге стране, Трајковићева је критиковала однос званичног Београда према Србима у покрајини, за који је нагласила да је био неискрен, још од Кумановског споразума.

Континуитет свих власти био је уствари да се не разговара са Србима са простора Косова и Метохије. Сада гледам прославе Дана државности Србије, нигдје нема Срба са Космета. Ми смо тамо неки народ који треба да сједи, да ћути... Други ће да мисле за нас, други ће све да нам организују, ако се ви побуните нестаћете“, изнијела је Трајковићева.

Она је изразила сумњу и легитимитет српских представника у институцијама Косова и Метохије, односно њихов избор.

Ако гледамо реално, Срби нису подржали изборни процес на Косову и Метохији. Мислим да је на изборе изашао занемарљив број Срба, а гласови који су добијени, они су донијети из централне Србије буквално са заокруженим људима који треба да буду дио будућих институција“, тврди Рада Трајковић

За то вријеме, положај Срба на Космету је све тежи, посебно јужно од Ибра.

Одлазак Срба је јако убрзан. Одлазе интелектуалци, одлазе љекари. Продају се куће, продаје се земља. Српске општине испод Ибра, има их шест, све мање су српске. Да будем искрена све више потсјећају као кад узмете кобасицу, па једете дио по дио, тако и оне уз дана у дан нестају, у смислу продаје имовине коју купују Албанци“, закључује Трајковићева.

За Србе на Косову и Метохији веома је важна нека врста институцијоналних веза са Србијом. На томе би требало радити и то би требала бити обавеза власти у Београду. На тај начин српски народ би се осјећао далеко сигурније и опстанак би био извјеснији, закључује Трајковићева.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ццццц

19.02.2015 22:05

Гдје сте ову ископали? Све сама приватна удружења и асоцијације у циљу личног богаћења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

19.02.2015 22:59

Срби, стидите ли се што вам народ на КиМ страда, а ви ћутите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

20.02.2015 09:10

Ову зену никада нисам цуо да има несто добро у Србији, или западни цовјек, или унутрасњи непријатељ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

20.02.2015 09:35

Зао ми је тог српског народа на Косову,то је све крива власт у Србији и ЕУ ,власт је Косово продала јос давно,е јадни народе,,,! Европа је свему крива, а ви летите у ЕУ, прво је допустила Хрватима да протјерају 250 000 Срба из Хрватске, па онда ко фол дала Србима ентитет у БиХ, али да се никад не могу одвојити или изаци из Босне и онда им узела Косово (срце српског народа ).пазите јос ЕУ није заврсила са Србијом,јос остају Војводина и Сандзак, сад је то циљ ЕУ. Све је, ама све крива власт Србије, сад се јос двоуми хоце ли стати и подрзати Русију у конфликту са западом.

ОДГОВОРИТЕ