Neizvjesnost na Kosovu i Metohiji

Egzodus Albanaca sa Kosova i Metohije u zemlje EU, koji je evidentan posljednjih mjeseci dokaz je da jednostanim proglašenjem nezavisnosti Priština nije riješila probleme svojih građana, rekla je Rada Trajković, predsjednica Evropskog poktreta Srba, sa Kosmeta. S druge strane, prema njenim riječima, uprkos dijalogu Beograda i Prištine, položaj Srba sve je teži.

Srbija 19.02.2015 | 22:51
Neizvjesnost na Kosovu i Metohiji

Srbi sa Kosova i Metohije sa zebnjom čekaju proljeće, plašeći se za bezbjednost, za radna mjesta i za sam opstanak u pokrajini, kaže Rada Trajković.

Nedavne demonstracije Albanaca u Prištini, usmjerene, navodno, ka očuvanju „Trepče“ u vlasništvu Kosovu, pokazale su veliku dozu srbofobije, koja je privremenim vlastima na Kosmetu i dalje potrebna.

Narod živi u takvom okruženju da dočekuje proljeće sa strahom šta će se desiti sa njihovom djecom i sa njima. Da li će uopšte ostati u svojim kućama. Da li će možda biti nekih protesta ili nemira. Da li će albanska većina ili ekstremisti poći prema nijima. Znate, ove demonstracije koje su bile prije nekoliko dana, bile su jezive. To su bukvalno bile demonstracije koje su duboko antisrpske“, rekla je Trajkovićeva u emisiji „Puls“ BN televizije.

S druge strane, Trajkovićeva je kritikovala odnos zvaničnog Beograda prema Srbima u pokrajini, za koji je naglasila da je bio neiskren, još od Kumanovskog sporazuma.

Kontinuitet svih vlasti bio je ustvari da se ne razgovara sa Srbima sa prostora Kosova i Metohije. Sada gledam proslave Dana državnosti Srbije, nigdje nema Srba sa Kosmeta. Mi smo tamo neki narod koji treba da sjedi, da ćuti... Drugi će da misle za nas, drugi će sve da nam organizuju, ako se vi pobunite nestaćete“, iznijela je Trajkovićeva.

Ona je izrazila sumnju i legitimitet srpskih predstavnika u institucijama Kosova i Metohije, odnosno njihov izbor.

Ako gledamo realno, Srbi nisu podržali izborni proces na Kosovu i Metohiji. Mislim da je na izbore izašao zanemarljiv broj Srba, a glasovi koji su dobijeni, oni su donijeti iz centralne Srbije bukvalno sa zaokruženim ljudima koji treba da budu dio budućih institucija“, tvrdi Rada Trajković

Za to vrijeme, položaj Srba na Kosmetu je sve teži, posebno južno od Ibra.

Odlazak Srba je jako ubrzan. Odlaze intelektualci, odlaze ljekari. Prodaju se kuće, prodaje se zemlja. Srpske opštine ispod Ibra, ima ih šest, sve manje su srpske. Da budem iskrena sve više potsjećaju kao kad uzmete kobasicu, pa jedete dio po dio, tako i one uz dana u dan nestaju, u smislu prodaje imovine koju kupuju Albanci“, zaključuje Trajkovićeva.

Za Srbe na Kosovu i Metohiji veoma je važna neka vrsta institucijonalnih veza sa Srbijom. Na tome bi trebalo raditi i to bi trebala biti obaveza vlasti u Beogradu. Na taj način srpski narod bi se osjećao daleko sigurnije i opstanak bi bio izvjesniji, zaključuje Trajkovićeva.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ccccc

19.02.2015 22:05

Gdje ste ovu iskopali? Sve sama privatna udruženja i asocijacije u cilju ličnog bogaćenja.

ODGOVORITE
Name

Pajo

19.02.2015 22:59

Srbi, stidite li se što vam narod na KiM strada, a vi ćutite.

ODGOVORITE
Name

perica

20.02.2015 09:10

Ovu zenu nikada nisam cuo da ima nesto dobro u Srbiji, ili zapadni covjek, ili unutrasnji neprijatelj.

ODGOVORITE
Name

Julio

20.02.2015 09:35

Zao mi je tog srpskog naroda na Kosovu,to je sve kriva vlast u Srbiji i EU ,vlast je Kosovo prodala jos davno,e jadni narode,,,! Evropa je svemu kriva, a vi letite u EU, prvo je dopustila Hrvatima da protjeraju 250 000 Srba iz Hrvatske, pa onda ko fol dala Srbima entitet u BiH, ali da se nikad ne mogu odvojiti ili izaci iz Bosne i onda im uzela Kosovo (srce srpskog naroda ).pazite jos EU nije zavrsila sa Srbijom,jos ostaju Vojvodina i Sandzak, sad je to cilj EU. Sve je, ama sve kriva vlast Srbije, sad se jos dvoumi hoce li stati i podrzati Rusiju u konfliktu sa zapadom.

ODGOVORITE