"Шанса која се не смије пропустити"

Председавајући ОЕБС-у, шеф српске дипломатије Ивица Дачић, оценио је вечерас у Бечу поводом украјинске кризе да се актуелна шанса не сме пропустити.

Свијет 19.02.2015 | 22:16
"Шанса која се не смије пропустити"

Он је, у изјави новинарима после дана проведеног у седишту ОЕБС, где се одржава Зимско заседање Парламентарне скупштине ОЕБС-а, рекао да се морају уложити максимални напори да почне примена свих споразума из Минска.

"Основно питање у Украјини није како ће се спровести делови споразума, већ да ли је почео да се примењује уопште. Ради се о прекиду ватре који је предуслов за почетак примене било каквих договора из Минска које је постигла Нормандијска четворка“, објаснио је Дачић.

Он је са представницима и шефовима мисија ОЕБС-а, како је пренео, анализирао актуелну ситуацију у Украјини. ОЕБС, како је истакао, треба да буде спреман да испуни све оно што се од њега очекује.

"Анализирали смо шта се од ОЕБС очекује од спровођења мировног споразума, а то је да контролише и верификује прекид ватре, повлачење тешког наоружања., као и све у вези даљег дејства на терену. ОЕБС је добио и посебне одговорности које се тичу посредовања у припреми, одржавању и надгледању локалних избора који треба да буду одржани, уколико план почне да се спроводи, и у Доњецку и Луганску“, указао је Дачић.

Према његовим речима, ОЕБС треба да буде ангажован и у разговорима о променама Устава Украјине и након тога око преузимања контроле границе према Русији од стране украјинских власти.

"То све је према мировном плану, који је потписан на основу иницијативе Нормандијске четворке, предвиђено до краја ове године. Сходно томе је и обавеза да све стране поштују одлуку о прекиду ватре и повлачењу тешког наоружања“, поручио је Дачић.

Он је казао да очекује да ће у току вечери бити одржан нови састанак Трилатералне контакт групе о спровођењу договора из Минска.
Нормандијска четвторка је јутрос разговарала поново на ту тему и потврдила, како је казао, да је споразум још жив.

Према његовим речима, основно питање јесте да ли има политичке воље да се спроведе споразум.

"Мисија ОЕБС-а у Украјини није ту да доноси политичке одлуке већ да спроводи оно што је договорено и помаже у посредновању између различитих страна“, подвукао је Дачић додајући да је ово шанса коју не смемо пропустити.

Он је најавио да планира, у својству председавајућег ОЕБС, да посети Украјину наредних недеља, али да је за то битно да се почне са применом споразума, то јест прекидом ватре.

Према његовим речим, а неоходно је да ОЕБС има свуда приступ и да дође до обуставе ватре.

"Мисија ОЕБС није борбена већ цивилна. Ако је споразум потписан он мора да се поштује“, казао је Дачић упутивши још једном апел на све стране потписнице да почну са применом договора како би ОЕБС могао да обавља свој посао.

Иначе он је најавио да ће идуће недеље, као председавајући ОЕБС-у, бити на седници Савета безбедности УН посвећеној ситуацији у такозваном региону ОЕБС-а, која је заказана за 24.фебруар.

Следећи дан он ће бити на хирингу у Хелсиншкој комисији при америчком Конгресу, а 26.фербуара имаће сусрет са америчким државним секретаром Џоном Керијем.

Дачић се данас у Бечу састао са специјалним представником председавајућег у Трилатералној контакт групи Хајди Таљавини и шефом Специјалне посматрачке мисије ОЕБС у Украјини Ертугрулом Апаканоном, као и шефом Посматрачке мисије на граничним прелазима између Русије и Украјине Полом Пикаром.

Он је, претходно разговарао и са председником Парламентарне скупштине ОЕБС-а Илком Канервом, као и са генералним секретаром ПС ОЕБС-а Спенсером Оливером.

Такође је разговарао и са државним секретаром Министарства спољних послова Немацке Маркусом Едерером.

Дачић у Бечу са представницима ОЕБС-а у Украјини

Председавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се данас после подне у Бечу са представницима ове организације у Украјини.

Он је о актуелном стању у Украјини разговарао са специјалним представником председавајућег у Трилатералној контакт групи Хајди Таљавини и шефом Специјалне посматрачке мисије ОЕБС у Украјини Ертугрулом Апаканоном, као и шефом Посматрачке мисије на граничним прелазима између Русије и Украјине Полом Пикаром.

Дачић, који у Бечу борави поводом одржавања Зимском заседања Парламентарне скупштине ОЕБС, информисао се о актуелном стању у Украјини.

Претходно се Дачић састао са председником Парламентарне скупштине ОЕБС-а Илком Канервом, као и са генералним секретаром Спенсером Оливером.

Коментари / 0

Оставите коментар