"Šansa koja se ne smije propustiti"

Predsedavajući OEBS-u, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ocenio je večeras u Beču povodom ukrajinske krize da se aktuelna šansa ne sme propustiti.

Svijet 19.02.2015 | 22:16
"Šansa koja se ne smije propustiti"

On je, u izjavi novinarima posle dana provedenog u sedištu OEBS, gde se održava Zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a, rekao da se moraju uložiti maksimalni napori da počne primena svih sporazuma iz Minska.

"Osnovno pitanje u Ukrajini nije kako će se sprovesti delovi sporazuma, već da li je počeo da se primenjuje uopšte. Radi se o prekidu vatre koji je preduslov za početak primene bilo kakvih dogovora iz Minska koje je postigla Normandijska četvorka“, objasnio je Dačić.

On je sa predstavnicima i šefovima misija OEBS-a, kako je preneo, analizirao aktuelnu situaciju u Ukrajini. OEBS, kako je istakao, treba da bude spreman da ispuni sve ono što se od njega očekuje.

"Analizirali smo šta se od OEBS očekuje od sprovođenja mirovnog sporazuma, a to je da kontroliše i verifikuje prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja., kao i sve u vezi daljeg dejstva na terenu. OEBS je dobio i posebne odgovornosti koje se tiču posredovanja u pripremi, održavanju i nadgledanju lokalnih izbora koji treba da budu održani, ukoliko plan počne da se sprovodi, i u Donjecku i Lugansku“, ukazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, OEBS treba da bude angažovan i u razgovorima o promenama Ustava Ukrajine i nakon toga oko preuzimanja kontrole granice prema Rusiji od strane ukrajinskih vlasti.

"To sve je prema mirovnom planu, koji je potpisan na osnovu inicijative Normandijske četvorke, predviđeno do kraja ove godine. Shodno tome je i obaveza da sve strane poštuju odluku o prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja“, poručio je Dačić.

On je kazao da očekuje da će u toku večeri biti održan novi sastanak Trilateralne kontakt grupe o sprovođenju dogovora iz Minska.
Normandijska četvtorka je jutros razgovarala ponovo na tu temu i potvrdila, kako je kazao, da je sporazum još živ.

Prema njegovim rečima, osnovno pitanje jeste da li ima političke volje da se sprovede sporazum.

"Misija OEBS-a u Ukrajini nije tu da donosi političke odluke već da sprovodi ono što je dogovoreno i pomaže u posrednovanju između različitih strana“, podvukao je Dačić dodajući da je ovo šansa koju ne smemo propustiti.

On je najavio da planira, u svojstvu predsedavajućeg OEBS, da poseti Ukrajinu narednih nedelja, ali da je za to bitno da se počne sa primenom sporazuma, to jest prekidom vatre.

Prema njegovim rečim, a neohodno je da OEBS ima svuda pristup i da dođe do obustave vatre.

"Misija OEBS nije borbena već civilna. Ako je sporazum potpisan on mora da se poštuje“, kazao je Dačić uputivši još jednom apel na sve strane potpisnice da počnu sa primenom dogovora kako bi OEBS mogao da obavlja svoj posao.

Inače on je najavio da će iduće nedelje, kao predsedavajući OEBS-u, biti na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u takozvanom regionu OEBS-a, koja je zakazana za 24.februar.

Sledeći dan on će biti na hiringu u Helsinškoj komisiji pri američkom Kongresu, a 26.ferbuara imaće susret sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Dačić se danas u Beču sastao sa specijalnim predstavnikom predsedavajućeg u Trilateralnoj kontakt grupi Hajdi Taljavini i šefom Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini Ertugrulom Apakanonom, kao i šefom Posmatračke misije na graničnim prelazima između Rusije i Ukrajine Polom Pikarom.

On je, prethodno razgovarao i sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilkom Kanervom, kao i sa generalnim sekretarom PS OEBS-a Spenserom Oliverom.

Takođe je razgovarao i sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemacke Markusom Edererom.

Dačić u Beču sa predstavnicima OEBS-a u Ukrajini

Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas posle podne u Beču sa predstavnicima ove organizacije u Ukrajini.

On je o aktuelnom stanju u Ukrajini razgovarao sa specijalnim predstavnikom predsedavajućeg u Trilateralnoj kontakt grupi Hajdi Taljavini i šefom Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini Ertugrulom Apakanonom, kao i šefom Posmatračke misije na graničnim prelazima između Rusije i Ukrajine Polom Pikarom.

Dačić, koji u Beču boravi povodom održavanja Zimskom zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS, informisao se o aktuelnom stanju u Ukrajini.

Prethodno se Dačić sastao sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilkom Kanervom, kao i sa generalnim sekretarom Spenserom Oliverom.

Komentari / 0

Ostavite komentar