ИСИЛ ће ући у Европу преко Либије

Милитанти Исламске државе (ИД или ИСИЛ) планирају проширити свој утицај у Либији, коју ће претворити у капију за улаз у Европу.

Свијет 18.02.2015 | 21:54
ИСИЛ ће ући у Европу преко Либије

Тако укратко гласи план једног од ИСИЛ-ових челника пропаганде Абу Архима ал-Либима, који сљедбенике сакупља путем интернета, а поготово преко својих рачуна на Тwиттеру, преноси Руссиа Тодаy.

Његова писма и пропагандне поруке проучава Qуиллиам, антитерористичка група из Велике Британије. Стручњаци поменуте организације тврде да ће ИД искористити малу удаљеност од европског копна те да ће се помијешати са избјеглицама из сјеверне Африке.

Qуиллиам још наводи да ће Исламска држава, уколико икада дође до копна Европе, извршити терористичке нападе у лукама и градовима, а намјеравају уништавати и трговачке бродове.

"Либија има дугачку обалу и 'гледа' према крсташким државама на југу, до којих се може доћи најједноставнијим бродовима", написао је ал-Либама на Тwиттеру.

Дио обале Либије у овом тренутку контролишу снаге ИСИЛ-а и тренутно се налазе на око 500 километара од првих обала Европе, као што су Малта и Сицилија.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

18.02.2015 21:09

Исил је вец у европи за кратко вријеме бице белаја вец је поцело помало Париз па сад Копенхаген Белгија је за длаку спријецила атентат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

18.02.2015 21:41

Смијесно. Доцице бродовима,повесце и коње. И онда кад се залете на коњима и Ленд Крузерима. Каква глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

18.02.2015 21:51

Неће преко Либије, већ преко БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

18.02.2015 22:57

Атентати и окупација није једно те исто... Људи моји,за рат је потребно много висе од пар калашњикова!!! ИСИЛ не мозе покорити Ирак и Сирију а да предје на Европу... Глупастина и јос једна подвала Моссада!!!

ОДГОВОРИТЕ