ISIL će ući u Evropu preko Libije

Militanti Islamske države (ID ili ISIL) planiraju proširiti svoj uticaj u Libiji, koju će pretvoriti u kapiju za ulaz u Evropu.

Svijet 18.02.2015 | 21:54
ISIL će ući u Evropu preko Libije

Tako ukratko glasi plan jednog od ISIL-ovih čelnika propagande Abu Arhima al-Libima, koji sljedbenike sakuplja putem interneta, a pogotovo preko svojih računa na Twitteru, prenosi Russia Today.

Njegova pisma i propagandne poruke proučava Quilliam, antiteroristička grupa iz Velike Britanije. Stručnjaci pomenute organizacije tvrde da će ID iskoristiti malu udaljenost od evropskog kopna te da će se pomiješati sa izbjeglicama iz sjeverne Afrike.

Quilliam još navodi da će Islamska država, ukoliko ikada dođe do kopna Evrope, izvršiti terorističke napade u lukama i gradovima, a namjeravaju uništavati i trgovačke brodove.

"Libija ima dugačku obalu i 'gleda' prema krstaškim državama na jugu, do kojih se može doći najjednostavnijim brodovima", napisao je al-Libama na Twitteru.

Dio obale Libije u ovom trenutku kontrolišu snage ISIL-a i trenutno se nalaze na oko 500 kilometara od prvih obala Evrope, kao što su Malta i Sicilija.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

18.02.2015 21:09

Isil je vec u evropi za kratko vrijeme bice belaja vec je pocelo pomalo Pariz pa sad Kopenhagen Belgija je za dlaku sprijecila atentat

ODGOVORITE
Name

Opozicija

18.02.2015 21:41

Smijesno. Docice brodovima,povesce i konje. I onda kad se zalete na konjima i Lend Kruzerima. Kakva glupost.

ODGOVORITE
Name

RS

18.02.2015 21:51

Neće preko Libije, već preko BiH

ODGOVORITE
Name

sudex

18.02.2015 22:57

Atentati i okupacija nije jedno te isto... Ljudi moji,za rat je potrebno mnogo vise od par kalašnjikova!!! ISIL ne moze pokoriti Irak i Siriju a da predje na Evropu... Glupastina i jos jedna podvala Mossada!!!

ODGOVORITE