Највећа сајбер пљачка у историји?

Непознати хакери успели су да извуку стотине милиона долара са рачуна више од 100 банака из 30 земаља. Из компаније „Касперски“ кажу да је ово један од најорганизованијих сајбер напада до данас.

Информационе технологије 15.02.2015 | 12:46
Највећа сајбер пљачка у историји?

Све је почело као што то најчешће бива код овавких напада - зараженим имејлом. Из „Касперског“ истичу да су интерни системи банака били заражени малвером, који још покушавају да одреде, преноси Њујорк тајмс.

Можда и најгора ствар у свему је то што се злоћудни софтвер месецима крио, пребацујући податке о свим активностима банака. Истражитељи сматрају да је за напад одговорна међународна хакерска група, састављена од Кинеза, Руса и других Европљана.

Када су имали све неопходне податке, хакери су преварили систем тако што су имитирали запослене у банкама. Тако су без изазивања било какве сумње успели да пребацују новац са рачуна банака у САД, Русији, Јапану и Швајцарској на своје рачуне.

„Сајбер криминалци“ извукли су на овај начин најмање 300 милиона долара, а „Касперски“ верује да је укупна цифра три пута већа.

Још нису саопштена имена банака, али већина се налази у Русији, а онда и Јапану и САД. Хакери су такође били веома пажљиви да не подижу превише прашине, па су новац пребацивали у „мањим“ траншама од неколико милиона долара.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АВП

15.02.2015 14:26

Занимљиво је како "Касперски" зна комплетне оперативне методе пљачке, хмм...

ОДГОВОРИТЕ