Najveća sajber pljačka u istoriji?

Nepoznati hakeri uspeli su da izvuku stotine miliona dolara sa računa više od 100 banaka iz 30 zemalja. Iz kompanije „Kasperski“ kažu da je ovo jedan od najorganizovanijih sajber napada do danas.

Informacione tehnologije 15.02.2015 | 12:46
Najveća sajber pljačka u istoriji?

Sve je počelo kao što to najčešće biva kod ovavkih napada - zaraženim imejlom. Iz „Kasperskog“ ističu da su interni sistemi banaka bili zaraženi malverom, koji još pokušavaju da odrede, prenosi Njujork tajms.

Možda i najgora stvar u svemu je to što se zloćudni softver mesecima krio, prebacujući podatke o svim aktivnostima banaka. Istražitelji smatraju da je za napad odgovorna međunarodna hakerska grupa, sastavljena od Kineza, Rusa i drugih Evropljana.

Kada su imali sve neophodne podatke, hakeri su prevarili sistem tako što su imitirali zaposlene u bankama. Tako su bez izazivanja bilo kakve sumnje uspeli da prebacuju novac sa računa banaka u SAD, Rusiji, Japanu i Švajcarskoj na svoje račune.

„Sajber kriminalci“ izvukli su na ovaj način najmanje 300 miliona dolara, a „Kasperski“ veruje da je ukupna cifra tri puta veća.

Još nisu saopštena imena banaka, ali većina se nalazi u Rusiji, a onda i Japanu i SAD. Hakeri su takođe bili veoma pažljivi da ne podižu previše prašine, pa su novac prebacivali u „manjim“ tranšama od nekoliko miliona dolara.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

AVP

15.02.2015 15:26

Zanimljivo je kako "Kasperski" zna kompletne operativne metode pljačke, hmm...

ODGOVORITE