Поједини уређаји заиста могу да вас "прислушкују"

Током јучерашњег дана представљен је план компаније Самсунг да користи "паметне" телевизоре за снимање делова разговора корисника како би побољшали квалитет препознавања говора. Иако се снимање односи само на случајеве када је опција "препознавање гласа" укључена, она је изазвала велике полемике међу корисницима. Погледајте који све уређаји могу да вас снимају док разговарате.

Информационе технологије 12.02.2015 | 09:40
Поједини уређаји заиста могу да вас "прислушкују"

Мото X
Уређај компаније Моторола је први паметни телефон који је имао опцију "ОК Гоогле" команду, односно активацију уз помоћ гласа. Када је активирана ова опција, према речима Мотороле "телефон ослушкује околину како би чуо поменуту фразу ради покретања уређаја". Ипак, треба нагласити да је препознавање искључиво на телефону и не користе се никакви спољни системи, нити опције за чување у телефону.

Неxус 6, Неxус 9, Галаxy Ноте 4
Последња генерација Неxус модела, као и Самсунгов фаблет користе сличну технологију ослушкивања као Мото X како би одреаговали на команду "ОК Гоогле".

Цхроме
Средином прошле године компанија Гоогле представила је опцију гласовне претраге и за свој Цхроме браузер. За сада је доступна корисницима у САД и ради на сличан начин као код Андроид уређаја. Корисник треба да изговори "ОК Гоогле" како би покренуо могућност гласовног претраживања.

Xбоx Оне
Конзола компаније Мицрософт има Инстант-Он мод, који омогућава покретање уређаја изговарањем "Xбоx он".

Фацебоок
Прошле године, Фацебоок је најавио нову опцију која ће препознавати песму, емисију или филм који иду у позадини док пишете статус. На сличан начин као Схазам и пружаће могућност да убаците додатну информацију у свој статус. Многи корисници су изразили забринутост, па су челници ове мреже рекли да ће "користити микрофон само 15 секунди, док корисник пише свој статус".

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дрекавац

13.02.2015 19:32

Убрзо ће да се врати стара мода, оловка, 'артија и голуб писмоноша, па нека онда прислушкују.

ОДГОВОРИТЕ