Pojedini uređaji zaista mogu da vas "prisluškuju"

Tokom jučerašnjeg dana predstavljen je plan kompanije Samsung da koristi "pametne" televizore za snimanje delova razgovora korisnika kako bi poboljšali kvalitet prepoznavanja govora. Iako se snimanje odnosi samo na slučajeve kada je opcija "prepoznavanje glasa" uključena, ona je izazvala velike polemike među korisnicima. Pogledajte koji sve uređaji mogu da vas snimaju dok razgovarate.

Informacione tehnologije 12.02.2015 | 09:40
Pojedini uređaji zaista mogu da vas "prisluškuju"

Moto X
Uređaj kompanije Motorola je prvi pametni telefon koji je imao opciju "OK Google" komandu, odnosno aktivaciju uz pomoć glasa. Kada je aktivirana ova opcija, prema rečima Motorole "telefon osluškuje okolinu kako bi čuo pomenutu frazu radi pokretanja uređaja". Ipak, treba naglasiti da je prepoznavanje isključivo na telefonu i ne koriste se nikakvi spoljni sistemi, niti opcije za čuvanje u telefonu.

Nexus 6, Nexus 9, Galaxy Note 4
Poslednja generacija Nexus modela, kao i Samsungov fablet koriste sličnu tehnologiju osluškivanja kao Moto X kako bi odreagovali na komandu "OK Google".

Chrome
Sredinom prošle godine kompanija Google predstavila je opciju glasovne pretrage i za svoj Chrome brauzer. Za sada je dostupna korisnicima u SAD i radi na sličan način kao kod Android uređaja. Korisnik treba da izgovori "OK Google" kako bi pokrenuo mogućnost glasovnog pretraživanja.

Xbox One
Konzola kompanije Microsoft ima Instant-On mod, koji omogućava pokretanje uređaja izgovaranjem "Xbox on".

Facebook
Prošle godine, Facebook je najavio novu opciju koja će prepoznavati pesmu, emisiju ili film koji idu u pozadini dok pišete status. Na sličan način kao Shazam i pružaće mogućnost da ubacite dodatnu informaciju u svoj status. Mnogi korisnici su izrazili zabrinutost, pa su čelnici ove mreže rekli da će "koristiti mikrofon samo 15 sekundi, dok korisnik piše svoj status".

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

13.02.2015 19:32

Убрзо ће да се врати стара мода, оловка, 'артија и голуб писмоноша, па нека онда прислушкују.

ODGOVORITE