Хрвати се у Украјини боре против Срба

Шведски снајпериста Микаел Скилт у Украјини је већ годину дана. Ове се зиме на мјесец дана вратио у Шведску како би видио породицу и пријатеље, средио неке послове и поздравио се са свима.

Регион 10.02.2015 | 15:18
Хрвати се у Украјини боре против Срба

- Никад не знаш је ли то задњи пут да се видимо, каже ми док сједимо у једном кијевском хотелу. Микаел тренутно у регрутном центру обучава и тренира нове добровољце Азов батаљона, једне од добровољачких јединица десне украјинске странке Прави Сектор. Мада је Азов злогласан с друге, проруске сепаратистичке стране - а и Микаелова је глава уцијењена на неколико десетина хиљада евра - добровољци Азова одбацују критике да се ради о националистима и десничарима, чак и неонацистима који су чланови ове јединице. Тврде да код њих нема никаквог радикализма те да се према заробљеницима понашају увијек врло часно и у складу с правилима ратовања.

Ријетко има преживјелих

- Када ми завршимо с послом, ријетко има преживјелих, али заробљеницима се никад ништа није догодило. Управо смо прије неколико дана једног руског извиђача заробили, говори Микаел. За њега и његове људе нема никакве сумње ко стоји с друге стране прве линије - руски војници који су послани из Русије да би се борили за сепаратисте у Украјини.

У јединици стално долазе нови људи који пролазе тренинг који траје четири седмице - јер не може сатко ући у батаљон, а међу странцима који су у Азову највише је Хрвата који су све масовније почели долазити да би учествовали у рату у Украјини. Микаел ми каже да их тренутно обучава седморицу, најмлађи је једва пунољетан, најстарији је био у Домовинском рату и тамо је рањен па има велики ожиљак на тијелу, а свеукупно, међу страним добровољцима више је од 25 хрватских бораца.

Међусобно се већина њих није ни познавала прије него ли су дошли у Украјину, из различитих су дијелова Хрватске, а Микаел каже да су жељни борбе и имају само један услов који често спомену свом инструктору који је седам година провео као снајпериста у шведској војсци.

“Желимо бити тамо гдје се Срби боре на проруској, сепаратистичкој страни. Желимо се борити против њих”, кажу хрватски добровољци. Свако од њих у Украјину је дошао из неких својих разлога. Микаел каже да је он напустио кућу, дјевојку и посао у Стокхолму који му је доносио 60.000 евра годишње, јер је, одмах када су почели сукоби у Кијеву, схватио да се у Украјини спрема нешто веће. Сада је двије седмице у бази јединице на југоистоку земље, четири седмице обучава нове војнике и каже да му недостаје акција, а и због тога се посљедњих мјесеци удебљао десетак килограма.

- Пуно је добрих људи досад страдало, каже ми и додаје да очекује да ће се сукоби наставити до љета. Увјерен је у побједу Украјине која је постала његова друга домовина.

Сјећање на деведесете

Азов батаљон прерастао је у озбиљну јединицу, у којој су досад најбројнији били Скандинавци, али сада су их по бројности прешли Хрвати. Чак се и један украјински свештеник јавио да би желио с њима на фронт како би их могао благословити прије борбе. Микаел му је објаснио да су борци из Хрватске католици, али, иако је православни свештеник, то га није поколебало.

- Момке из Хрватске овај рат доста подсјећа на оно што се догађало код вас почетком деведесетих - каже ми њихов инструктор. Они засад не желе излазити у јавност са својим именима и презименима те разлозима зашто су се одлучили на борбу у Украјини.

Међу Хрватима који су се борили у Азову био је и Загрепчанин Андро који је у борбама рањен па је ове јесени лежао у болници у Дњепропетровску. Имао је гелер у десном куку и петнаест шрапнела по цијелом тијелу. Андро је рањен у близини украјинског села Широкина, док је заједно са својим саборцима заустављао нападе руске војске.

У Украјину је отишао с намјером да логистички помогне украјинској војсци, али када се суочио с правим таласом избјеглица из Донбаса и Луганска, када је чуо њихове трагичне судбине, одлучио је и сам узети пушку у руке.

Опасни момци

Гастон Бесон координатор је батаљуна Азов. Француз који се борио у рату у Хрватској, а касније и Босни и Херцеговини, већ мјесецима живи на релацији Украјина - Хрватска, и задужен је, поред осталог, за регрутацију нових људи. Преко њега су хрватски борци дошли до Азов батаљона. Услов је да сами пронађу средства за долазак до Украјине, а онда у бази, и касније војном кампу - Азов батаљон је на југоистоку земље, брани Мариупољ, стратешку луку - јединица се брине за њих, за смјештај и прехрану. У Азову су и двије жене - једна од њих је жена другог по реду убијеног војника у Азов батаљону. Сваке седмице у јединицу долазе нови људи, а борбу воде у два правца - према Русији и према Кијеву - јер не желе “проамеричку владу у Кијеву, односно нову мафију након старе”.

Бесон је тај који ради селекцију људи који ће отићи на терен јер, како каже, рат је увијек ситуација у којој желе учествовати и они којима није мјеста на фронти; зато, тврди, у Азов батаљон не примају алкохоличаре, наркомане, људе који психички и физички нису спремни на стресну ратну ситуацију или који су пак лаки на окидачу. То, наравно, не значи да су у овој јединици “штребери”. Напротив.

- То су опасни момци. К томе и наоружани - појашњава Гастон. Међу њима су људи из цијеле Европе - јединица је нарасла до броја од шест стотина војника.


(Јутарњи.хр)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

немања

10.02.2015 14:27

Ста реци довољно само , Хрвати,

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

10.02.2015 19:20

МИ ХРВАТИ

Name

МИЛОШ

10.02.2015 14:36

Овај текст служи као позив на ескурзију.Како ли швеђани реагују на свог снајперисту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.02.2015 15:12

Рат у Украјини је све више и више рат између православља и католичанства. Због тога и не чуди поријекло добровољаца на једној и другој страни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудо

10.02.2015 15:36

И од њега је бог диго руке.

Name

Ре немања

10.02.2015 15:36

Буди реалан и сјети се ста писе против кога се боре?! Нема оправдања, и једне и друге и треце строго казнити, када се врате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПС.ДУБНИЦА-МАЈЕВИЦКИ ЦЕТНИЦКИ ПОКРЕТ.

10.02.2015 15:43

ЗНАСЕ ДАЈЕ ЕВРОПСКА УНИЈА АНГАЗОВАЛА ХРВАТЕ ДАРАТУЈУ ПРОТИВ ПРОРУСА У УКРАЈИНИ ЈЕРИ ПЛАЦА ЕВРОПСКА УНИЈА ИОРГАНИЗУЈЕ ПОМОЦУ ХРВАТСКЕ.КОЈАЈЕ ТАКО И ПРОТИВ СРБА И РУСА .ИМА НАЦИСТА ИЗ ЦЕЛЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ КОЈУ ОНАИ ФИНАНЦИРА .АЛИ НЕМАЈУ САНСЕ ПРОРУСКИ ЈУНАЦИ НАДИРУ ПРЕМА КИЈЕВУ УКРАЈИНСКА ВИЈСКАЈЕ УРАСУЛУ НЕЦЕ ДА ГИНУ ЗА ПЛА УКРАЈИНЕ ЈЕР ПОЛАСУ ОСВОЈИЛИ ПРОРУСКИ СРБИ .Г.ПОРОСЕНКО МОРА ПОТПИСАТ КАПИТУЛАЦИЈУ КАО ХИТЛЕР СА РУСИМА КАДСУГА САТЕРАЛИ У БУНКЕР ПАЈЕ МОРАО САМ ИЗВРСИТИ САМОУБИСТВО ДАНЕБИ ПАО У ЈУНАЦКЕ РУКЕ СЛОВАНСКИХ НАРОДА СРБА И РУСА.ПОЗДРАВ ПРОРУСКИМ ВОДЈАМА И ЈУНАЦИМА ИДЕМО ДАЉЕ КА ЦИЉУ АТОЈЕ КИЈЕВ СРЕЦНО БРАЦО ЈУНАЦКА.ДОСВИДЈЕЊЕ БАЦУСКЕ НАПРЕД....

ОДГОВОРИТЕ
Name

зими

10.02.2015 18:50

Ти си полу писмен а Дајеш неке коментаре прво науци граматику па тад коментариси

Name

Милојко-Бања лука

10.02.2015 15:47

Нека имена и презимена су ту. Па ко воли нека изволи. Баш ме занима хоће ли Шведи да хапсе овога нацисту и да му одузме исправе тј. држављанство који ето остави плату од 60.000 еврића годишње али зато му нато даје 60.000 еврића мјесечно само да гура људе у рат против православаца,и они то могу да раде а Србија одузе Господину Поцуци све документе и забрани повратак у земљу наравно попд притисцима њемаца који предводе еу и амера са британцима који предводе нато значи ту је 2/3 развијеног свјета против ПРАВОСЛАВЉА,док муслимани шетају башчаршијом у мајици исламске републике и док шиптарчићи бјеже у еу да се размножавају и шире мржњу против СРБА и Православаца,а Срби и даље пуцају себи мало и лијеву мало у десну ногу и свађају се како овај или онај не ваља,.Море изађите на улице и јасно реците додику хоћемо РЕПУБЛИКУ СРПСКУ може или не може ако не може одлази изволи Босићу хоћеш да владаш направи РЕПУБЛИКУ СРПСКУ , а не да ми правимо Републику Српску у сарајеву некада другом највећем Српском граду,данас престолница ислама на овом подручју то не иде и тачка.Србија ће нас растурити као и саму себе са Косовом,Војводином,Санџаком итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

10.02.2015 16:02

Ста сад тај снајпериста није злоцинац а србин сто се бранио од други јест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

10.02.2015 16:11

Ста це они ици нису имали ... да се боре са нама овдје и сад одједном као постали храбри, мисле они да це НАТО доци да бомбардује па це они кад ухвате бабу или дједа или дијете или тако несто да показу како су храбри

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бартоломео

10.02.2015 16:14

Већ виђено! И у Другом свјетском рату су усташе заједно са Украјинцима фашистима нападали на Русе. Сви знамо како су прошли, али кратко је памћење!? Поново ће проћи исто јер Русија ће изаћи као побједник из овог рата, као и у ИИ свјетском рату!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин бл

10.02.2015 16:47

Не могу Срби и Хрвати никад бити на истој страни, без обзира да ли се ради о рату, политици, спорту или нецем другом. То је историјски наук и истина. Ту истину би требало да науце многи, посебно неки Срби овде који булазне о неком трецем ентитету и "угрозеним" "хрваским" правима у БиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

10.02.2015 17:58

по повратку у матичне државе похапсити и једне и друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

таман

10.02.2015 18:20

Сад имају сви домољуби и родољуби ливаду гдје це се рокат, да је само ове политицаре хушкаче и све истомисљенике послат горе нек на ливади поравнају рацуне а нас пусте да нормално зивимо висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОД

10.02.2015 21:38

БАШ ЧУДНО, А УВИЈЕК СУ РАТОВАЛИ "ЗАЈЕДНО"

ОДГОВОРИТЕ