Нова хапшења у Македонији

Још две особе ухапшене у Македонији због сумње да су подривали уставни поредак радећи као припадници МУП-а за стране службе. Ова хапшења се у македонској јавности тумаче као последња порука Зорану Заеву да одустане од објављивања наводно компромитујућих доказа против власти.

Регион 09.02.2015 | 13:53
Нова хапшења у Македонији

Опозициони Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева још није одлучио када ће почети да објављује компромитујућу документацију која премијера Николу Груевског и део његових сарадника сумњичи за корупцију, а полиција је ухапсила још двојицу осумњичених за подривање уставног поретка и њима је одређен притор до месец дана.

Од двојице ухапшених синоћ један је био запослених у МУП-у девет година, а један још увек ради у том министрству. Полиција их сумњичи да су радили за стране службе, а провере су показале да је њихова имовина била несразмерно велика, односно да поседују на стотине хиљада евра у готовини и у акцијама.

Раније је ухапшен бивши директор Контраобавештајне дирекције Зоран Верушевски и његова супруга са још једном особом из Струмице. За сада је једино Заев још на слободи, али је полицији морао да преда пашос као гаранцију да неће напуштити земљу.

Против њих су поднете кривичне пријаве за "шпијунажу" и "насиље над представницима највиших државних органа".

Ова хапшења се у македонској јавности тумаче као последња порука Заеву да одустане од објављивања наводно компромитујућих доказа против власти.

Аналитичари сматрају да би било каква прогноза била беспредмета од како је руководство СДСМ-а саопштило да је спремно за све ризике и да ће материјали којима располажу ипак бити објављени.

Заев је за такав корак добио једногласну подршку Централног одбора своје партије на седници одржаној у петак. За реализацију пројекта названог "Истином за Македонију", лидер СДСМ-а је добио "зелено светло" Централног одбора коалиционих партнера НСДП и ЛДП.

"Циљ ових докумената није само да се констатује постојеће стање и дс се објави истина, већ и да се иницира процес враћања слободе и демократије као и обнављање правне државе", саопштено је из те партије.

Према најавама, СДСМ ће документа објављивати у деловима.

Реаговање владајуће ВМРО-ДПМНЕ

Владајућа ВМРО-ДПМНЕ је поздравила овакву одлуку СДСМ-а уз оцену да "очајање, похлепа и недостатак капацитета Зорана Заева коначно добијају своје финале.

"Македонски народ уме да оцени ко ради за његово добро пројектима, реформама, програмима, а ко се бави манипулацијама и деструкцијом. Много пута до сада је СДСМ имала овакве састанке, најављивала и бацала 'бомбе', претила нам, вређала нас, користила насиље и говорила да смо нервозни и уплашени", кажу у тој страници уз подсећање да је лидер СДСМ-а сам признао да сарађује са страним службама.

У сусрет најављеном објављивању компромитујућих докумената, премијер Груевски је, пишу медији, покушао да релативизује све експресно донесене законске измене које су изазвале огромно незадовољство код грађана који су њима погођени.

Прво је влада прихватила један од синдикалних захтева, па је отказан синдикални протест. Затим је премијер позвао на сусрет са представницима Професорског и Студентског пленума, и најавио одлагање дела усвојених мера као и новог закона о образовању. Јуче је био направљен и трећи уступак - посланичка група ВМРО-ДПМНЕ је најавила измене већ усвојеног повећања доприноса на хонораре који би били значајно повољнији од досадашњих.

Да ли ће влада ревидирати своје потезе

У јавности нема дилеме да ће влада због претње објављивања компромитованих докумената ревидирати све потезе које је до јуче жестоко бранила, али је проблем што погођени тим изменама не верују у искрене намере већ сматрају да се "вук маскира у јагњећу кожу".

Комуниколог Петар Арсовски сматра премијер таквим потезима жели да затвори све друге фронтове како би могао да се фокусира само на санирање последица које би могле да буду изазване објављивањем компромитујућег материјала коју у македонској јавности наизвају "бомбом".

"Мислим да су, према признању Груевског, материјали које очекујемо да буду пуштени у оптицај истинити, а судећи по његовом понашању они су и опасни, па се он труди да остави што мање простора за незадовољство које би објављени доклументи могли да 'запале'", рекао је Арсовски, за Дојче веле на македонском језику.

Арсовски је искључује могућност да се цела ситуација заврши превременим изборимама.

"Мислим да куповање социјалног мира треба да се делимично усвоји као стратегија да се на изборе иде са само једним а не са стотину проблема", казао је Арсовски.

Подршка владиној политици

У међувремену се ништа не оставља случају. Подршка владиној политици односно "одбрана Македоније од издајничких марионета у страним службама и за стране интересе" стално расте. Глумци, певачи, писци који, како су изјавили, "примају плату од државе, раде за државу и имају обавезу да је бране" организују се у Грађански покрет за одбрану Македоније.

Експресно се појавио и "Форум слободоумних патриота" а као печурке после кише ничу и слична удружења у разним општинама. Сценом доминира масовна мобилизација против свега што ће саопштити лидер СДСМ-а.

А у вези са саопштењем Тужилаштва у коме се наводи да је забрањено емитовање материјала који би могли да постану предмет кривичних поступака, забринутост је изразила америчка амбасада у Скопљу истакавши да су слободни медији стуб модерног друштва.

Медији играју кључну улогу у представљању информација од јавног интереса укључујући и информације које би могле да укажу на злоупотребе од стране власти и да резултирају кривичним поступцима против јавних личности, наводе из те амбасаде.

Коментари / 0

Оставите коментар