Nova hapšenja u Makedoniji

Još dve osobe uhapšene u Makedoniji zbog sumnje da su podrivali ustavni poredak radeći kao pripadnici MUP-a za strane službe. Ova hapšenja se u makedonskoj javnosti tumače kao poslednja poruka Zoranu Zaevu da odustane od objavljivanja navodno kompromitujućih dokaza protiv vlasti.

Region 09.02.2015 | 13:53
Nova hapšenja u Makedoniji

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva još nije odlučio kada će početi da objavljuje kompromitujuću dokumentaciju koja premijera Nikolu Gruevskog i deo njegovih saradnika sumnjiči za korupciju, a policija je uhapsila još dvojicu osumnjičenih za podrivanje ustavnog poretka i njima je određen pritor do mesec dana.

Od dvojice uhapšenih sinoć jedan je bio zaposlenih u MUP-u devet godina, a jedan još uvek radi u tom ministrstvu. Policija ih sumnjiči da su radili za strane službe, a provere su pokazale da je njihova imovina bila nesrazmerno velika, odnosno da poseduju na stotine hiljada evra u gotovini i u akcijama.

Ranije je uhapšen bivši direktor Kontraobaveštajne direkcije Zoran Veruševski i njegova supruga sa još jednom osobom iz Strumice. Za sada je jedino Zaev još na slobodi, ali je policiji morao da preda pašos kao garanciju da neće napuštiti zemlju.

Protiv njih su podnete krivične prijave za "špijunažu" i "nasilje nad predstavnicima najviših državnih organa".

Ova hapšenja se u makedonskoj javnosti tumače kao poslednja poruka Zaevu da odustane od objavljivanja navodno kompromitujućih dokaza protiv vlasti.

Analitičari smatraju da bi bilo kakva prognoza bila bespredmeta od kako je rukovodstvo SDSM-a saopštilo da je spremno za sve rizike i da će materijali kojima raspolažu ipak biti objavljeni.

Zaev je za takav korak dobio jednoglasnu podršku Centralnog odbora svoje partije na sednici održanoj u petak. Za realizaciju projekta nazvanog "Istinom za Makedoniju", lider SDSM-a je dobio "zeleno svetlo" Centralnog odbora koalicionih partnera NSDP i LDP.

"Cilj ovih dokumenata nije samo da se konstatuje postojeće stanje i ds se objavi istina, već i da se inicira proces vraćanja slobode i demokratije kao i obnavljanje pravne države", saopšteno je iz te partije.

Prema najavama, SDSM će dokumenta objavljivati u delovima.

Reagovanje vladajuće VMRO-DPMNE

Vladajuća VMRO-DPMNE je pozdravila ovakvu odluku SDSM-a uz ocenu da "očajanje, pohlepa i nedostatak kapaciteta Zorana Zaeva konačno dobijaju svoje finale.

"Makedonski narod ume da oceni ko radi za njegovo dobro projektima, reformama, programima, a ko se bavi manipulacijama i destrukcijom. Mnogo puta do sada je SDSM imala ovakve sastanke, najavljivala i bacala 'bombe', pretila nam, vređala nas, koristila nasilje i govorila da smo nervozni i uplašeni", kažu u toj stranici uz podsećanje da je lider SDSM-a sam priznao da sarađuje sa stranim službama.

U susret najavljenom objavljivanju kompromitujućih dokumenata, premijer Gruevski je, pišu mediji, pokušao da relativizuje sve ekspresno donesene zakonske izmene koje su izazvale ogromno nezadovoljstvo kod građana koji su njima pogođeni.

Prvo je vlada prihvatila jedan od sindikalnih zahteva, pa je otkazan sindikalni protest. Zatim je premijer pozvao na susret sa predstavnicima Profesorskog i Studentskog plenuma, i najavio odlaganje dela usvojenih mera kao i novog zakona o obrazovanju. Juče je bio napravljen i treći ustupak - poslanička grupa VMRO-DPMNE je najavila izmene već usvojenog povećanja doprinosa na honorare koji bi bili značajno povoljniji od dosadašnjih.

Da li će vlada revidirati svoje poteze

U javnosti nema dileme da će vlada zbog pretnje objavljivanja kompromitovanih dokumenata revidirati sve poteze koje je do juče žestoko branila, ali je problem što pogođeni tim izmenama ne veruju u iskrene namere već smatraju da se "vuk maskira u jagnjeću kožu".

Komunikolog Petar Arsovski smatra premijer takvim potezima želi da zatvori sve druge frontove kako bi mogao da se fokusira samo na saniranje posledica koje bi mogle da budu izazvane objavljivanjem kompromitujućeg materijala koju u makedonskoj javnosti naizvaju "bombom".

"Mislim da su, prema priznanju Gruevskog, materijali koje očekujemo da budu pušteni u opticaj istiniti, a sudeći po njegovom ponašanju oni su i opasni, pa se on trudi da ostavi što manje prostora za nezadovoljstvo koje bi objavljeni doklumenti mogli da 'zapale'", rekao je Arsovski, za Dojče vele na makedonskom jeziku.

Arsovski je isključuje mogućnost da se cela situacija završi prevremenim izborimama.

"Mislim da kupovanje socijalnog mira treba da se delimično usvoji kao strategija da se na izbore ide sa samo jednim a ne sa stotinu problema", kazao je Arsovski.

Podrška vladinoj politici

U međuvremenu se ništa ne ostavlja slučaju. Podrška vladinoj politici odnosno "odbrana Makedonije od izdajničkih marioneta u stranim službama i za strane interese" stalno raste. Glumci, pevači, pisci koji, kako su izjavili, "primaju platu od države, rade za državu i imaju obavezu da je brane" organizuju se u Građanski pokret za odbranu Makedonije.

Ekspresno se pojavio i "Forum slobodoumnih patriota" a kao pečurke posle kiše niču i slična udruženja u raznim opštinama. Scenom dominira masovna mobilizacija protiv svega što će saopštiti lider SDSM-a.

A u vezi sa saopštenjem Tužilaštva u kome se navodi da je zabranjeno emitovanje materijala koji bi mogli da postanu predmet krivičnih postupaka, zabrinutost je izrazila američka ambasada u Skoplju istakavši da su slobodni mediji stub modernog društva.

Mediji igraju ključnu ulogu u predstavljanju informacija od javnog interesa uključujući i informacije koje bi mogle da ukažu na zloupotrebe od strane vlasti i da rezultiraju krivičnim postupcima protiv javnih ličnosti, navode iz te ambasade.

Komentari / 0

Ostavite komentar